Napustila nas je Diana Rigg

Legendarana britanska glumica Dame Diana Rigg, preminula je u dobi od 82. godine. “Umrla je mirno rano jutros. Bila je kod kuće sa svojom obitelji koja traži privatnost u ovom teškom trenutku.” – izjavio je jučer njezin agent. Njezine najpoznatije uloge su bile u špijunskoj seriji The Avengers, Bondovom filmu U službi Njezina Veličanstva (On Her Majesty’s Secret Service), a među najrecentnijima po kojoj će ju svakako pamtiti i mlađa publika je fantastična uloga Olenne Tyrell u fantasy seriji Igra prijestolja (The Game of Thrones).

Zvijezda londonske Royal Academy of Dramatic Art i Royal Shakespeare Company, Rigg je međunarodnu slavu prvi put stekla kao šarmantna i duhovita tajna agentica Emma Peel u četvrtoj i petoj sezoni ITV-jeve špijunske serije The Avengers. 1969. nastavlja svoju zvjezdanu karijeru s ulogom jedine Bondove gospođe u filmu U službi Njezina Veličanstva.

80-ih je glumila u filmu The Great Muppet Caper Jima Hensona (1981.), u detektivskom filmu Hercula Poirota Zlo pod suncem (Evil Under the Sun) redatelja Guyja Hamiltona (1982), ali i adaptaciji dječje knjige The Worst Witch (1986.). U 90-ima je glumila sa Seanom Conneryjem u filmu Dobar čovjek u Africi (A Good Man in Africa ) Brucea Beresforda (1994.), a uloga gospođe Danvers u Rebecci (1997.) donijela joj je Emmy za izvrsnu sporednu glumicu u miniseriji ili filmu. 2006. godine pojavila se uz Edwarda Nortona i Naomi Watts u filmu Oslikani veo (The Painted Veil), te u redateljskom prvijencu Do posljednjeg daha (Breathe) Andyja Serkisa iz 2017. godine. Također se pojavila u epizodi kultne žanrovske serije Doctora Whoa iz 2013. godine pod naslovom The Crimson Horror.

2013. preuzela je, možda, njezinu najpopularniju ulogu kao žestoke i nemilosrdne Olenne Tyrell – moćnog matrijarha kuće Tyrell, u HBO-ovoj kultnoj igranoj seriji Igra prijestolja. Njezino sudjelovanje u seriji je trajalo do 2017. godine, a Rigg je čak četiri puta bila nominirana za izvrsnu gostujuću glumicu u dramskoj seriji.

Rigg će se posljednji put posthumno pojaviti u filmu kao “Miss Collins” u nadolazećem horor filmu Edgara Wrighta Last Night in Soho, koji bi trebao izaći 23. travnja 2021. godine.

“Što reći o Diani Rigg?” tweetao je Edgar Wright, koji je režirao njezin posljednji film. “Mogao bih govoriti o njezinoj nevjerojatnoj karijeri, ali za sada ću reći samo kao njezin cjeloživotni fan, bilo je van granica uzbuđenja surađivati ​​s njom na njezinom posljednjem filmu. Nadmašila je sva moja najviša očekivanja, tako blistavo talentirana, vatrena i smiješna. Već mi nedostaješ Dame D.”

Zanimljivost:

Rigg je prošle godine priznala da nikad nije išla u korak sa serijom koja joj je donijela finalnu “probojnu” ulogu Olenne od treće do sedme sezone serije Igra prijestolja. O radnji “nije imala pojma”, izjavila je kad je prihvatila posebnu nagradu na TV festivalu Canneseries. “Baš kao i kod The Avengersa, nisam gledala Igru prijestolja i nisam imala apsolutno nikakvog pojma o njezinom utjecaju u svijetu”.

Diana Rigg

Check Also

Star Trek: Starfleet Academy, službeno je najavljena nova igrana serija!

Nema dugo da smo pisali o tome kako je Strange New Worlds u tom trenutku …

House of the Dragon: 2. sezona će imati manji broj epizoda nego prva

Otkriven je broj epizoda druge sezone HBO-ove fantasy serije House of the Dragon iliti Zmajeve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics