Ovaj vikend ne propustite Perunfest i sva njegova neobična bića

Čujte i počujte! I ove godine Stari Grad Lukavec postaje poprište magičnog Perunfesta, festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja. Očekuju vas gorostasi, babaroge, vile i vilenjaci, vampiri, carevi, biskupi, moguti i razno razna mistična bića. Festival se održava 25. i 26. svibnja, od 16:00 do 23:00 h, u dvorcu Lukavec, kraj Velike Gorice.

Ove godine Babaroga je centralni lik Perunfesta. Mitsko biće koje obitava u skrivenim i mračnim predjelima, vreba djecu i odvodi ih u tminu. Najčešće živi u špilji, brlogu, jazbini, u dnu šume gdje dane provodi pripremajući razne napitke u koje dodaje razno razne trave, ali i zmijsku kožu, zmajevu krv i naravno, dječje meso. Izlazi noću. Poseban pik ima na zločestu i svadljivu djecu. Babarogu se često miješa s ljudoždernom vješticom i to najčešće s vješticom iz bajke o Ivici i Marici, ali je bliža nekim drugim ženskim likovima iz bajki i narodnih predaja – Babi Jagi, Huta vili ili pak babi Poludnici iz priče Jagor, Ivane Brlić Mažuranić.

Huta vila lebdi među krošnjama drveća, s povijesmom u rukama i pazi da vjetrovi čuvaju mir i tajanstvenost šume. Druguje s pticama jer može skakutati kao kos ili drozd na kokošjim nogama. Ako prolaznik šumom radi buku i ona to protumači kao zlonamjerno, može ga začarati i zaplesti tankim nitima kudjelje.

Baba Poludnica, pak, iz priče Ivane Brlić Mažuranić, živi u kolibi na osami i izlazi samo u podne te vreba koga će opeći svojom koprivom. Kad koga opeče, odvlači ga u svoju jazbinu, duboko ispod zemlje, gdje je vruće i gdje se u dvanaest velikih peći priprema hrana. Dolje je toliko vruće da nitko to ne bi mogao preživjeti. Osim toga, tu je i veliko polje na kojem pasu ogromne ovce velike vruće listove. To je očito vizija pakla, a baba Poludnica je utjelovljene vraga.

Babaroga, Baba Jaga, Huta vila, baba Poludnica…u konačnici služe kao odgojni element i poanta priče koja će djecu držati dalje od nepodopština. Kroz pričanje priče ili upozorenja roditelja djeca se uče biti poslušna, oprezna, domišljata, ali ih se uči i strahu od posljedica ako se učini nešto nepromišljeno, opasno ili neprimjereno.

Organizatori su i za ovogodišnje izdanje Perunfesta pripremili iznimno bogat program – od raznih show programa, radionica, pričaonica, izložbi, predavanja, prezentacija, scenografskih instalacija, projekcija, predstava i koncerata.

Iz programa festivala Perunfest posebno izdvajamo:

DAN 1 – 25. svibnja:

21:30 – 21:45 OTVARANJE FESTIVALA i paljenje Perunove luči uz Perunovu stražu – OD MOGUTSKE ŠUME DO PERUNOVOG TRGA

DAN 2 – 26. svibnja:

22:00 – 23:00 PROJEKCIJA POD NEBOM dokumentarno igranog filma “Copernice” iz serijala Sjeverozapadni vjetar Zdenka Bašića – POZORNICA

Za detaljan program kliknite ovdje.

Check Also

FantaSTikon ponovno uživo u Splitu!

Ovog vikenda, od 17. do 19. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Antonija Mežnarić: Od kolijevke pa do groba

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics