Nove književne poslastice za SFeraKon 2015.

 

14052015_SFerakonKnjige_POST

Premda se čini da domaće konvencije nemaju pri vrhu prioriteta literaturu, redovni posjetitelji dobro znaju da se barem mali izdavači trude lansirati prigodne naslove, barem za SFeraKon. Kako je 37. po redu u znaku Dine i Alise u zemlji čudesa, znamo sigurno da će toga biti na Algoritmovom štandu, ali na engleskom. Domaći nakladnik Dine, Izvori nije se oglasio planira li ponoviti svoje rasprodano izdanje, a koliko mi znamo niti jedan drugi nakladnik Herbertovo djelo nema u planu. Zadnje izdanje Alise u zemlji čudesa je objavilo Znanje 2012. godine pa je moguće da će se na14052015_SFerakonKnjige_Izmedju-dva-svijetaći na štandu Nove stvarnosti. No, prisutan će biti Lumen s knjigom Između dva svijeta autorice A. G. Howard koja je inspirirana Carrollovim djelom:

A. G. Howard nadahnula se za svoj roman radeći u školskoj knjižnici. Ako je Tim Burton otišao mračni korak dalje interpretirajući Carrollovu popularnu bajku, autorica Između dva svijeta skočila je u zečju rupu – opako duboko! Ta činjenica ne iznenađuje ako znamo da svoju sklonost prema začudnome autorica pokazuje i obilazeći groblja iz 18. stoljeća u potrazi za inspiracijom. Kad nije na groblju, rado se bavi vrtlarstvom ili rolanjem.

Gošća ovogodišnjeg SferaKona je američka spisateljica Kate Elliott. Kao i obično, bit će dostupna na konu fanovima za razgovor i druženje, održati pokoje predavanje, a da njezinih radova u prijevodu ima pobrinuli su se Lumen i Sirius B.

Najnovijim fantasy serijalom Spiritwalker Elliott se uputila u pisanje u prvom licu te stvorila iznimno zanimljiv paralelni svemir u kojem ni ledeno doba ni dinosauri nisu prošli onako kako smo učili u školi. Odvažna junakinja, odličan worldbuilding i snažni ženski likovi pisani kroz žensku vizuru oduševit će čitateljice i možda uznemiriti pokojeg čitatelja. Hladna magija prvi je roman serijala čija kombinacija steampunka, fantasyja i alternativne povijesti, a objavio ga je Lumen.

Novi, 21. broj Siriusa B stiže direktn14052015_SB_21_covero iz tiskare na SFeraKon, a uz Bestera, Wolfea, Merril, Marciuša, Krabatha i Rendića donosi i novelu Kate Elliott objavljenu u ožujku 2015. O vjetrovima stare godine i vjetrovima rođenja nove. Dakle, za skupit autogram bit će dovoljno.

Uz novi Sirius B, Hangar 7 nakon Druma i romana Dublje od bezdana, predstavit će i treću knjigu biblioteke Solaris, novo izdanje Junačkih zgoda Junker’sa i Vailianta Vanje Spirina. Ilustraciju za knjigu je iscrtao Sebastijan Čamagajevac, a osim uobičajenog mekog izdanja, knjiga će biti dostupna s potpisom autora kao numerirano kolekcionarsko tvrdoukoričeno izdanje s ovitkom – no u samo 29 primjeraka. Predstavljanje biblioteke Solaris je na programu SFeraKona u subotu u 12:30, a uz razgovor s autorima posjetitelji će moći degustirati Zmajsko pivo (što je dobra motivacija da dođete tako rano na kon). No, ako ne uspijete, Hangar 7 ima na svom štandu akciju, uz svaku kupovinu od 100 kuna, dobijete Zmajsko pivo gratis po izboru – PALE ALE (svjetlo) ili PORTER (tamno). Naravno, do isteka zaliha…14052015_SFerakonKnjige_Hladna_magija

Nažalost, Algoritam nije uspio završiti ništa žanrovsko tako da romani Kronike ubojice kralja – knjiga 2: Strah mudraca Patricka Rothfussa, Sjenovita međa IV dio: Sjenovito srce Tada Williamsa te ilustrirano hrvatsko izdanje The World of Ice & Fire nećemo imati prilike vidjeti na SFeraKonu, ali njihov će štand biti dovoljno raznovrstan da to nadoknadi. Očekujemo da u ponudi bude i roman za djecu Zeda Jelene Radan koji je osvojio SFERU.

Dobitnici nagrade SFERA za 2014. godinu:

Minijatura – Jurica Ranj “Korisnička služba“, Parsek 123
SFera Kratka priča – Davor Šišović, “Zavarivači“, zbirka “Prsten s one strane sna“, Refestikon
Priča – Zrinka Pavlić, “Sava ispod Sljemena“, zbirka “Imaš vatre?“, Jesenski i Turk
Roman – Tanja Tolić, “Zovem se nebo“, Ljevak
Roman za djecu – Jelena Radan, “Zeda“, Algoritam
Teorija – Slaven Škapul, “Imaginarij distopijskog filma!“, Ubiq 15
SFera Posebno ostvarenje – A14052015_SFerakonKnjige_JunackeZgodestra, pervazivni LARP, Ivana Delač i Vesna Kurilić

Premda ne objavljuju žanr u količinama kao nekad, Zagrebačka naklada je i dalje prisutna na sceni pa tako uz objavljene romane Vanje Spirina, Aleksandra Žiljka i Milene Benini krajem prošle godine, na SFeraKon donose knjige Valerija Brjusova Zvijezdina gora i Tri varalice Arthura Machena za kojega je Stephen King napisao: “Machen je bio prvi!”

I za kraj domaćini… Već više od dvadeset godina svaki posjetitelj SFeraKona uz akreditaciju dobije vrećicu u kojoj se nalazi zbirka domaće spekulativne fikcije. Zbirku Nema što nema uredili su Ivana Delač i Tatjana Jambrišak, a ilustracija naslovnice rad je digitalnog umjetnika konspirativnog naziva Vast koji je pobijedio na SFerinom natječaju.

Sadržaj zbirke Nema što nema:

Ana Cerovac: Grobničko polje
Damir Janković: Vrlo zujovita jednoiposatna priča za djecu i omladinu o robot-usisavaču, VRLJXLRPZ-u, Zgaziju i ujaku Peri zvanom Simpabon
14052015_SFerakonKnjige_ZvijezdinaGoraDorotea Vučić: ZOO
Tilia Rujan: Lutkica, zombiji i veslo od tricikla
Goran Gluščić: Staklo
Torp Moniantt: Smrtonoša u mokrim čizmama
Jasmina Škrinjar: Posljednja priča propalog pisca
Josip Crnković: Bijeli drveni kit (White Wooden Whale)
Jurica Ranj: Kôd zajedništva
Katarina Pera: Aquarium
Marija Solarević: Marina je mislila da zna
Mario Brbot: Bio je robot
Mario Pejaković: Propadanje
Mile Božićević: Kroz pakao
Petar Babić: Virus Revolucija
Petar Mamić: Kristal
Petra Schneider: 2984.
Sanda Hančević: Teutina zamka
Vedran Bokor: Anđeoska rapsodija

Uz zbirku, SFera će predstaviti i novi broj 14052015_SFerakonKnjige_Ubiq16časopisa za književnu fantastiku Ubiq (16) te roman mlade spisateljice Ive Šakić Ristić Prolaz za divljač. SFerino izdavaštvo ima dugu tradiciju i njeguje objavljivanje prvih knjiga domaćih autora što svakako treba podržati. Predstavljanje knjiga iz produkcije SFere na programu je u nedjelju u 12:30, a osim urednika Ubiqa i zbirke, s publikom će svoj doživljaj prvog objavljenog romana podijeliti autorica Iva Šakić Ristić.

I da rezimiramo, osim pregršt dobrih knjiga bit će i stripova, a program SFeraKona obiluje raznim književnim događanjima pa zato odvojite vrijeme za ovaj vikend i teleportirajte se na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

 

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics