Nove žanrovske nagrade na vidiku u službi jačanja regionalnog SF/F/H fandoma

 

Fandom je oduvijek bio čudna zvjerka. U jednu ruku moćan, ali uvijek kaotičan. Gotovo svaku iniciajtivu realizira tek ‘nekoliko snažnih konja’, a ostali se prikrpaju. No, nije to ništa neobično i nije tako loše. Dapače dozvoljava da se iskre nekih novih fanzina, zbirki, konvencija i žanrovskih nagrada pojavljuju svuda oko nas. Posljednji u nizu bili su Marsonikovci koji su pokrenuli konvenicju, pa složili zbirku, a čini se da sada pucaju ravno prema zvijezdama. Tko zbog toga ne bi bio sretan. Znam da će ovo što slijedi izazvati salvu svakojakih rasprava i komentara, ali i to je dio fandoma. Znam i da će neki biti za, a neki protiv, neki tek ravnodušni, a dobar dio čekati da predstava počne – kakva god ona bila. A, o čemu se zapravo radi, evo iz pera Marsonikovaca osobno:

Organizacijska ekipa Marsonikona rekonstruira svoje poslovanje. Budući da je žanr u katastrofalnom stanju, od izdavača do krajnjih korisnika, odlučili smo prodrmati elemente spekulativne fikcije i napraviti nešto što bi trebalo ujediniti, ojačati i na kraju krajeva, povećati tržište te približiti sve pisce s istih govornih područja pod jedan krov. Isto tako, i još važnije, osjećamo potrebu za zajedništvom svih fanova SF/F/H s područja Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Imamo tendenciju i širiti tržište na ostale zemlje (Mađarska, Rumunjska, Italija…), ali za početak će i ovo biti dovoljno.

Nadalje, žanrovske nagrade su rijetke, a one koje postoje su ograničene na države u kojima se dijele i na uski krug ljudi između kojih se dijele. Nismo izmišljali toplu vodu nego smo stvari izgradili po uzoru na najveće nagrade žanra – Hugo i Nebulu.

Dva društva djelovat će na principu godišnjih kotizacija. Tko plati kotizaciju ima pravo glasati jednom po kategoriji. Kotizacije će biti simbolične.

Dodjela nagrada  SATIR i IVANA (termin: proljeće).

Nagrada SATIR – (Znakovito je to jer je naš Brođanin Matija Antun Reljković napisao odličan i vjerojatno prvi fantasy Hrvatski roman Satir iliti divlji čovjek)
Strukovna nagrada o kojoj odlučuju članovi Društva pisaca regije. Sustav glasanja će biti poznat još ovo ljeto. Također svi pravilnici o dodjeli nagrada, te tko se može učlaniti u to društvo, također.

Birat će se nagrade struke po kategorijama. Sve je već napisano, ali pričekajmo kad nam stranica bude gotova. Na kraju, četiri najbolje iz svake kategorije, šalju se na gala večer koja će se održati u Slavonskom Brodu i gdje će se, za sada, dodjeljivati nagrada za najbolje ostvarenje u regiji. Kasnije, planiramo i izdašne novčane nagrade, prijevode na engleski jezik ili neki od europskih jezika.

Zanimljivo je i to da ćemo nagrađivati i prijevode, izdanja, izdavačke kuće, te urednike.

Nagrada IVANA – (Ime je naravno dano po našoj sugrađanki Ivani Brlić Mažuranić) To je nagrada koja će se dodjeljivati dječjoj fantastičnoj literaturi, bajkama, pripovijetkama i sl. Također ju biraju pisci iz regije, a njezina dodjela bit će na istoj manifestaciji kao i SATIR.

Nagrada MONOLIT – ime je univerzalno. Dodjeljuju je fanovi koji uplate godišnju kotizaciju. Glasa se po kategorijama – jedan član jedan glas – a stranica se organizira tako da svaki prijavljeni član dobiva svoju šifru koja onemogućava zloupotrebu ili duplo glasanje.

Najboljih četiri iz svake kategorije proglašavaju se na Marsonikonu – subota navečer i pobjednicima se uručuje nagrada. Želja nam je proširiti djelovanje pa da se Monolit za nekoliko godine dijeli i u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu… no, o tome također kasnije.

Važno je napomenuti da nema žirija koji odlučuje što je dobro, a što ne, i sustav je organiziran tako da nema malverzacija. Također, sve rezultate objavit ćemo javno, točno po broju glasova nakon dodjele nagrada. Vjerujemo da će se žanr trgnuti i prepoznati našu inicijativu, te da ćemo zajedno dići ugled potonulog žanra do njegovih zvjezdanih trenutaka na ovim prostorima. Očekujemo suradnju iz svih dijelova regije u nadi da ćemo za koju godinu imati respektabilnu nagradu i događanje koje će biti prepoznato u svijetu.

Check Also

Natječaj za SF/F/H zbirku Priče o Davoru Šišoviću (FFK 2024.)

Natječajem se traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje …

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics