Nova strana Treka u prvoj mini epizodi Runaway

Kada je CBS najavio novi format još neviđen u Star Trek franšizi, seriju samostalnih mini epizoda smještenih u „Star Trek: Discovery“ kontekst, prigodno nazvanih Short Treks, i to svaku trajanja od 15-20 minuta, moramo priznati da smo bili pomalo skeptični samom idejom. Ne samo da se ovakav format rijetko viđa u SF žanru, već je relativno teško izložiti kompleksne ideje u tako kratkom vremenu. No moramo reći da nam je već prva mini epizoda promijenila mišljenje.

Velikim dijelom to je zasluga Mary Wiseman, koja igra svima omiljenu, Sylviu Tilly. Da, ova mini epizoda nema ni B od Burnham, te je Tilly ta koja preuzima fokus. Što rezultira jednom doista zanimljivom epizodom, u kojoj Tilly, sada već zastavnica preispituje samu sebe, je li spremna na novi korak, i pristup dugo priželjkivanom Command Training Programu Zvjezdane Flote, koji će jednog dana završiti kapetanskom stolicom. Ova odluka nije laka, pogotovo za Tilly koja je etablirana kao inteligentna, čak i genijalna, ali asocijalna djevojka. A ne pomaže nerazumijevanje njene majke (Mimi Kuzyk) za nastavak karijere. Ovo je jedna od najboljih scena u epizodi jer prikazuje realnu situaciju. Neprospavane noći, kriza identiteta, sukob s roditeljskim ili mentorskim figurama… scenariji su s kojima se zasigurno mnogi mogu poistovjetiti.

Star Trek Runaway

No ovo nije serija o odrastanju već Star Trek. I tu u radnju (doslovno) uskače Me Hani Ika Hali Ka Po (Yadira Guevara-Prip), za prijatelje Po. Po je Xahian, nova vanzemaljska vrsta u Trek univerzumu. Njene prve scene dok se šulja praznim i zamračenim hodnicima Discoveryja, ističu njen vanzemaljski izgled i karakter, s kameleonskim prikrivanjem i produženim bodljama koje podsjećaju na Predatora. Ali, nakon kratke i dinamične scene u kafeteriji, gdje otkrivamo kako su replikatori potencijalna noćna mora za čistače, shvaćamo i da je Po, unatoč svojoj drugačijoj vanjštini, zapravo preslika Tilly. I Xahian i zastavnica su mlade djevojke suočene s teškim odlukama, te je svaka „bjegunac“ na svoj način. Dok je Tilly „pobjegla“ u utjehu samoće u kafeteriji. Po je doslovno pobjegla sa svog planeta. Saznajemo da osim bježanja od problema obje djevojke imaju još toga zajedničkog, budući da su svaka na svoj način, genijalni inženjeri. Tu čak možemo vidjeti i tračak Tillyjine ljubomore, jer je Po tinejdžer. I upravo ovo je trenutak koji je Tilly trebala. Po prvi put Tilly postaje mentorska figura i shvaća kako je biti na strani koja donosi odluke. A poseban trenutak i za nju i za gledatelje je kad shvaća da je njen savjet pomogao ni više ni manje nego budućoj kraljici! Što je dobra preporuka za kapetansku stolicu, složiti ćete se.

Star Trek Runaway

Iako je „Runaway“ trajao samo 15 minuta, scenaristi Jenny Lumet i Alex Kurtzman napravili su dobar posao. Ne samo da su nam pružili zanimljivu moralističku priču u rangu bottle-epizoda klasičnog Treka, već su istovremeno obogatili kanon. Dobili smo ne samo bolji uvid u jednog od likova Discoveryja, već smo upoznali i novu vanzemaljsku vrstu, i dobili kratak ali važan uvid u prirodu i kulturu Xahiana. Također, u 15 minuta prikazano je pregršt tema. Tako je obrađen problem ekologije, religije, problema zapovjedanja, i prijateljstva. Ovo je možda i jedina zamjerka mini epizodi jer bi ovakva priča i teme profitirale od prave dužine epizode.

No nakon ovakve iznenađujuće premijere, možemo se samo veseliti sljedećoj mini epizodi, Calypso, koja dolazi u studenom, i koju potpisuje dobitnik Pulitzera, Michael Chabon.

Check Also

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics