NYCC: Omiljenog kapetana čeka misija života u seriji Star Trek: Picard

Bila bi laž reći da nas najava povratka omiljenog kapetana, i ljubitelja earl grey čaja, na male ekrane nije razveselila. Mjesecima smo vrebali svaku vijest o ovom neočekivanom serijalu (koji je potvrda uspjeha „Star Trek: Discoveryja“) i renesanse Treka nakon više od 11 godina stagnacije. A sada, na panelu NYCC-a, dobili smo priliku vidjeti i prvi pravi trailer, kao i neke intrigantne informacije koje rasvjetljavaju radnju. Jer u najnovijem traileru za Star Trek: Picard, umirovljeni časnik Zvjezdane flote, Jean-Luc Picard suočava se sa svojom prošlošću, te kreće u misiju života, regrutiravši i stare, ali i nove saveznike.

A ovaj povratak se zamalo nije dogodio. Kako je šef franšize Alex Kurtzman, izjavio na panelu, Picard se originalno trebao vratiti u samo jednoj Short Trek epizodi. Inicijalno, Sir Patrick Stewart to je odbio. Nekoliko dana kasnije, upravo je Stewart bio taj koji je nazvao tim, i predložio par ideja, koje su naposljetku postale serijal. A naznake radnje koju nam je Stewart, zajedno uz showrunnera Michaela Chabona (ujedno dobitnika Pulitzera) pripremio, imali smo konačno priliku čuti i vidjeti na panelu.

U ovome trenu teško je sa sigurnosti reći što nas točno čeka (to je i bit trailera), ali sudeći po informacijama koje imamo očekuje nas miks Philipa K. Dicka i Asimova. Jer Picarda čeka bitka za prava onih koji nisu ljudi, prava androida. Od samoga početka, i razgovora s Datom u snu (koji podsjeća na „Blade Runner“ jednoroga), očito je da će ovo prijateljstvo odigrati važnu ulogu u radnji, te utjecati na odluke umirovljenog kapetana. Prisjetimo se, Data se žrtvovao u finalu ne baš najbolje prihvaćenog filma „Nemesis“, i time spasio život Picardu. No znači li ovo da će sve scene s Brentom Spinerom, čiji je neočekivani povratak oduševio fanove biti samo snovi ili flashback?

Za razliku od scena s Datom, sigurno je da će drugi povratnik u „Picard“, nekadašnja Borgova radilica Seven of Nine, tj. Annika Hansen, biti više involvirana u samu radnju. Tim više jer Picardova misija počinje nenadanim dolaskom misteriozne djevojke Dahj (Isa Briones) na njegovo obiteljsko imanje u Francuskoj (prvi put viđeno u TNG „Family“). Ovo je pomalo simbolično jer se Picard, prisjetimo oporavljao od svog borgovskog zatočeništva (Locutus), upravo na tom imanju, a Dahj, po svemu sudeći nije čovjek, već upravo android. A da će androidi i nekadašnji Borg odigrati veću ulogu u serijalu, daje naslutiti i kasnija scena koja prikazuje grupu Soong-tipa androida (poput Date). TNG fanovi sjetit će se jedne od najboljih Trek (i uopće SF) epizoda, „Measure of Man“, koja se bavila upravo pitanjem identiteta i prava Date kao androida, gdje je Picard odigrao veliku ulogu u obrani svoga časnika i kolege, te onemogućio njegovu deaktivaciju i rastavljanje. Je li moguće da je nakon tragedije u „Nemesisu“, Federacija poništila ove odluke i počela masovno proizvoditi androide? Možda upravo za vojne svrhe? Je li povratak Janeway iz Delta kvadranta s futurističnom tehnologijom, i uništenje unimatrixa oslabio Borga, i omogućio njihovo porobljavanje? Izjava Seven da mora pomoći onima kojima nitko drugi ne želi pomoći daje naslutiti da bi borba za prava AI mogla biti glavna tematika serijala. U to se uklapa i nekadašnja radilica Hugh (Jonathan del Arco), kojemu je upravo kontakt s Picardom i posadom USS Enterprisea D, omogućio da se oslobodi iz Borgovog Kolektiva („I, Borg“), kao i misteriozna Borg kocka, koja, kako smo imali prilike vidjeti u ovom (ali i prošlom) traileru sada služi kao tajna istraživačka (?) baza. Naposljetku tu je i jedan od novih likova, Dr. Agnes Juratti (Alison Pill). Kako je potvrđeno na panelu, Dr. Juratti je stručnjakinja u robotici, i ona će se pridružiti Picardu u misiji, koja predstavlja ispunjenje njenih snova.

Iako višestruko odlikovani, i cijenjeni časnik Zvjezdane flote, Picardova misija neće naići na razumijevanje Zapovjedništva, kao što možemo vidjeti u relativno hladnoj reakciji jedne od admiralica. Picard je poput holograma njegovog starog broda relikt nekog drugog vremena. Upravo zbog toga, Picard će morati okupiti skupinu „nepodobnih“, koji osim Dahj i Dr. Juratti, uključuje i Raffi Musiker (Michelle Hurd), kao i Cristobala „Chrissa“ Rossa (Santiago Cabrera). Chriss je bivši član Zvjezdane flote i pilot Picardova broda, dok lik Raffi osim zajedničke prošlosti s Picardom (ne nužno pozitivne), prema izjavama Hurd, ima i probleme s ovisnošću. Biti će zanimljivo gledati Picarda u društvu problematičnih likova. Kao i kako će se takav setting uklopiti u ideale Trek utopije.

A osim Federacije, dobili smo konačnu potvrdu da će u radnju biti involvirana i frakcija, koja iako ikonska, u zadnjim iteracijama Treka nije dobila pozornost kojoj joj pripada – Romulanski Zvjezdani Imperij. Upravo su Romulanci vezani za drugi aspekt Picardove prošlosti, njegove pokušaje diplomacije (koje je mind-meldom naslijedio od vulkanskog ambasadora Sareka, i prakticirao sa Spockom) da sjedini Romulance s njihovom braćom Vulkancima. Ovdje bi glavnu ulogu trebala odigrati tragedija Hobus Supernove iz „Star Trek“, koja je reuzultirala uništenjem matičnog planeta imperije, Romulusa. Uništenje planeta nanijelo je težak udar Imperiji, ali je nije uništilo, što možemo vidjeti i po mapi prikazanoj na NYCC Picard izložbi (potražite ju podno teksta). Čini se da su Romulanci ti koji progone Dahj, a među njima je instrumentalan lik Nareka (Harry Treadway), koji je prema izjavi glumca s panela Romulanski agent (Tal Shiar?) kome je cilj „spas mnogo ljudi“. Je li Dahj „karika koja nedostaje“ za spajanje organskog života i AI-a? I je li upravo ona ključ za oporavak Imperije? No, nisu svi Romulanci progonitelji. Picardovom timu pridružiti će se Elnor (Evan Evagora). Evagora je otkrio da je Elnor osim njegovih borilačkih vještina, lik koji je oduvijek odgojen da govori samo istinu. Lik je to koji ne zna lagati. Na koga vas to podjseća? Najmisteriozniji romulanski element trailera je pojava warbirda iz TOS ere. Kakva je uloga ovoga broda, i zašto Imperij (?) koristi stoljećima star brod?

Naposljetku tu su i idilične nostalgične scene. Fanove će zasigurno oduševiti Picardov ponovni susret s njegovim number one Willom Rikerom (po kojem je nazvao svojeg psa), kao i Deannom Troi. Zanimljivo je da su oboje časnika također umirovljeni, tako da po svemu sudeći nećemo vidjeti Titan. Pitanje je koja je njihova uloga u Picardovoj misiji, jer kako je Stewart izjavio na panelu, „Star Trek: Picard“ nije reunion show. Pojava kultnih likova ima svoju svrhu, i svaki od njih odigrati će važnu ulogu u priči.

A kakva nas točno priča očekuje, saznat ćemo početkom iduće godine. Kako je najavljeno na panelu, „Picard“ na male ekrane stiže 23. siječnja, s prvom od ukupno 10 epizoda. Mi ćemo seriju moći pratiti na Amazonu.

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard
Klikni za uvećanje!

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

House of the Dragon: 2. sezona će imati manji broj epizoda nego prva

Otkriven je broj epizoda druge sezone HBO-ove fantasy serije House of the Dragon iliti Zmajeve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics