Na netu objavljena GONG-ova zbirka SF priča – downloadajte PDF

GONG-ova zbirka SF priča je gotova i spremna za čitanje. Skinite PDF s ovog linka: Zbirka SF priča i uživajte.

Povodom 15 godina svoga rada, GONG je u travnju 2012. objavio natječaj za neobjavljenu priču iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike i fantasyja koja obrađuje temu demokracije, odnosno njene sastavnice i nuspojave!

O dobitnicima natječaja odlučio je tročlani žiri (Viktorija Car, docentica na Fakultetu političkih znanosti; Davorin Horak, glavni urednik časopisa Sirius B; te Davor Šišović, organizator Festivala SF književnosti).

1. nagrada (1000kn): Loše pleme, autor Ivan Peroš
Dovodeći u pitanje učinkovitost demokracije i nemogućnost primjene iste u danoj situaciji, autor Ivan Peroš je izgradio uvjerljivu i napetu priču o robovima koji premda iznenada oslobođeni, ne mogu razbiti okove naslijeđenih i vlastitih predrasuda. Čak ni po cijenu vlastitih života. Loše pleme u grubom znanstveno-fantastičnom okolišu ukazuje na kratkovidnost i sljepoću uvjetovanu društvom kroz čiju se okoštalost vrlo teško probiti usprkos zdravoj logici.

2. nagrada (700kn ): Sreća, autor Želimir Periš
Putovanje kroz vrijeme sa željom da se izmjeni budućnost tematizirana je u vrlo emotivnoj priči Sreća autora Želimira Periša. Premda je u fokusu borba za opće dobro koje grupa vremenskih putnika pokušava ostvariti, protagonistica promjenu doživljava duboko emotivno i osobno. U srazu općeg i individualnog spoznajemo da iako izmijenjen, svijet otkriva nešto univerzalno što je nemoguće izmijeniti. No, ljudski duh ne priznaje poraz.

3. nagrada (500kn ): Robotske igre, autor: Damir Stojak
Premda naslov ukazuje na površan tretman mehaničkih stvorenja budućnosti, u srži priče Robotske igre Damira Stojaka krije se ozbiljna tema o životnoj iskri, želji za spoznajom i širenju vlastitih granica. S vremenom, u procesu prirodnog razvoja, glavni lik dostiže stepenicu u kojoj i sam postaje pokretačka sila u stvaranju novog života. Svojevrsno je to otkrivenje koje kroz odraze arhetipskih slika progovara o nužnoj društvenoj uvjetovanosti.

No, obzirom na veliki broj dobrih i zanimljivih priča odlučili smo objaviti zbirku s još desetak prijavljenih priča koju će predstaviti Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a, u utorak, 19. ožujka 2013. u 18:30 sati u kafiću Spunk (Hrvatske bratske zajednice bb, Zagreb).

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics