O palim propovjednicima i Božjoj riječi! Poslušajte propovijed!

 

03062016_preacher_osvrt_post_01

Da. Došlo je doba propovjednika na male ekrane! Hell yea! Već nakon izlaska prvih teasera i trailera, stripočitalačka publika bila je zabrinuta kako će se adaptirati njihov omiljeni strip. Ili najomrženiji, ovisi koga pitate. Garth Ennis je kao stripovski autor posebna kategorija, ili ga obožavate ili mrzite. Zaboravih napomenuti da je Preacher temeljen na istoimenom stripu Gartha Ennisa i Stevea Dillona, koji se sastoji od 66 epizoda i nekolicine specijala. Više o dotičnom pročitajte u tekstu “Vrijeme je za Propovjednika!” Strip je prepun grafičkog nasilja i vulgarnih opaski, crnohumoran, ciničan i žestoko je izraženo protivljenje licemjerju društvenih zajednica, Crkve i crkvene zajednice, zatucanosti i zlu. Previše smo puta bili izloženi masakriranju stripovskog predloška i zbog nerazumijevanja dinamike stripa, ograničenjima budžeta, ali i problemu prenošenja stripovske forme u televizijski, serijski format. Pa otuda skepsa s razlogom.

Rekao sam sâm sebi, strip je kultno djelo, institucija, ne dirajte ga u potpunosti, utabajte rađe sebi svoj put. Imate strip kao predložak, fantastično životne likove i kontraverzne teme, gradite svoj svijet. I nakon odgledane prve epizode, već se iz svemira vidi da scenaristi serije grade svoj put. Za seriju zadužili su već provjereni scenaristički tandem Setha Rogena i Evana Goldberga koji su poznati po filmskim  komedijama različite vrste (Superbad, Ovo je kraj, Susjedi, Intervju). Iako njihove filmove prati specifičan humor, finalni rezultat filma uvijek varira. Seriju bi definitivno trebao raditi netko tko ima smisla za bolesni humor, a istodobno i smisla za pisanje adaptiranog scenarija.

03062016_preacher_osvrt_post_02

Postava vam je ‘vaka: već osvjedočeni stripovski glumac Dominic Cooper (Captain America, Agent Carter) u ulozi Jesseja Custera, propovjednika u malom gradiću Annvillu, punog nedoumica u svezi s vjerom i Bogom, no obećanje dano ocu puno je jače od njega. Njegova misija, daljnja, koja se još ne nazire u pilotu je ništa manje, nego naći – Boga!

Joseph Gilgun kao irski vampir Cassidy, puna su ga usta, niti sveta vodica ovog probisvijeta ne bi primorala da ugasi gubicu. Nadam se da imate titlove, jer ruku na srce, ovaj brzi irski akcent teško je razumljiv. Prate ga lovci na vampire te nakon jednog njihovog napada sleti Custeru u krilo i postane mu najbolji frend!

03062016_preacher_osvrt_post_04

Ruth Negga kao Tulip O’Hare, Jessejeva bivša cura, “kriminalka”, nadomak je ostvarenju svog životnog cilja, odraditi posao svih poslova, a za to vreba svog bivšeg. Postoji jedan problem, on je svećenik, a svećenici se kao ne bi smjeli upuštati u takova (zlo)djela.

E sad, lik kojeg nećete naći u stripovima, i za kojeg sam se stalno pitao koja je njegova svrha jest Emily Woodrow (Lucy Griffiths), Katica za sve, samohrana majka, konobarica, orguljašica u crkvi, računovođa i Custerova odana desna ruka. I ne dajte se prevariti ako možda dojam vara, ona jest raspoloživa; ali samo za određene. Odnosno našeg Propovjednika. Kao vrlo živopisni dodatak, iznimno cool i ludi likovi iz stripa su W. Earl Brown kao šerif Hugo Root, i Ian Colletti kao njegov bogobojazni i unakaženi sin Eugene Root aka “Arseface” (nadimak kojim još mora biti kršten u seriji).

03062016_preacher_osvrt_post_05

To vam je to što se tiče likova. Možda ste stekli dojam da pričam o nekoj desnoj sapunici, punoj ljudi okrenutih Bogu koji traže svoj put u ovom okrutnom i licemjernom svijetu. Pilot traje sat i nešto i radnja teče polagano, neki naizgled nepovezani razgovori zapravo nam daju hintove što će se dogoditi dalje u epizodi. Možda vam je promakla zgodna fora kako Tom Cruise smrtno strada na scijentološkoj misi. Nije uzaludna opetovana spika između Propovjednika i izbezumljenog maminog jedinca. Kao ni molba malog klinca koji moli svećenika da batinama stane na kraj svom ocu zlostavljaču. Ili kad unakaženi šerifov sin kaže da mu Bog više ne uzvraća u njegovim molitvama. Što nije u redu s onim čudnim gradskim kaubojima koji se pojave uvijek na poprištu zločina u crkvama širom svijeta? Kakva je ono scena s egzekucijom svećenika i obećanjem koja se Propovjedniku vrti u glavi? Priča koja se krije iza ovog je totalno luda i nevjerojatna pa sam uvjeren da kad dođete do tog dijela da nećete moći vjerovati. Pogledao sam pilot dvaput i mogu reći da svaki zašto ima svoj zato.

Ispod svih tih ozbiljnih lica “Preachera” krije se vrlo sarkastični, sofisticirani, ali direktni humor, borba nekolicine protiv licemjerja male zajednica, traženju samog sebe u licu Boga. Ima opačina, poganih jezičina i političke nekorektnosti. I sasvim prihvatljive doze akcije, čiji rezultati će vas neminovno zabezeknuti.

Za kraj pustite si dobru staru stvar populariziranu od strane legende Johnnyja Casha: Time of A Preacher.

Check Also

The Witcher: prvi službeni pogled na Liama Hemswortha kao Witchera

Netflix je u travnju potvrdio da će njihova fantasy serija The Witcher završiti s petom …

Megalopolis: prvi, podijeljeni dojmovi o filmu!

Od premijere Megalopolisa koja se održala prije par dana u sklopu Filmskog festivala u Cannesu …

One comment

  1. Slažem se. Strip je takav hard core da ga je trebalo adaptirati otprilike ovako – tangentalno, kak bi rekel Ridley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics