Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow – Jessica Townsend

Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow

Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow
Originalni naslov: Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow
Autor: Jessica Townsend
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Znanje
Uvez: tvrdi
Broja stranica: 370
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2017.
Prevoditelj: Kristina Živković
ISBN: 978-9-53-343854-2

Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow” roman je prvijenac mlade australske autorice Jessice Townsend, i u njenoj rođenoj Australiji najprodavaniji je prvijenac dječje književnosti u povijesti te zemlje. Roman je osvojio brojne nagrade, kao i njegova autorica, a Australsko ga je vijeće za dječju književnost proglasilo značajnim djelom.

Jessica Townsend osoba je eklektičnih fascinacija, pa tako u svojoj biografiji spominje opsesije javnim prijevozom, drevnim gradovima, opernim pjevačima, Noći vještica, divovskim mačkama i tajnim društvima. A kad posjeduješ tako šaroliki izbor zanimacija, najbolje ih je sve skupa usmjeriti u neki kreativne projekt. I bi tako! Svoju zanesenost Townsend je kanalizirala u dječji fantastični serijal čiji prvi nastavak “Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow” imamo prilike pročitati i u hrvatskom prijevodu.

Morrigan Crow ukleta je djevojčica. Rođena je na Staru Večer i sudbinski joj je namijenjeno umrijeti na svoj jedanaesti rođendan koji se uskoro bliži. Zbog svoje neobične sudbine dežurni je krivac za sve loše što se događa u rođenom Šakalovcu. Odrastanje joj nije lako uz takav oprez okoline, ali i u obitelji koja se nije sposobna vezati uz kćer koja će sasvim sigurno uskoro umrijeti.

Posljednju večer svog života upoznaje Jupitera Sjevera koji ju otima i odvodi u čarobni Nikadgrad. Tamo Morrigan uspije prevariti sudbinu i ostaje na životu. No, kako bi ostala u Nikadgradu, Morrigan mora proći kroz četiri izazovne kušnje i izboriti se za svoje mjesto u Čudesnom društvu.

Živa sam, pomisli, a ta je pomisao bila toliko besmislena i toliko predivna da joj se iz grla zaori osmijeh i naruši tišinu. Morrigan nije marila za to. Osjećala se ushićeno, pršteći od nove sreće i neustrašivosti koja je mogla izaći samo iz spoznaje da je prevarila smrt.

Ovoj knjizi, unatoč velikoj popularnosti i visokim ocjenama, često zamjeraju manjak originalnosti i preveliku sličnost sa serijalima i pričama koje smo već vidjeli ili pročitali. Osobito se često spominje Harry Potter serijal.

Sličnosti s Harry Potter serijalom ima mnogo. Vjerujte mi, zaista mnogo. Da, i s nekim drugim franšizama, ali ponajviše s Harryjem Potterom. Jasno je da su te sličnosti namjerne koliko su i česte. Lako je za pretpostaviti da postoje mnogi Potterheadovci koji u novijim serijalima opetovano traže osjećaj koji su imali kada su prvi put iščitavali Harryja Pottera, a ova se knjiga na taj osjećaj uvjereno poziva.

Koliko je uopće lako danas stvoriti nešto originalno, ostavimo za neki drugi razgovor. Iteracije, poboljšanja, igre s već poznatim elementima mogu biti zanimljivije od same “originalnosti”, ali teško je knjizi ne zamjeriti i ponešto dizajna kako bi lakše doprla do ciljane publike.

Ipak, čitajući “Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow” nije lako skinuti osmijeh s lica, prevladala je autoričina strast i zaigranost, osobito kad su u pitanju likovi koje je osmislila: Morrigan Crow tako je osvježavajuće slatka i britka, utjelovljenje je rečenice “Kroči odvažno!“, centralnog mota cijele knjige, a Jupiter Sjever je izuzetno šarmantan, dok sam divovsku mačku poželjela odvesti doma! Lako je uživati u ovoj knjizi, njezinoj priči, šarenilu i likovima, i jedno je od onih knjiških zalogaja koji su podjednako ukusni i malim i velikim knjigoljupcima.

Sljedeći nastavak serijala o Morrigan Crow – Čudestnjak: poziv Morrigan Crow u hrvatskom prijevodu možemo očekivati krajem godine.

Check Also

Keanu Reeves i China Miéville objavit će zajednički roman The Book of Elsewhere

Čini se da Keanu Reeves nije samo talentiran za glumu, jer ove će godine objaviti …

Promocija romana Frina: Atera

Početkom godine održano je predstavljanje prvog urbanopovijesnog fantasy krimi romana o Frini, a sada slijedi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics