Natječaj za priče i stripove 5. broja časopisa Morina kutija: Slavenski (anti)junaci

Morina kutija nedavno je raspisala novi natječaj za originalne, prethodno neobjavljene priče i stripove na otvorenu temu i posebnu temu broja Slaveni ne vjeruju u junake. Tema je došla prirodno kao nastavak na diskusiju kako se primjećuje popriličan broj izrazito tužnih, distopijskih, melankoličnih i mračnih narativa opresivnih atmosfera u domaćoj i regionalnoj književnosti, pa se zato traže priče i stripove koji preispituju koncept slavenskog junaštva ili manjka istog. Vjerujete li u to da nas netko može spasiti? Da se možemo sami spasiti? Ili nam nema spasa, neovisno u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, na ovome ili nekom drugom planetu? Tema je otvorena za što širu interpretaciju.

Traže se priče i stripovi u žanru spekulativne fikcije, dakle fantastike, znanstvene fantastike i horrora, svih njihovih podžanrova i hibridnih žanrova. Priče mogu biti od 100 riječi (drabble) do 40 000 (novela), na hrvatskom, jezicima s kojih se ne prevodi te engleskom jeziku. Tekstove treba slati u .docx ili .odt formatu, font Times New Roman, veličina 12, s uključenom kratkom biografijom autora, na e-mail adresu morinakutija@gmail.com.

Primaju se stripove u duljini od 1 do maksimalno 2 stranice, dovršenih priča (dakle, da nisu u nastavcima). Stripovi trebaju biti prilagođeni čitanju na formatu 20.5cm širine i 27.6cm visine, u formatima JPG i PNG, u RGBu ili grayscaleu, te rezolucije minimalno 300dpi. Sva ostala pravila vrijede kao i za priče (može biti na već spomenutim jezicima, kao i neverbalni strip, kratka biografija autora treba biti uključena uz strip i šalje se na istu mail adresu).

Rok za slanje za 5. broj Morine kutije je: 2. svibnja 2023. godine do 23:59.

Detalji natječaja dostupni su na morinakutija.com.

Morina kutija online je časopis za spekulativnu fikciju koji izlazi dvaput godišnje. Četiri su broja već objavljena i dostupna za besplatno skidanje izravno sa stranice Morine kutije i platforme Smashwords. Osim priča, časopis objavljuje i recenzije knjiga, popise preporuka za čitanje i eseje na web stranici morinakutija.com. U sklopu časopisa izlazi i podcast o pisanju i objavljivanju fantastike Mora FM, dostupnom za slušanje na platformama za slušanje podcasta poput Anchora, Apple Podcasta, Google Podcasta, Spotifya i ostalih. Upiti se mogu slati na morinakutija@gmail.com, a časopis ima i Facebook, Instagram i YouTube stranice, @morinakutija, na kojima se mogu pratiti aktualne novosti iz svijeta fantastike, znanstvene fantastike i horora.

Morina kutija

Check Also

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics