Mulan preskače kina i direktno dolazi na Disney+ platformu!

Situacija za kinoprikazivače u ovom novom pandemijskom svijetu u svakom slučaju ne izgleda dobro. Većina velikih naslova se uglavnom iznova odgađa, s ponekim koji će se pojaviti na streamingu. Na petama gotovo povijesnog dogovora što su napravili AMC-e i Universal, koji su omogućili filmovima da stignu na VOD nakon svega tri tjedna, Disney je netom objavio da će se za Mulan odreći širokog spektra prikazivanja u kinima. Umjesto toga, film će debitirati u SAD-u na streaming platformi Disney+, gdje će ga korisnici moći kupiti za 29,99 dolara iliti 190,00 kn. To je prvi tako veliki film koji će u suštini biti gotovo pa VOD izdanje.

Inače je sadržaj na streaming platformi Disney+ odmah dostupan pretplatnicima, ali to neće biti slučaj i s filmom Mulan, već će korisnici u Sjevernoj Americi i na svim ostalim područjima gdje je Disney+ dostupan morati doplatiti 29,99 dolara kako bi ga mogli pogledati. Dobra vijest je što će Mulan ipak zaigrati u nekim kinima, ali samo na područjima gdje Disney+ nije dostupan, što podrazumijeva i Hrvatsku. No da bi film doista stigao barem u ta određena kina to će morati dopustiti i epidemiološko stanje.

Disneyjev potez nije nešto na što su se olako odlučili, niti što su željeli povući. No kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa je ozbiljno pogodila Disney, s brojnim kino naslovima koji su završili u limbu, dok je poslovanje tematskim parkovima posve razbijeno. Istog dana kada je izašla vijest o puštanju filma Mulan na Disney+ platformi, Disney je izvijestio o kvartalnom gubitku – prvom od 2001. – većem od četiri milijarde dolara. S druge pak strane Disney+ generira ozbiljnu dobit, te je nedavno prešao 60 milijuna pretplatnika samo devet mjeseci nakon lansiranja. (Nasuprot tome, Hulu, koji je također pod Disneyjevim kišobranom, ima 35,5 milijuna pretplatnika, a postoji već više od desetljeća.) Ako bi samo polovica tih pretplatnika kupila Mulan, film bi zaradio 900 milijuna dolara, čiji bi kompletan iznos išao direktno Disneyju. I to je sve bez eventualnih novih pretplatnika koje bi film ovog kalibra mogao dovesti na platformu. Također, treba uzeti u obzir kako ovo nije 48-satni najam, nego će gledatelji imati pristup filmu sve dok su u pretplati.

S obzirom da se kraj pandemije još ne nazire pretpostavka je da bi i neki drugi Disneyjevi naslovi mogli pratiti isti recept. Nije isključeno da će možda The King’s Man, The New Mutants, pa možda čak i Black Widow dobiti sličan tretman ukoliko se strategija od 29,99 dolara pokaže uspješnom.

Universal je napravio nešto slično kad je animirani film Trolovi: Svjetska turneja stavljen na streaming platformu po cijeni od 19,99 dolara što je još tada bilo više od standardne. No taj rizik se isplatio, film je postigao izniman uspjeh i u samo tri tjedna je zaradio više od 100 milijuna dolara. Situacija je ponešto drugačija za Mulan, jer je cijena čak deset dolara viša, što je naišlo na velika negodovanja kako postojećih korisnika, kako i onih potencijalnih. Disney je pak uvjeren kako je ovo najbolji, ali i jedini pravi test za provjeru da li su gledatelji spremni dati više novaca za sadržaj koji je u normalnim uvjetima trebao biti dostupan u kinima.

Mulan je igrani remake obožavanog animiranog klasika iz 1998. godine. Riječ je o adaptaciji kineske legende o ratnici Hua Mulan. Priča je to o epskoj avanturi neustrašive mlade žene koja odlazi u rat pretvarajući se da je muškarac. Redateljica igrane verzije je Niki Caro (Whale Rider), a titularnu ulogu tumači Liu Yifei (The Forbidden Kingdom). Scenarij potpisuju Rick Jaffa & Amanda Silver te Elizabeth Martin & Lauren Hynek.

Mulan na streaming platformu Disney+ stiže 04. rujna.

Check Also

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics