Najava kultnih žanrovskih klasika na šestom Fantastic Zagreb film festivalu

 

6. Fantastic Zagreb će u sklopu programa Sretan rođendan i ove godine prikazivati žanrovske evergreene koji su s razlogom stekli kultni status, te koji i nakon nekoliko desetljeća bude isto zanimanje i potvrđuju vizionarsku kvalitetu njihovih autora. Pripremite se na uživanje u fantastičnim remek-djelima čiji će doživljaj maksimalno potencirati velika platna i prirodno okruženje utvrde Medvegrad i ljetnog kina Tuškanac. Kome će se ove godine čestitati pročitajte u nastavku.

THE FLY / MUHA
Kultni redatelj David Cronenberg prije točno 30 godina režirao je “The Fly”. Kritika je slavila redatelja i fantastičnu glumačku izvedbu Jeffa Goldbluma koji je nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a film je osvojio Oscara za najbolju masku. Mnogi su film prepoznali kao metaforu za AIDS, iako je Cronenberg ciljao na tjelesne promjene kroz koje svi prolazimo: starenje, bolesti i konačno – smrt. Muha je bio i ostaje jedan od najupečatljivijih filmova osamdesetih godina i film ispred svog vremena.

ALIENS DIRECTORS’ CUT
“Aliens” je rijetko viđen sequel koji je jednako uspješan kao i original. James Cameron je preuzeo Scottovo jezovito i klaustrofobično remek-djelo i pretvorio ga u SF horor triler adrenalinske akcije. Sigourney Weaver kao legendarna Ripley ovom je ulogom utvrdila svoj status najveće holivudske heroine, a Cameron udario temelje akcijskom blockbusteru 80-ih i 90-ih. Aliens svojim pristupom i režijom izgleda kao da je snimljen danas a ne prije čak 30 godina.

ESCAPE FROM NEW YORK / BIJEG IZ NEW YORKA
Kultni akcijski futuristički triler velikog majstora žanra Johna Carpentera slavi svoj 35-ti rođendan. Kurt Russell kao Snake Plissken nikada prije ni kasnije nije bio toliko cool u ulozi koja je u današnjem Hollywoodu potpuno nezamisliva. Mastermind Carpenter kreirao je nezaboravnu ikonografiju, a Manhattan budućnosti pretvorio u Pakao na Zemlji. U kontekstu terorističkih napada na New York 2001. godine priča i set up filma dobivaju dodatnu zastrašujuću dimenziju koja postaje realnost: u filmu teroristi 1997. otimaju predsjednički zrakoplov Air Force i zabijaju se u njujorški neboder, a jedna od glavnih pozornica su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra.

A CLOCKWORK ORANGE / PAKLENA NARANČA
Nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka! Njegov prvi film nakon 2001: Odiseja u svemiru i radikalan odmak od dotadašnjeg rada. Vizija svijeta bliske budućnosti u kojem vladaju bande mladih studija je društvenih odnosa, totalitarizma, ljudske prirode i nepokolebljivog ljudskog duha. Uznemirujuće i mračno remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene “ultra-nasilja” uz veseli soundtrack “Singing in the Rain”. Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Kontroverzni roman Anthonyja Burgessa poslužio je Kubricku da s iznimnom vizualnom intenzivnošću i bez zadrške prikaže scene nasilja, seksa i raspamećenog ponašanja zbog čega je natjerao cenzorske udruge diljem svijeta da se dobro preznoje.

FORBIDDEN PLANET / ZABRANJENI PLANET
Slavimo punih 60 godina ovog briljatnog žanrovskog klasika i jednog od najutjecajnijih SF filmova svih vremena. Daleki predak modernog SF filma Zabranjeni planet je prvi film koji je uveo AI kao jedan od likova, prvi elektronski soundtrack i prvi film koji je junake odveo u drugi kraj galaksije. Filmska egzotika bez koje SF kakvog poznajemo ne bi bilo. Film je inspiriran Shakespearovom dramom Oluja, a prati ekspediciju koja sa Zemlje kreće na udaljeni planet Altair 4 kako bi otkrili što se dogodilo sa kolonijom naseljenika koja je nestala bez traga. Zabranjeni planet nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji specijalni efekti. Na Medvedgradu Vas nakon prikazivanja filma očekuje i tulum zatvaranja uz Yammat radio i Swanky Crew!

Uz brojne klasike, ove godine Fantastic Zagreb slavi i 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija. Njegov vanserijski talent proslavit će se uz tri fantastična naslova: Princeza Mononoke (Princess Mononoke, 1997.), Avanture male Chichiro (Spirited Away, 2001.) i Moj susjed Totoro (My Neighbor Totoro, 1988.).

I za kraj podsjećamo da se šesto izdanje Fantastic Zagreba održava od 30. lipnja do 09. srpnja. U deset festivalskih dana očekuju vas premijere ovogodišnjih žanrovskih hitova – od SF-a, trilera i fantasy naslova do horora, animacije i kultnih žanrovskih klasika kao i kratkih filmova te brojnih iznenađenja na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac, u Plesnom centru (Ilica 10) i na Medvedgradu.

Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka, 20. lipnja, na blagajni kina Europa (Varšavska 3).
Cijene ulaznica:
Pojedinačna projekcija: 27 kuna
Tjedna akreditacija: 150 kuna
Studentska tjedna akreditacija: 120 kuna
Posebna projekcija na Medvedgradu (prijevoz uključen): 45 kuna
Kratki program u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50): besplatno!
Dječji program u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10): besplatno!
Besplatan ulaz na ljetno kino Tuškanac svim posjetiteljima koji dođu sa svojim psima!

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i proteklim izdanjima posjetite www.fantastic-zagreb.com.

Check Also

Najava za Netflixovu adaptaciju kultnog stripa Eternaut

Netflix je ovaj mjesec službeno predstavio modernu audiovizualnu adaptaciju kultnog SF stipa El Eternaute (Eternaut). …

The Witcher: Netflix je dao zeleno svjetlo za 5. sezonu

Ne znamo koliko vam je to uzbudljiva vijest, s obzirom da već od četvrte sezone …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics