NYCC: novi teaser za The Expanse otkriva nove svjetove i probleme!

S New York Comic Cona, stiže friška vijest vezana za jedan od najboljih SF serijala koje smo imali prilike gledati zadnjih godina, ako ne i dekada. Naime, The Expanse, serijal koji je Syfy ukinuo prije dvije godine, da ga nakon jedne od najvećih fanovskih kampanja, preuzme Amazon, dobio je i datum premijere. Vežite se i pripremite za flip and burn, jer Rocinante i ekipa dolaze na male ekrane 13. prosinca.

A za razliku od samog serijala, budućnost svijeta koji taj svijet prikazuje nije osigurana. Daleko od toga. Jer (spoiler), otkriće portala u druge dijelove galaksije u finalu prošle sezone, je možda promijenilo Sunčev sustav i njegove frakcije, ali predrasude nisu prestale. Tako će se Holden i društvo morati suočiti s novom opasnošću – kako onom koju predstavljaju ljudi, tako i onom izvanzemaljske prirode. Tema dugoočekivane četvrte sezone je otkrivanje nepoznatoga, budući da sve frakcije kreću u novi teritorij. No ovo nije Star Trek utopija, već možda i najrealistični SF na malim ekranima. Umjesto optimizma Posljednje granice, gledat ćemo svemirsku „zlatnu groznicu“, svojevrstan space western. A pozornica za ovu priču o opasnostima kolonizacije je mistični planet Illus, mjesto koje krije ne samo nove mogućnosti za ljudsku vrstu, već i pritajenu prijetnju. Srećom tu je Roci, i dalje pod zapovjedništvom kapetana Jamesa Holdena (Steven Strait) i šarolike posade, koju dobro znamo i volimo. A njima će se pridružiti i mnogima neprežaljeni lik detektiva Millera (Thomas Jane), mada ne na način na koji očekujemo. Kako je izvršni producent Naren Shankar kriptično izjavio, u ovoj sezoni „vidjeti ćemo ne samo drugačiju stranu Millera, već i drugačiji oblik“. Naravno, svakom heroju potreban je negativac, a njega ćemo ove sezone gledati u liku Adolphusa Murtyja (Burn Gorman), zapovjednika osiguranja kolonije, koji ujedno igra i ulogu lokalnog šerifa u ovom okrutnom novom svijetu. Murtyjev način rada neće se dopasti idealističnom Holdenu, kojem će možda više nego ikada do sada trebati njegova prva časnica i partnerica Naomi Nagata (Dominique Tipper). Upravo je Nagata lik koji bi trebao imati važnu ulogu u radnji nove sezone, pogotovo jer će ovo biti njen prvi silazak, kao pojasnika, na planet. No ni ljubitelji drugo dvoje članova posade, Amosa (Wes Chatam) i Alexa (Cas Anwar) neće ostani zakinuti jer je za oba lika najavljen kompleksniji character arc.

Fanovi književnog serijala biti će ugodno iznenađeni, jer iako se knjiga Cibola Burn (koju ćete uskoro moći kupiti u izdanju Hangara 7) bavi samo događajima na Illusu, njena televizijska adaptacija posvetiti će pažnju i omiljenoj baki serijala „The Expanse“, britkoj i izravnoj Chrisjen Avasari (Shohreh Aghdashloo), koja će prema izjavama same glumice, u ovoj sezoni konačno pristojno koristiti f-word. A važnu će ulogu imati i nekadašnja marsijanska marinka Bobbie Draper (Frankie Adams). Upravo je prelazak s kabelske televizije na streaming, omogućio više slobode za radnju i likove, te se jako veselimo ovom novom elementu. A prelazak na Amazon Prime omogućio je i bolje specijalne efekte, kao što možemo vidjeti i u novom teaser traileru, koji doista izgleda, spektakularno. Baš onako kako serijal kao „The Expanse“ i zaslužuje. Teaser ujedno prikazuje i naznake prijetnje koja se skriva s one strane Portala, ali i vrli novi svijet. A ikonski govor američkog presjednika Johna F. Kennedyja s početka ere svemirske utrke odlično se uklapa u ono što „The Expanse“ postaje – realni, i ne nužno ohrabrujući, ali ipak pogled s tračkom nade u budućnost ljudske vrste.

Mi ne možemo dočekati 13. prosinac, a vi?

The Expanse

Check Also

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Apple će ekranizirati kultni roman Neuromancer Williama Gibsona

Apple TV Plus naručio je seriju Neuromancer, adaptaciju istoimenog kultnog i nagrađivanog romana Williama Gibsona, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics