Noć knjige 2022 sa žanrovskim predznakom!

Jedanaesta Noć knjige, koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) za cilj ima skretanje pozornosti na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje kako za pojedinca tako i za svijet. Ovaj puta Noć knjige traje četiri dana, od 22. do 25. travnja, s čak više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Tema ovogodišnje Noći knjige je propitivanje slobode i knjige kao prostora slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije. Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Danas u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je otvorena 11. Noć knjige. U sklopu programu otvorenja predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj. Tek 42 posto Hrvata je u protekloj godini pročitalo knjigu, tek svaki peti građanin je u protekla 3 mjeseca kupio knjigu. No, sve više Hrvata čita putem Interneta, njih 8 posto je pročitalo e knjigu, a njih 2 posto je e knjigu i kupilo.

Od žanrovskog programa izdvajamo:

Kako ovdje primarno pišemo o žanru detaljnije ćemo se osvrnuti na ono što priprema Hangar 7 kao jedini nakladnik orijentiran isključivo na žanr. Njihov program je ove godine između ostalog slavljenički jer obilježavaju 10. godišnjicu od pokretanja nakladničke djelatnosti. Većina programa je isplanirana za 23. travnja, s počekom u 19:30 h, s bogatom nagradnom igrom na društvenim profilima nakladnika. Na webshopu vas očekuju i prigodni popusti za ovakvu manifestaciju, pa iskoristite sniženje koje će trajati do kraja mjeseca. U 20:00 h slijedi video u kojem H7 predstavlja svoj desetogodišnji rad, otkriva neke novitete (kao što već slika pokazuje humoristični roman iz serijala Disksvijeta Straža, straža! Terryja Pratchetta te Grad i Grad Chine Miévillea), pokazuje najnoviji Book Box odnosno H7 (SPACE)BOX te otkriva što sve spremaju u bliskoj budućnosti. Nakon toga slijedi kratki pogled na specifičnost žanra i načine na koji se u SF-u kreirao prostor slobode, pogotovo u svjetlu novih tendencija i pisanja iza kojih stoje neki suvremeni i vrlo zanimljivi glasovi. Domena SF-a kao literature spoznajnog očuđenja dohvaća brojne imaginarne prostore u kojima oživljava neobične, često vrlo radikalne koncepte. S obzirom da (barem) jedan dijakronijski krak SF-a ima svoje začeće u utopiji, odnosno imaginarnoj kreaciji savršenog društva, ideja slobode često se može naći utkana u SF tekst. Stoga će se u nekoliko kratkih crta, pozabaviti izražajnim i društveno-političkim prostorima slobode kreiranima unutar SF-a.

Također Hangar 7 će 26. travnja s početkom u 21:00 h u suradnji s Društvom za znanstvenu fantastiku SFera održat razgovor o Europskom SF-u u prostorijama Društva. Hangar 7 će predstaviti europske SF pisce u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”, a razgovarat će se o Čapeku, Lemu, Mievilleu… i njihovom doprinosu i specifičnostima europskog SF-a. Budite dovoljno odvažni i potegnite do Kajzerice (Podbrežje IV br. 5) gdje vas očekuju ležerna atmosfera i ugodni razgovori.

Morina kutija se odlučila pozabaviti temom objavljivanja priča u žanrovima spekulativne fikcije, te su pozvali kolege da prodiskutiraju o trenutnoj slici objavljivanja kratkih žanrovskih priča u hrvatskom fandomu. Panel će se održati 24. travnja, na YouTube streamu s početkom u 18:00 h. Ekipa Morine kutije će zajedno s uredništvom zbirke FantaST i urednicima iz Društva SFera popričati o tome tko objavljuje u Hrvatskoj, koje su teme popularne među autorima, postoje li specifičnosti po regijama, koji su izazovi s kojima se susrećemo pri uređivanju i objavljivanju publikacija, kako smo se u ovaj posao upustili, što bi preporučili piscima te o ostalim srodnim temama.

Noć knjige s Harryjem Potterom u zagrebačkoj knjižari Arkadija odvija se 23. travnja. Program Svijet Harryja Pottera počinje u 17:30 h, a posvećen je novim izdanjima Školske knjige i Lumena u kojima glavnu riječ vodi omiljeni čarobnjak iz Hogwartsa. U posljednjem dijelu programa Lumen Book Club u 18.30 h urednica Miroslava Vučić i njezini gosti razgovarat će o djelima Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Philipa Pullmana, Margaret Atwood, Robin Hobb, Sare Pennypacker, Johna Gartha, Ransoma Riggsa i Sabae Tahir.

Check Also

Keanu Reeves i China Miéville objavit će zajednički roman The Book of Elsewhere

Čini se da Keanu Reeves nije samo talentiran za glumu, jer ove će godine objaviti …

The Witcher: Sapkowski je otkrio kada stiže nova knjiga o Vješcu

Puno fanova je razočarano s Netflixovom igranom adaptacijom sage o Vješcu Andrzeja Sapkowskog. Najvjerojatnije kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics