Nove knjige: Stotinu tisuća kraljevstava N. K. Jemisin

Autorica N. K. Jemisin je nominirana za ovogodišnju World Fantasy Award (nominacije) za roman Killing Moon. Domaća publika će se uskoro upoznti s njezinim romanom Stotinu tisuća kraljevstava, koji krajem rujna izlazi u nakladi Lumena.

22092013_JemisinYeine Darr izgnanica je s barbarskog Sjevera. No kad joj u sumnjivim okolnostima umre majka, na svoje iznenađenje, doznaje da je ujedno i jedna od mogućih nasljednica za prijestolje Stotinu tisuća kraljevstava. U veličanstvenom, čarobnom gradu Nebo, Yeine se zatiče usred nemilosrdne borbe za moćno prijestolje. Hoće li uspjeti preživjeti dvorske spletke i razotkriti mračne obiteljske tajne? I, još važnije, hoće li uspjeti preživjeti ljubav?

U svijetu u kojem ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled čini, čak su i uloge bogova i smrtnika izmijenjene. Napeta priča razvijena na bogatom tkanju jednog drukčijeg, neočekivanog svijeta otkriva koliko je opasno kad su ljubav i mržnja – i bogovi i smrtnici – neraskidivo povezani.

Ovaj roman, koji formu epske fantastike koristi kao polaznu točku za promišljanje o pitanjima identiteta, obitelji, rodnih i rasnih odnosa, ujedno je i poetična, dirljiva priča o ljubavi u svim njezinim oblicima. Na razmeđi mita i stvarnosti, ljubavi i osvete, moći i nježnosti, ljudsko i božansko se isprepliću na načine koje niste mogli ni zamisliti.

Roman N. K. Jemisin melankoličnog je, lirskog tona, a zaplet nevjerojatno vješto obrađen i s romantične i s političke strane. Prva knjiga Trilogije nasljedstva mudar je fantasy roman. — Guardian

Nora K. Jemisin rođena je u Iowa Cityju, a danas živi u New Yorku. Na sveučilištu Tulane diplomirala je psihologiju, te magistrirala na sveučilištu Maryland College Park. Nekadašnja je članica bostonske spisateljske skupine BRAWLers, a trenutno članica spisateljske skupine Altered Fluid. U većini svojih djela bavi se sukobima kultura, rasom i ženskim pitanjima, najčešće kroz inventivne priče s područja spekulativne fikcije. Smatra je se jednom od najvažnijih mladih glasova na tome području. Stotinu tisuća kraljevstava njezin je prvi roman, koji je bio u najužem izboru za sve najvažnije nagrade tog žanra (Hugo, Nebula, Wrold Fantasy Award, James Tiptree i Goodreads Choice Awards) te je dobitnik nagrade Locus za najbolji prvi roman.

Check Also

Novi žanrovski naslovi koji stižu na ovogodišnji Interliber

Da je čitatelja ipak sve više, makar što se mlađih naraštaja tiče, pokazuje i činjenica …

Za Interliber stiže prijevod nagrađivanog SF romana The Calculating Stars!

Američka autorica, Mary Robinette Kowal osvajala je nagrade slijeva i zdesna za The Calculating Stars, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics