Nove knjige: Stotinu tisuća kraljevstava N. K. Jemisin

Autorica N. K. Jemisin je nominirana za ovogodišnju World Fantasy Award (nominacije) za roman Killing Moon. Domaća publika će se uskoro upoznti s njezinim romanom Stotinu tisuća kraljevstava, koji krajem rujna izlazi u nakladi Lumena.

22092013_JemisinYeine Darr izgnanica je s barbarskog Sjevera. No kad joj u sumnjivim okolnostima umre majka, na svoje iznenađenje, doznaje da je ujedno i jedna od mogućih nasljednica za prijestolje Stotinu tisuća kraljevstava. U veličanstvenom, čarobnom gradu Nebo, Yeine se zatiče usred nemilosrdne borbe za moćno prijestolje. Hoće li uspjeti preživjeti dvorske spletke i razotkriti mračne obiteljske tajne? I, još važnije, hoće li uspjeti preživjeti ljubav?

U svijetu u kojem ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled čini, čak su i uloge bogova i smrtnika izmijenjene. Napeta priča razvijena na bogatom tkanju jednog drukčijeg, neočekivanog svijeta otkriva koliko je opasno kad su ljubav i mržnja – i bogovi i smrtnici – neraskidivo povezani.

Ovaj roman, koji formu epske fantastike koristi kao polaznu točku za promišljanje o pitanjima identiteta, obitelji, rodnih i rasnih odnosa, ujedno je i poetična, dirljiva priča o ljubavi u svim njezinim oblicima. Na razmeđi mita i stvarnosti, ljubavi i osvete, moći i nježnosti, ljudsko i božansko se isprepliću na načine koje niste mogli ni zamisliti.

Roman N. K. Jemisin melankoličnog je, lirskog tona, a zaplet nevjerojatno vješto obrađen i s romantične i s političke strane. Prva knjiga Trilogije nasljedstva mudar je fantasy roman. — Guardian

Nora K. Jemisin rođena je u Iowa Cityju, a danas živi u New Yorku. Na sveučilištu Tulane diplomirala je psihologiju, te magistrirala na sveučilištu Maryland College Park. Nekadašnja je članica bostonske spisateljske skupine BRAWLers, a trenutno članica spisateljske skupine Altered Fluid. U većini svojih djela bavi se sukobima kultura, rasom i ženskim pitanjima, najčešće kroz inventivne priče s područja spekulativne fikcije. Smatra je se jednom od najvažnijih mladih glasova na tome području. Stotinu tisuća kraljevstava njezin je prvi roman, koji je bio u najužem izboru za sve najvažnije nagrade tog žanra (Hugo, Nebula, Wrold Fantasy Award, James Tiptree i Goodreads Choice Awards) te je dobitnik nagrade Locus za najbolji prvi roman.

Check Also

Keanu Reeves i China Miéville objavit će zajednički roman The Book of Elsewhere

Čini se da Keanu Reeves nije samo talentiran za glumu, jer ove će godine objaviti …

Promocija romana Frina: Atera

Početkom godine održano je predstavljanje prvog urbanopovijesnog fantasy krimi romana o Frini, a sada slijedi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics