Nasmijte se sa Short Trek: The Trouble with Edward

Iako humor nije fokus Star Treka, ne možemo reći da ga nije bilo ranije u franšizi. No, ono što je sigurno, je da ovakvog humora nije bilo, kakav smo imali priliku vidjeti u posljednjoj Short Trek epizodi: The Trouble with Edward. Jer cijela mini epizoda podsjeća na kultne humoristične klasike poput „The Office“. A stvari postaju puno jasnije nakon što shvatimo da su i scenarist i režiser ove neobične epizode veterani upravo ovakvog stila komedije: Graham Wagner (The Office, Portlandia) i Daniel Gray Longino (Portlandia, Who Is America?). Upravo je njima showrunner Alex Kurtzman dao priliku za nešto novo, eksperiment prikladan ovakvom eksperimentalnom serijalu. I jesu li uspjeli. Pa, i da i ne. Jer neke će gledatelje humor i radnja ove epizode oduševiti, dok će neke pojedine nelogičnosti i ponašanje određenih likova razočarati. No, kako god, ne može se poreći da „The Trouble with Edward“ nije zabavan.

Radnja ove mini epizode započinje na kultnom Enterpriseu, gdje tek promovirana kapetanica Lynne Lucero (Rosa Salazar), dobiva savjete od svog donedavnog zapovjednika, kapetana Christophera Pikea (Anson Mount), o odgovornosti i zahtjevnosti kapetanske stolice. Iako je uvijek dobro vidjeti redizajnirane hodnike NCC-1701, kao i kapetana Pikea (što samo pojačava našu želju za Pike spin-offom), ovo je nažalost i naš jedini susret s voljenim settingom, jer Enterprise odlazi na novu misiju.

Star Trek: Short Treks The Trouble with Edward

Što nas ostavlja s novopečenom kapetanicom Lucero, kojoj je dodijeljeno zapovjedništvo na istraživačkom brodu USS Cabot. I to u humanitarnoj misiji pomoći stanovništvu planeta Pragine 63, u rješavanju problema gladi. Ovo je sve tipični Trek, s brodom Zvjezdane flote i njegovim zapovjednikom te posadom u još jednom nesebičnom pokušaju da pomognu onima kojima je to prijeko potrebno. No tu svaka sličnost s prijašnjim Trek epizodama i filmovima prestaje, i počinje nešto novo, te nekima možda kontroverzno. Jer „heroj“ mini epizode nije Lucero, već znanstveni časnik Edward Larkin (H. Jon Benjamin). Tijekom sastanka viših časnika saznajemo da je Larkin znanstvenik kojemu je specijalizacija protein. Ovo možda zvuči dosadno, no stvari postaju zanimljivije nakon što saznamo da Larkin, koji je asocijalni tip čovjeka, ujedno i eksperimentira na novom izvoru prehrane za nesretne Pragince. A taj izvor je ni više ni manje nego Tribleustes ventricosus iliti tribl. Da, ona preslatka, krznata stvorenja, dobro poznata u Trek univerzumu, čija je legendarna sposobnost reprodukcije i proždrljivosti (prema rječima Worfa) rezultirala velikim klingonskim lovom nakon što su triblovi doveli Imperij na rub katastrofe. A budući da je Pragine 63 smješten opasno blizu klingonske granice, pažljivim gledateljima postaje jasno što bi moglo uslijediti.

Jer na sastanku, Larkin izlaže svoju soluciju problema uključujući genetsku modifikaciju spororazmnožavajućih krznenih stvorenja, da pospješi i ubrza njihovu reprodukciju. Ovaj prijedlog, očekivano ne nailazi na odobravanje kapetanice Lucero. No da stvari postanu gore, nakon što Lucero premjesti Larkina s biologije na klimatologiju, izbija otvoreni konflikt između dvoje časnika, koji rezultira odlukom kapetanice da premjesti Larkina na drugi brod. Iako su ovo doista zabavni trenuci za gledanje, neki će fanovi vjerojatno biti razočarani ponašanjem kapetanice Lucero, jer je njeno ponašanje u ovakvoj situaciji drastično drugačije od ponašanja njenih parnjaka dosad viđenog u Treku. Dovoljno je samo pomisliti na lik najsličniji Larkinu, Barclayja, i usporediti rezoluciju konflikta između njega i Picarda, s onom Larkina i Lucero. Istina, kao aspekt Treka, ova je situacija čudna, i razočaravajuća, ne samo jer Lucero ne pokazuje želju za kompromisom, već i jer je njena odluka da premijesti specijalista na zadatak koji za njega uopće nije prikladan, izuzetno nepraktičan i štetan. A tu je i problem otvorenog podsmjehivanja Larkinovog tima, koji nije na čast časniku Zvjezdane flote.

Star Trek: Short Treks The Trouble with Edward

No ako uzmemo u obzir format Short Treka, kao i tendeciju eksperimentiranja, te se prisjetimo stila serijala koje su uzor ovoj mini epizodi, onda ovo postaje smiješna situacija, koja daje naslutiti da zabava tek počinje. I uistinu, nakon razlaza između Larkina i njegove kapetanice, ovaj se ekscentrični lik odlučuje na samoinicijativni eksperiment s triblovima, što pogađate, rezultira kaosom. I upravo ovdje slijedi najzabavniji, i najbolji dio epizode, gdje uz glazbenu podlogu Cosbyevog „Johny Appleseed“ gledamo kako se triblovi počinju ubrzano razmnožavati, te (očekivano) bježe iz laboratorijske karantene, dok posada Cabota pokušava (neuspješno) vratiti kaos pod kontrolu. Scene koje slijede podsjećaju na kultne tribl epizode iz TOS-a i DS9-a, s posadom doslovno preplavljenom valom krznenih stvorenja. Ne treba dugo da maleni proždrljivci otkriju put u brodsku mrežu, te počnu gasiti ključne sustave, uključujući i onaj za održavanje života. Dok Cabot proživljava svoje posljednje trenutke, a njegova uspaničena posada bježi u kapsule za spašavanje, Larkin, nesvjestan ozbiljnosti situacije promatra (s neskrivenim ponosom) svoj znanstveni uspjeh. Nakon nauspješnog pokušaja da spasi ludog znanstvenika Lucero naređuje napuštanje broda, te Larkin ostaje okružen vojskom svojih stvorenja, te ironično, njihovom hranom. Naposljetku, tijekom istrage Zapovjedništva flote, otkrivamo da se USS Cabot srušio na Pragine 63, što je rezultiralo evakuacijom cijele civilizacije, kao i diplomatskim incidentom s Klingoncima. A u svoju obranu, Lucero objašnjava povjerenstvu da je Larkin bio idiot.

“The Trouble with Edward” epizoda je koja će pronaći svoje gledatelje i fanove, ali i kritičare. I to je ok. Jer Short Treks su zamišljeni kao eksperimentalni format, što smo do sad imali i priliku vidjeti, i to u nekoliko različitih stilova. I ne samo to, jer ova je mini epizoda u samo petnaestak minuta, uspjela obogatiti i kanon,  s boljim uvidom na triblove, te razjasnila njihovo čudno ponašanje. No čak i bez toga, zamišljen kao komedija epizoda „The Trouble with Edward“ je ispunila svoj cilj – to je primarno dobra zabava. A nakon invazije krznavaca, eksperiment se nastavlja, i to 14. studenog, s povratkom fokusa na kapetana Pikea u epizodi Ask Not.

Dodatne opservacije:

    • „The Trouble with Edward“ nastavlja inovaciju i nakon kraja mini epizode. Segment odjavne špice, napravljen kao old-style TV reklama za „čudne“ žitne pahuljice, nešto je neviđeno u franšizi.

  • Naslov epizode asocira na kultni i zabavni TOS klasik „The Trouble With Tribbles“ koji nam je prvi put predstavio ova simpatična, ali i opasna krznena stvorenja.
  • Da je ova mini epizoda imala poprilični budžet pokazuje i kratka, ali i možda do sad najbolja scena s Enterprisea koji izlazi iz warpa i kruži u orbiti planeta. To je bio odličan CGI. Dizajn USS Cabota već smo imali priliku vidjeti u „Star Trek: Discovery“. I to u „Battle of the Binary Stars“ – kao brod Magee klase USS Shran.
  • Tribleustes ventricosus nova je taksonomska oznaka za trible. Zanimljivo je da se ona razlikuje od one iz Memory Alphe – Polygeminus grex.
  • Larkin je kao matični planet tribleova naveo Iota Geminorium IV, koji je kao matični planet spomenut i u DS9 „Trials and Tribble-ations“.

Star Trek: Short Treks The Trouble with Edward

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics