Objavljena provokativna zbirka distopijskih priča “NDH 2033”

20012014_NDH2033_post Jedno od važnijih svojstava znanstvene fantastike jest upravo da prepozna određena kretanja u društvu i potom ih književno ekstrapolira u budućnost kao upozorenje. Činjenica je da nam se u državi događa puno toga što upućuje na mračna vremena ispred nas, pa jedan od mogućih odgovora što bi nas moglo zadesiti ako aktivno ne promišljamo o sebi i vremenima koja dolaze pokazuje zbirka priča Nova država Hrvatija 2033. Distopijsko, ali i kritičko viđenje Hrvatske dao je niz autora iz Rijeke, od onih mlađih do starijih i već afirmiranih pisaca, i preporučamo da se bez puno odugovlačenja bacite na čitanje.

“Inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima, odlučili smo napisati zbirku kratkih distopijskih priča koje se odnose na blisku budućnost pod premisom da je u Republici Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.”

“Pisanjem ovih priča i njihovim objavljivanjem te javnim predstavljanjem i čitanjem, kao riječki pisci i riječke spisateljice odgovaramo na trenutnu društvenu situaciju radeći ono što najbolje znamo – maštamo i pišemo. Približavanjem slike budućnosti koju bi mogle formirati danas donesene odluke, pokušavamo upozoriti na njihovu dalekosežnost kao i naglasiti potrebu za stalnim propitivanjem.”

Autori čije su priče zastupljene u zbirci su: Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić. Zbirka NDH 2033 objavljena je kao besplatna e-knjiga koju možete skinuti na ovom linku: NDH 2033.

Check Also

Dobitnici nagrade Nebula za radove objavljene u 2020. godini

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca je u …

Zadnji dio serijala The Expanse – Leviathan Falls je dovršen i predan izdavaču!

Za sve vas koji čitate SF serijal Prostranstva (The Expanse) na engleskom imamo dobre vijesti, …

Web Statistics