Na vidiku je prva sisačka SF&F konvencija – SkON

 

Premijerno izdanje sisačkog SkON-a je pred nama! Dvodnevni događaj posvećen je promociji “žanrovske” te “fandom” kulture i supkulture. Što nas sve, za vrući vikend 21. i 22. srpnja 2017., očekuje unutar prostorija sisačkog kluba mladih Skwhat (Park Perivoj Viktorovac b.b.) možete pročitati u narednom tekstu.

Posebna tema i prevladavajući lajtmotiv SkON-a će biti žanrovska književnost. Počasni gost je Ivan Lutz; pisac i organizator konvencije Marsonikon koji u Sisak dolazi promovirati svoj friški treći roman “Samo igraj!”. Roman je nedavno izdan u sklopu biblioteke Solaris nakladnika Hangar 7, a Lutzova knjiga u fascinantnoj viziji budućnosti spaja distopiju, tehnologiju, znanost te pomalo neočekivano… profesionalni sport; košarku. Ulazak tehnologije u sport aktualna je tema oko koje se lome koplja, no ovakav twist uistinu je unikatan na domaćoj, a i široj žanrovskoj sceni. Promociju romana obilježiti će ugodni razgovor autora i moderatora pred publikom u formatu “pitanje-odgovor”. Zanima Vas kreativni proces stvaranja autorskog književnog djela? Ili jednostavno želite da profesor Ivan Lutz izračuna formulu potrebnu za savršenu “tricu” androida haklera? Onda nam se pridružite u subotnjim dijalozima te nabavite svoj primjerak romana “Samo igraj!”.

Književnost će također biti dodirna točka mnogih izlaganja gostujućih predavača. Želite da Vam djetinjstvo unište “originalne” verzije bajki? Na koji način je transhumanizam povezan s djelima Phillipa K. Dicka? Uvijek ste htjeli doživjeti brutalno filozofsko seciranje “Igre prijestolja”? Imati ćete prilike u sklopu ovogodišnjih tematskih predavanja.

Ne treba nikako zaboraviti na “SkON natječaj za žanrovsku mikropriču” koji je u punom jeku. Malo slova, a puno mašte! Pošaljite i Vašu priču; još stignete. Najbolji radovi bit će javno predstavljeni na samom događaju nakon čega će uslijediti proglašenja pobjednika natječaja. Više informacija potražite na linku.

Flash fiction zastupljen je i u sklopu eksperimentalne radionice grupnog pisanja. Dvije glave bolje su od jedne, a fantazija nema ograničenja. Sva ograničenja smisliti će voditelj. 😉

Zabavite se, upoznajte nove ljude i obogatite svojom pričom planiranu Skon digitalnu publikaciju. 

Dokazano popularni “pub” kvizovi će u više navrata razveseliti mnogobrojne obožavatelje pitanja i odgovora. Za ovu priliku posebno pripremljena tematska izdanja kvizova pokriti će “uobičajene krivce”, no i ona “iz vedra neba” neočekivana “geek” područja. U petak Vas pita “Fantastic Fan Edition” ; ekipni kviz koji je imao čast uspješno sudjelovati na većim zagrebačkim fanovskim okupljanjima (Dan društvenih igara; Sferakon), a u subotu znanje možete dokazati na dodatnim dnevnim pitalicama. “Kadar“, filmski kviz pomalo drugačijeg štiha, će testirati budnost vašeg oka i dubinu vizualne memorije dok će “Tldr PLEB” kviz provjeriti koliko često surfate morima interneta i pripadajućih foruma. Zabava i loši vicevi zagarantirani.

Boardgame igraonica se organizira u suradnji s prijateljskim udrugama “Igranje” (Zagreb) te “Talus” (Velika Gorica). Društvene igre u ovom visoko tehnološkom dobu proživljavaju pravu renesansu popularnosti te ne sumnjamo da će privući veliki broj posjetilaca. Moderne društvene igre, boardgameovi, oduševiti će svojim mehanikama, pristupačnošću i predivnim fizičkim komponentama staro i mlado. Izbor nagrađivanih igara biti će iznimno velik te će svi moći pronaći pravu igru za sebe i društvo.

Kad već spominjemo “igre” moramo spomenuti i “After Dark” program.

Pod okriljem noći, usred prirode sisačke šume te tik ispred objekta održavanja SkON-a, organizirat će se iznimno atmosferične partije najpopularnije svjetske igre skrivenih uloga – “Werewolf“. Ova igra socijalnih vještina i bezgraničnog blefa (poznata i kao Mafia) pojavila se u bezbroj inkarnacija, a profesionalna ruka moderatora pojasniti će uz prigodnu svijetlost svijeća svim zainteresiranim njezina iznimno laka pravila. Može li se selo obraniti od krznatih nemani? Odigrajte i otkrijte.

Također; noćne igrarije obogatiti će i one shot session pete edicije megapopularnog DnD-a prilagođenog i potpunim početnicima. Sukladno vremenu održavanja; tamnice i zmajevi ovaj put će tematikom naginjati nadnaravnoj stravi te žanrovskom fantasy hororu. Kome pak nije do igre večer će moći ispuniti slasnim celuloidnim zalogajima koje ćemo gledati na otvorenom. Ren & Stimpy, Rod Serling, Duck Dodgers, Kevin Bacon, divovski pustinski crvi, kung fu dinosauri te zubati vampiri s nesanicom. Raznovrsno; kao uostalom i sam pojam “žanra”. 

U slučaju da ste kompetitivni, baš volite simbolične nagrade te vam fali koji pokal da popuni vitrinu uvijek se možete okušati u turnirima tokom dana. Highlight je definitivno “Tetris” turnir na velikom ekranu, ali će ljubitelji retro videoigara doći na svoje. Tokom dana će moći dokazati svoju vještinu u raznim kultnim multiplayer naslovima. “Super bomberman” je također prisutan u turnirskom formatu za brzi i intenzivni “4 player free for all”. Ako ste više osoba od riječi i djela odaberite timski turnir u “charades-u”/ asocijacijama i pripremite se za apsolutni urnebes.

Afterparty i zatvaranje programa u subotu rezervirano je za veliki Jpop i Kpop glazbeni tulum u pitoresknom okruženju obližnjeg sisačkog kupališta.

U slučaju da volite ples pod maskama slobodno se pojavite u cosplay izdanju jer imamo spremnu nagradu i za najbolju masku.

Bit će tu još mnogo toga! Objavljivati ćemo detaljnije informacije uskoro. Starship Command vrijedno radi na programu, a  zadnje vijesti s planine Thuul spominju neke treasure huntove, goblinske gulaše i orkovske roštilje. Pridružite nam se na velikom žanrovskom tulumu.

Ulaz je BESPLATAN te je unos osvježavajućih pića dopušten. Dapače 🙂

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics