Objavljena provokativna zbirka distopijskih priča “NDH 2033”

20012014_NDH2033_post Jedno od važnijih svojstava znanstvene fantastike jest upravo da prepozna određena kretanja u društvu i potom ih književno ekstrapolira u budućnost kao upozorenje. Činjenica je da nam se u državi događa puno toga što upućuje na mračna vremena ispred nas, pa jedan od mogućih odgovora što bi nas moglo zadesiti ako aktivno ne promišljamo o sebi i vremenima koja dolaze pokazuje zbirka priča Nova država Hrvatija 2033. Distopijsko, ali i kritičko viđenje Hrvatske dao je niz autora iz Rijeke, od onih mlađih do starijih i već afirmiranih pisaca, i preporučamo da se bez puno odugovlačenja bacite na čitanje.

“Inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima, odlučili smo napisati zbirku kratkih distopijskih priča koje se odnose na blisku budućnost pod premisom da je u Republici Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.”

“Pisanjem ovih priča i njihovim objavljivanjem te javnim predstavljanjem i čitanjem, kao riječki pisci i riječke spisateljice odgovaramo na trenutnu društvenu situaciju radeći ono što najbolje znamo – maštamo i pišemo. Približavanjem slike budućnosti koju bi mogle formirati danas donesene odluke, pokušavamo upozoriti na njihovu dalekosežnost kao i naglasiti potrebu za stalnim propitivanjem.”

Autori čije su priče zastupljene u zbirci su: Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić. Zbirka NDH 2033 objavljena je kao besplatna e-knjiga koju možete skinuti na ovom linku: NDH 2033.

Check Also

Promocija romana Frina: Atera

Početkom godine održano je predstavljanje prvog urbanopovijesnog fantasy krimi romana o Frini, a sada slijedi …

The Witcher: Sapkowski je otkrio kada stiže nova knjiga o Vješcu

Puno fanova je razočarano s Netflixovom igranom adaptacijom sage o Vješcu Andrzeja Sapkowskog. Najvjerojatnije kao …

5 comments

 1. crvena propaganda 😀 hahahaha 😀

  dobrodošla je, s obzirom na to da smo 99,9% vremena okruženi crnom propagandom, propagandom mržnje i nasilja.

  ne, ne treba nam mozak biti ‘ispran’ od strane medija da bismo vidjeli da nas okružuju neobrazovani šupljoglavci puni bijesa.

  dovoljno je imati završen doktorski studij a živjeti u državi u kojoj svaki 2. čovjek želi ‘drugačijega’ udariti kamenom u glavu.

  jako je teško i usamljeno biti čovjek koji koristi mozak u državi onih kojima su janjci i rakija još uvijek događaj godine.

 2. “Mila majka” je samo djelomice u pravu – nisu samo autori tih “NDH” djetinjarija ispranih mozgova, nego je to čak oko trećine hrvatskog stanovništva. Kao ovce, već preko 13 godina idu po “svoje mišljenje” u novine i na televiziju. Tragično.

 3. Baš me zanima što prethodi brešanovoj Državi božjoj 2053 🙂 A ova “mila majka” je očito slipac neki kad ne vidi kako civilizaciji tonemo u srednji vijek, svakog dana raste razlika između različitih društvenih klasa i radnici se pretvaraju u roblje, crkva smatra da treba pisati zakone i voditi obrazovanje jer je Bog sveprisutan pa mora biti i ona, a vitezovi smatraju da se na njih zakoni ne odnose.

 4. Mila majko, koliko ljudi mozgova ispranih medijskom propagandom…

  • Ivicasezovem

   Mila majko, imaš pravo! Meni se gadi uopće čitati kada vidim naslovnicu! Zasigurno se radi o crvenoj propagandi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics