National Geographic: Mars, pratite pokoravanje crvenog planeta u drugoj sezoni

Serijal National GeographicaMars jedan je od zanimljivijih eksperimenata kad se radi o ovom formatu na malim ekranima. Mars je dokudrama, koja na dosad neviđen način kombinira dva elementa, onaj igrani, i onaj dokumentarni. Mars je prije svega fikcija, „skriptirana drama iz budućnosti“, koja prati početke pokoravanja i kolonizacije crvenog planeta kroz oči sudionika. U prvoj sezoni smo tako imali priliku pratiti mali ali specijalizirani međunarodni istraživački tim u misiju Daedalus, koji je dobio rijetku čast da upravo oni prvi stupe na ovaj planet. Misija nije uvijek išla po planu, pa smo osim spektakularnih panorama, prikazanih kroz odlične specijalne efekte i scenografiju, mogli svjedočiti i pravoj drami, čak i tragediji, jer smo izgubili neke članove misije. Dok su glumci dramatizirali događaje na putu prema Marsu, ali i na samom planetu, usporedno smo mogli gledati i neskriptirani dokumentarni dio, u kojem su ponajbolji eksperti današnjice: znanstvenici, mislioci i industrijalci, dali svoj stručni pogled i izložili najnovija saznanja vezana za moguću misiju na crveni planet, i izazove koje bi čovjek tamo mogao sresti – od teških uvjeta za život, do problema među članovima misije. Sve to doprinijelo je da „Mars“ postane jedinstveno iskustvo, i ne tako nestvarna vizija naše bliske budućnosti.

Druga sezona započinje pet godina nakon uspostave prve marsijanske kolonije, Olympus Town. Ne samo da je kolonizacija uzela maha, već se i populacija na crvenom planetu povećala, što je dijelom posljedica interesa multinacionalnih, pogotovo rudarskih kompanija, koje su krenule u potragu za resursima na neotkrivenoj granici. To će neizbježno dovesti do problema, pogotovo nakon što rudarska ekspedicija privatne kompanije Lukrum nađe vodu, što rezultira raskolom između znanstvenika, koji žele očuvati krhku biosferu, i interesa velikih kompanija. Sudeći po traileru, ova će sezona proći u znaku konflikta, te ćemo moći vidjeti i paralele s potencijalnim konfliktima na Zemlji, poput problema eksploatiranja Arktika i možebitno naše „neotkrivene granice“ Antarktike. Također, ova sezona obraditi će i probleme poput trudnoće na Marsu, ali i izbijanja epidemije, kao i sveprisutni problem koegzistiranja između pojedinica ili grupa s drugačijim interesima.

Izvršni producenti serije su Ron Howard i Brian Grazer. Druga sezona na čelo dovodi u redateljicu Dee Johnson. U dokumentarnom dijelu serije stručnjaci pred kamerama su neka od najvećih imena u ljudskim istraživanjima, tehnologiji, ekologiji i društvenim znanostima kao što su Elon Musk, direktor SpaceX-a; Ellen Stofan, bivša šefica NASA-e; Michio Kaku, teoretski fizičar i futurist; Casey Dreier, direktor svemirske politike u Planetarnom društvu; Antonia Juhasz, vodeća stručnjakinja za naftu i energetiku te Naomi Klein, autorica bestsellera, aktivistica i nagrađivana novinarka, koja piše o klimatskim promjenama.

Glavne uloge tumače Jihae kao Hana Seung, Alberto Ammann kao Javier Delgado, Clementine Poidatz kao Amelie Durand, Sammi Rotibi kao Robert Foucault i Anamaria Marinca kao Marta Kamen.

A ovaj veliki pothvat čovječanstva možete gledati već danas na kanalu National Geographic.

Check Also

Good Omens: šanse za novu sezonu su prilično dobre!

U Amazonovoj i BBC-jevoj seriji Dobri predznaci (Good Omens) uživali su i kritičari i publika, …

Beyond Good & Evil: kultna igra dobiva filmski tretman!

Kultna Ubisoftova video igra Beyond Good & Evil dobiva filmski tretman na Netflixu! Redatelj filma …

Web Statistics