Na vidiku je Liburnicon 2016.

 

08082016_liburnicon_post_1

Jedanaesti Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon održat će se od 19. do 21. kolovoza 2016. u prostoru Osnovne škole R. K. Jeretov u Opatiji. Organizatori su, kao i svake godine do sada, pripremili bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, a ujedno i osobina koja ga je učinila pretpoznatljivim u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama, a sve u skladu s glavnom temom ovogodišnjeg Liburnicona – postapokalipsom.

Kao i obično, očekuje vas niz poznatih znanstvenika: Korado Korlević, Davor Horvatić, Elvio Baccarini, Igor Čatić, Ivan Šimatović, ali i jedno vrlo prepoznatljivo tv lice – Krešimir Mišak.

Počasni gosti Liburnicona 2016. su poznati britanski futurolog, predavač i pisac Richard Watson, konzultant i stručni savjetnik za predviđanje budućih trendova u kompanijama i institucijama kao što su Coca-Cola, IBM, Ikea, Imperial College, London Business School, McDonald’s, McKinsey & Company, Ministry of Defence, RAND, Samsung i Shell, te čuveni ruski pisac Dmitry Glukhovsky, autor revolucionarnog serijala Metro smještenog u tunelima podzemne željeznice postapokaliptične Moskve, prema kojem je napravljena i jedna od poznatijih suvremenih FPS igara, Metro 2033.

Richard Watson će održati dva predavanja:

Science & Fiction (Znanost i fikcija)
Dok nas neke vrste znanstvene fantastike uvlače u dubine stroge znanosti, najbolja vrsta znanstvene fantastike vodi nas na putovanje mnogo dalje od toga. To je putovanje koje nas vodi van ljudskih ograničenja, mašte i genijalnosti. U ovom predavanju govorit će se o tome tko utječe na koga u svijetu književne i znanstvene inovativnosti, te preispituje koji segmenti znanstvene fantastike mogu imati praktičnu primjenu za buduća otkrića i izume.

Anti-social media (Anti-socijalni mediji)
Ljudski život prema većini mjerila trenutno je dosegao vrhunac lagodnog življenja. Za većinu ljudi život se u posljednjih 50 godina znatno unaprijedio. Ipak, svijetom se širi manjak povjerenja i stalno pitanje koje se nameće je – čiji se interesi pogoduju? Jesu li nove tehnologije ovdje da služe nama, ili mi služimo njima?

Dmitry Glukhovsky će također održati predavanje:

Ruska melankolija: jedinstveni post-apokaliptični osjećaj života na ruševinama carstva…
Predavanje govori o iskustvu autora koji je rođen u posljednjem velikom carstvu i proživljavanju njegovog kolapsa tijekom tinejdžerskih godina. Govori o iskustvu indoktrinacije od vrtića preko školovanja i svjedočenju uništenja sovjetskog mita, te o životu u urbanom okruženju koje je u raspadu – za vrijeme bivše Sovjetske Rusije. Dmitry Glukhovsky proveo je „presađivanje“ tog iskustva u postapokaliptičnu fikciju.

Program će biti namijenjen svim dobnim skupinama: od zabavne i kreativne dječje čarobnjačke škole s raznovrsnim edukativnim sadržajima, originalnih Liburniconskih igara, radionica i kvizova, do predavanja i prezentacija koji će zadovoljiti svačije ukuse. Uz sve navedeno, posjetitelje očekuje bogati nagradni fond naših sponzora, šaroliki izbor izlagača među kojima će naravno biti i Inverzija, a posebno treba naglasiti glazbeni program obilježen koncertima rock cover benda Cherrybombz iz Pule i kultnog riječkog bend PHC.

I ove godine vas na Liburniconu očekuje cosplay natjecanje, a novost je kategorija za grupni cosplay. Ukupno postoje tri kategorije: tematski: postapokalipsa, wasteland cosplay, slobodna kategorija i
grupni cosplay.
Glasanje će se odvijati na dva načina: glasovi publike koji daju jednog pobjednika, te glasove žirija koji nagrađuju prva tri mjesta za najbolji cosplay u svakoj kategoriji, osim u kategoriji “Grupni cosplay” gdje će se dodjeljivati samo jedna nagrada.
Ocjenjivat će se izrada kostima, makeup, detalji i sveukupni dojam, dok će performans (koji nije obavezan) donositi dodatne bodove. Nagrade će biti raznolike s pokojim morskim putovanjem kojeg možete osvojiti. Prijave su online na mail: maja.mirkovic9@gmail.com do početka Liburnicona 19. kolovoza, a nakon toga na oglasnoj ploči na samom konu. Sve što trebate napraviti je napisati svoje ime, prezime, godine, lika kojeg cosplayjate, te kategoriju u kojoj se želite natjecati.

Više informacija potražite na: http://www.liburnicon.com/

Check Also

Antonija Mežnarić: Od kolijevke pa do groba

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo …

Opasne veze i ostale priče: 4. broj Morine kutije dostupan je za čitanje!

30. prosinca 2022. online časopis za spekulativnu fikciju Morina kutija objavio je novi broj koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics