Najbolji božićni žanrovski filmovi

 

Blagdani znaju biti iznimno stresno razdoblje, ali malo koja stvar na svijetu je toliko dobra kad se konačno svi okupite s obitelji i prijateljima te stavite neki fantastični božićni film. To su svi potrebni sastojci da bi ako je i bilo stresa, on jednostavno nestao. Umjesto da nastavimo filozofirati, ponuditi ćemo vam listu prigodnih žanrovskih filmova, tako da što prije možete odlutati u toj magičnoj atmosferi. Nemojte nam zamjeriti što ćemo neke filmove reciklirati jer dobre stvari se moraju utvrditi, a neke čak postaju i bolje s vremenom.

Divan Život (It’s a Wonderful Life, 1946.)

24122016_bozicna_lista_post_1

Glavni junak filma, George Bailey, poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence, koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio.

Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1947.)

24122016_bozicna_lista_post_2

New York za vrijeme Adventa dok grad obilježava Dan zahvalnosti i priprema se za skoru proslavu Božića. Kad vidi da unajmljeni Djed Božićnjak posrće od alkohola, ambicioznoj se Doris Walker učini da je sve propalo. Ona je organizatorica proslave Dana zahvalnosti i božićnih događanja u robnoj kući Macy´s, energična mlada žena koja pijanom djedici mora hitno naći zamjenu. Slučajno odabere Krisa Kringlea, simpatičnog starca koji se odmah svidi njezinoj kćerkici Susan. Kris ubrzo počne tjerati kupce pričom o previsokim cijenama i tvrdnjom da je on pravi Djed Mraz, čime isprva izazove nezadovoljstvo Dorisina šefa. No, on ubrzo shvaća da Kringle na taj način dodatno privlači kupce. Ipak, da bi svi propisi bili zadovoljeni djedicu šalju na pregled psihijatru Granvilleu Sawyeru. Psihijatra će razljutiti Kringleova podbadanja i optimizam, i odluči djeda tužiti zbog prijevare. A od tužbe da je poludjeli prevarant Kringlea je spreman obraniti šarmantni odvjetnik Fred Gailey koji se već sprijateljio sa Susan.

Gremlini (Gremlins, 1984.)

24122016_bozicna_lista_post_3

Tražeći poklon za svoga sina Billyja, izumitelj Randy Peltzer u kineskom se dućanu odluči za slatko, čudnovato stvorenje mogwai, s imenom Gizmo. Prije odlaska, vlasnik ga upozori na tri pravila kojih se mogwaijev vlasnik obavezno mora pridržavati. Treba ga držati podalje od jakog svjetla, ne smije ga pustiti u kontakt s vodom i nikad ga ne smije hraniti poslije ponoći. Randy ga sasluša, pa se vraća u miran gradić Kingston Falls, gdje se Billy naprosto oduševi svojim novim prijateljem. Međutim, nepažnjom Billyja i njegovih prijatelja, na Gizma se prolije voda, zbog čega se on odjednom multiplicira te stvori velik broj zločeste braće, čudovišnih gremlina.

Brazil (Brazil, 1985.)

24122016_bozicna_lista_post_4

Glavni junak je Sam Lowry, sanjar čiji se mirni činovnički život zakomplicira kad, upuštajući se u ispravljanje birokratske greške, ženu iz svojih snova susretne u stvarnom životu i pokuša stupiti u kontakt s njom.

Božićni duhovi (Scrooged, 1988.)

24122016_bozicna_lista_post_5

Frank Cross vodi američku televizijsku postaju koja planira uživo emitirati adaptaciju Dickensove „Božićne priče“. Frankovo djetinjstvo i nije bilo baš najljepše, stoga on ne cijeni božićni duh. No, uz pomoć duhova prošlih, sadašnjih i budućih Božića, Frank će, kao i Scrooge u Dickensovoj priči, shvatiti da se mora promjeniti na bolje.

Edward Škaroruki (Edward Scissorhands, 1990.)

24122016_bozicna_lista_post_6

Priča je to Edwardu, čovjeku kojeg je stvorio jedan izumitelj, koji je umro prije nego što ga je dovršio, pa je Edward ostao sa škarama na mjestu ruku. Jednoga dana lokalna zastupnica Avona pozvoni na vrata stare vile u kojoj Edward živi sam, i povede ga da živi s njezinom obitelji. Mora se prilagoditi okolini na koju nije navikao. Uskoro pokaže dar za šišanje kose i živice te svima osvaja srce. Ali život nije uvijek tako sladak…

Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas, 1993.)

24122016_bozicna_lista_post_7

U svijetu u kojem svaki praznik ima svoju zemlju, radnja prati neumjesnu strast Jacka Skellingtona, voljenoga Kralja Bundeva iz Grada Noći Vještica koji nadzire stvaranje svih demonskih radosti, strahova i iznenađenja, koje njegov praznik tradicionalno izvozi u „stvarni svijet“. Jacku je dosadila ista rutina i nalazi svoju novu svrhu kad slučajno nabasa u Božićni Grad koji ga je odmah osvojio. Vraća se kući i postaje opsjednut idejom da preuzme Božić pod svoju kontrolu. Angažira odane sugrađane da mu pomognu da postane novi Djed Božićnjak i da stvori poboljšanu verziju toga blagdana. No Jack uskoro otkriva da i najbolji planovi miševa i kostura mogu ozbiljno zastraniti.

Jack Frost (Jack Frost, 1998.)

24122016_bozicna_lista_post_8

Kao rock zvijezda u usponu, Jack Frost nikada ne pronalazi dovoljno vremena za obitelj. Jednog Božića, Jack poklanja sinu čarobnu harmoniku, s obećanjem kako će se pojaviti u bilo kojem trenutku kad začuje zvuk instrumenta. Nažalost, Jack pogiba u prometnoj nesreći. Kad iz magičnog glazbala odjeknu prvi zvuci, Jack Frost se zaista vraća svojoj obitelji, ali kao snjegović.

Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas, 2000.)

24122016_bozicna_lista_post_9

Na vrhu planine, Grinch promatra stanovnike Tkograda kako se radosno pripremaju za proslavu Božića. Grinch se rodio u Tkogradu prije mnogo godina, ali izbjegavali su ga zbog zastrašujućeg izgleda, a zbog neuzvraćene ljubavi prema Marthi May postao je ogorčen, i dobri duh Tkograđana bješe mu otada trn u oku. Napokon Grinch odluči da mu je dosta tog veselja i uz opreznu pomoć svoga psa Maxa Grinch skuje urotu da ukrade Božić iz Tkograda tako što će oteti njihove darove, blagdanske ukrase, božićna drvca i sve ostalo što uveseljava blagdane.

Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar
(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005.)

24122016_bozicna_lista_post_10

Četvero braće i sestara se igra skrivača u kući starog profesora i odlaze na mjesto o kojem nisu mogli ni sanjali. Prolazeći kroz vrata ormara odlaze iz Londona zahvaćenog drugim svjetskim ratom u spektakularni paralelni svijet zvan Narnia, bajkovito mjesto gdje šumske životinje govore a mitološka obitavaju šumama. Ali Narnia je potpala pod kontrolu zle bijele kraljice Jadise koja je bacila prokletstvo vječne zime u Narniji. Nakon što su naišli na pravog Narnijskog vođu lava Aslana četvero djece otkriva svoju pravu snagu i kreću u obračun s ledenom kraljicom.

Djed Pras (Hogfather, 2006.)

24122016_bozicna_lista_post_11

Hogswatch fest je u panici kada Djed Pras nestane. Smrt zauzima njegovo mjesto i donosi poklone, uz pomoć Archera. Udruženje ubojica počinje raditi svoje planove te Susan i Albert moraju hitno pronaći Djeda Prasa. No da bi to učinili moraju proći kroz niz nevjerojatnih avantura koje su uobičajene za Disksvijet. Pretpostavljamo da ste uhvatili referencu, radnja je bazirana na Pratchettovom neponovljivom Disksvijetu.

Rare Exports: A Christmas Tale 2010.

24122016_bozicna_lista_post_12

U sjevernoj Finskoj je Badnje veče, i “arheološko” iskopavanje otkriva pravog Deda Mraza. Ali ovaj Djed Mraz nije onaj kakvog biste poželjeli u svom gradu. Kada lokalna djeca počinju misteriozno nestajati, mladi Pietari i njegov otac Rauno uspjevaju zarobiti mitološko biće.

Check Also

Novi teaser za Maxovu seriju Dune: Prophecy!

Warner Bros. i Max objavili su novi teaser trailer za vrlo iščekivanu spin-off seriju Dune: …

Deadpool & Wolverine: novi teaser daje bolji pogled na Lady Deadpool

Od domaće pretpremijere filma Deadpool & Wolverine dijeli nas svega tjedan dana, a za sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics