Neobična vožnja liftom uz Short Trek: Q&A

Između dvije sezone Star Trek: Discoveryja produkcijski tim pokušao je eksperiment dotad neviđen u franšizi. Tako smo dobili Short Treks – nekoliko kratkih epizoda, koje su se bavile pojedinim likovima iz serijala, ali i s nekim potpuno novo uvedenim likovima. Ovaj se eksperiment pokazao uspješnim tako da parafraziramo omiljenog šiljatouhog Vulkanca, je potpuno logično da nakon kraja druge sezone, dobijemo i drugu rundu mini epizoda. Nakon izuzetno pozitivne reakcije na povratak kapetana Pikea i njegovog prvog časnika Spocka, te poziva i peticija za Pike serijal, ne čudi nas da se čak tri od planiranih šest „Short Treks“ bavi likovima s Enterprisea.

Upravo je to slučaj i s prvom epizodom „Short Trek“ kratkoga naziva Q&A. Mjesto radnje je kultni Enterprise, iako sam most vidimo tek na samom kraju. Većina radnje ove mini epizode odvija se u možda i najprikladnijoj lokaciji za ovakav format. Jer koliko se vas našlo u neugodnoj situaciji tijekom kratke vožnje liftom, koja se često čini duža nego što uistinu jest? Upravo ovo se dogodilo Spocku (Ethan Peck) i Number One (Rebecca Romijn), i to na jedan od najneugodnijih mogućih načina. Jer nakon dolaska na svoj novi brod, mladi zastavnik Spock primoran je provesti duže vrijeme zajedno s Number One u zaglavljenom turboliftu. Ova neugodna situacija dala je priliku produkcijskom timu, i scenariju Michaela Chabona (koji je ujedno i showrunner nadolazećeg „Picard“ serijala), da nam predstavi jednu od najboljih interakcija među likovima viđenih u ovakvom formatu (a možda i u cijelom „Discoveryju“). Užitak je gledati evoluciju odnosa između mladog zastavnika i nadređenog časnika, od njihovog prvog upoznavanja, pa do dolaska na sam most, i to u razmjerno kratkom razdoblju.

Q&A

Ovo je i rijetka prilika (barem zasad) da bolje upoznamo Number One, te da otkrijemo da ovaj relativno nepoznati lik (koji je u „The Cage“ epizodi utjelovila Majel Barret), dijeli mnoge osobine sa Spockom. I to ne one na koje bi isprva pomislili. Da, i Spock i Number One posvećuju posebnu pažnju disciplini i dužnosti. No ono što je manje poznato, je da oba lika skrivaju svoje neželjene karakterne crte, ili kako Number One kaže, neobičnosti. Te sličnosti polagano se razotkrivaju kroz seriju pitanja koju Number One postavlja Spocku tijekom njihova boravka u turboliftu. Istovremeno ovo je i podsjetnik da će mladi zastavnik postati radoznali istraživač, znanstveni časnik koji uvijek nosi trikorder u ruci, lik koji će zadobiti kultni status u fandomu. Ovo se lijepo uklapa u prikaz lika Spocka tijekom druge sezone „Discoveryja“, budući da nam daje odgovore na njegovo neobično ponašanje u „The Cage“, ali i promjenu karaktera u kasnijim TOS epizodama. No, najbolji trenutak za ovu karakternu usporedbu dolazi pri samom kraju, kad tijekom frustracije situacijom, Number One neočekivano otkrije Spocku svoju najveću tajnu. Ona je puno više od hladne časnice Zvjezdane flote, kojoj je disciplina na prvom mjestu. Number One je također čovjek, koji se može opustiti, što vidimo kroz fenomenalnu izvedbu Gilberta i Sullivana, u kojoj Romijn osim glume, dobiva priliku pokazati i svoje glasovne sposobnosti. I to nije kraj. Nakon što je njegova nadređena otkrila svoju tajnu, Spock se odlučuje na isti korak, i pridružuje se u pjevanju, što samo dodatno pokazuje ljudsku prirodu ovog polu-Vulkanca. Ovdje valja pohvaliti Peckovu glumu, koja evocira na legendarnog Nimoyja, ali i pokazuje da je Peck u stanju dati vlastiti pečat liku Spocka.

Number One i Spock su srodne duše i upravo ta sličnost između njih, te zajedničke „mane“, dozvolile su Number One da popusti barijere i prikaže makar na kratko tko je ona zapravo. Nakon što konačno budu spašeni iz „zatočeništva“ turbolifta, te se pridruže kapetanu Pikeu (Anson Mount) na mostu, i Spock i Number One, se vraćaju u svoje dobro poznate uloge, ali s jednim vrijednim saznanjem, s tajnom, koja je poznata samo njima.

Q&A je izvrstan primjer kako napraviti dobru karakternu studiju u kratkom razdoblju. No ova mini epizoda je više od toga. Najnoviji „Short Trek“ još je jednom pokazao da je „Discovery“ pogodio formulu prikvela. Jer osim što nam je pružio zanimljivu radnju, „Q&A“ je obogatio kanon. Već smo ranije imali priliku dobiti odgovore na emocionalni karakter Spocka iz „The Cage“. A sada je Chabon tome pridodao (i to više od pola stoljeća kasnije) novi uvid na lik Number One. Lik kojeg smo imalu priliku samo kratko sresti, i to kao hladnu ženu bez emocija, više nalik kompjuteru nego čovjeku. Sada znamo da je ispod te hladne, gotovo robotske vanjštine, čučala osoba s emocijama, odgovorni časnik koji je prije svega bio čovjek.

“Q&A” prvi je od šest „Short Treks“ koji nas čekaju u naredna tri mjeseca. Tri mini epizode, uključujući ovu, odvijaju se na Enterpriseu. Dvije i to animirane, baviti će se settingom „Discoveryja“. A posljednja, će poslužiti kao prikvel za „Picard“ serijal. Sljedeći „Short Trek“ – “The Trouble With Edward” dolazi već 10. listopada, kada nas očekuje povratak „omiljenih“ krznatih stvorenja, triblova.

Dodatne opservacije:

  • Kronološki ovo je prva pojava odraslog Spocka, koji ima čin zastavnika. Mini epizoda odvija se nekoliko godina prije događaja „The Cage“.
  • Ljubitelje knjiga razveseliti će da se Number One zove Una. Tako je ime iz beta kanona sada službeno kanon. Naime, Una je u knjigama genetski modificirani čovjek, s planeta Illyria. A njena jedinstvenost se odražava upravo u imenu.  
  • Zanimljivo je da je u scenariju za „The Cage“ Number One imala upravo one odlike koje su kasnije, nakon odlaska Majel Barret, pripale Leonardu Nimoyju kao Spocku. „Q&A“ je ovaj trop izokrenuo i pokazao da su oboje likova slični, prikrivajući svoju emocionalnu stranu od njihova okruženja.
  • Spockov izvikivanje odgovora na početku epizode evocira na Nimoyjevu ulogu Spocka u „The Cage“. U oba slučaja, Spock se nasmješio. Nešto što će biti nemoguće u kasnijim TOS epizodama.
  • Turboliftovi su primarni način transporta na svemirskim brodovima, no ovo nije prvi put da je došlo do kvara. Sličnu situaciju mogli smo vidjeti u TNG „Disaster“. Upravo je u toj epizodi došlo i do prve premijere „Pirates Of Penzance“ pjesme koju pjeva Number One. U „Disaster“ Beverly Crusher je ta koja pokušava nagovoriti Geordija da pjeva.
  • Osim Number One, Spocka, i u manjoj ulozi Pikea, u epizodi se pojavljuje i poručnica Amin (Samora Smallwood), koja izbavljuje zarobljeni dvojac iz turbolifta.
  • Govoreći o turboliftu, „Q&A“ nastavlja nesretni trend prikazivanja rollercoaster dizajna turbolifta. Ovaj koncept ne samo da je loš, već je i potpuno nepotreban. VFX budget mogao se korisnije utrošiti.
  • Neki bi se mogli zapitati zašto Spock i Number One nisu jednostavno teleportirani iz te neugodne situacije. No, u ovom razdoblju teleportiranje unutar broda izuzetno je opasno (TOS „Day of the Dove“).

Check Also

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Nimona: lijepa poruka, solidna priča i osrednja animacija

Kada dovoljno dugo gledate filmove, počnete cijeniti svaki trenutak kada vas uspiju iznenaditi. Nimona, animirani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics