Mjesec fantastike u Rijeci: 12.9.-11.10.2015.

 

11092015_mjesec_fantastike_Rijeka_post

U razdoblju od 12. rujna do 11. listopada 2015. na ukupno pet lokacija biti će održan festival Mjesec fantastike posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, kulturi, kreativnosti i modernim tehnologijama.
Nakon uspjeha prošlogodišnjeg prvog festivala Mjesec fantastike, ove godine program se drži istog recepta i sastoji se od predavanja, kreativnih radionica, filmskih projekcija i natjecanja.
Program je prikladan za razne uzraste, no posebno je posvećem mladima i djeci školskog uzrasta.

Prvo događanje se nalazi na programu već ove subote 12. rujna, kada će se u Omladinskom kulturnom centru Palach održati Anime dan posvećem japanskom animiranom filmu. Od 17:00 sati nadalje u koncertnom prostoru kluba imate priliku poslušati predavanja o povijesnom razvoju animea te utjecaju animea na modernu kulturu, sudjelovati u nagradnom kvizu, kao i naučiti pisati japanskim pismom na radionici hiragane. U pauzama između predavanja, kviza i radionice možete pogledati projekcije epizoda popularnih anime serija “Terraformars“, “Vrata” (“Gate”) i “School-live“. Posjetitelji su pozvani da se kostimiraju u svoj omiljeni lik iz animea. Ovaj događaj Udruga 3. zmaj organizira u suradnji s Udrugom ljubitelja i promicatelja Japanske kulture Sumimasen.

U suradnji s Labom Gradske knjižnice Rijeka 19. i 25. rujna od 17:00 sati održat će se radionice Čudovišta u Striboru. Na prvoj radionici 3D printa, mladi polaznici u dobi od 11 do 15 godina naučiti će kako osmisliti i dizajnirati svoja neobična bića iz mašte, a na drugoj radionici kratkih filmova napisat će vlastite scenarije, dizajnirati scene te snimiti kratke filmove sa 3D modelima čudovišta u glavnoj ulozi. Zbog ograničenog broja mjesta za dolazak na radionicu, potrebno je prijaviti se osobno u Dječjem odjelu Stribor ili putem e-maila: programi@gkri.hr.

U subotu 26. rujna u 10:00 sati u riječkom StartUP Inkubatoru (Ružićeva 14) počinje mini-hackaton pod nazivom HackFiction, organiziran u suradnji s WhoHack. Svi koji se bave ili se žele naučiti baviti programiranjem i dizajnom aplikacija, dobrodošli su na ovo događanje tijekom kojeg će natjecatelji u 10 sati razviti aplikaciju za računala, mobitele, tablete, igraće konzole ili druge uređaje na zadanu temu koja glasi “fantastika”. Po završetku natjecanja, žiri ocjenjuje aplikacije te nagrađuje one najbolje. Broj natjecatelja je ograničen na maksimalno 35 pa je potrebno prijaviti se na web stranici whohack.com.

03. listopada u 13:00 sati u Klubu mladih održava se radionica izrade “spužvastog” ili boffer oružja koje se koristi na LARP (Live Action Role Play) turnirima. Riječki larperi tako će imati prilike napraviti vlastite igraće mačeve za uvježbavanje tradicionalnih borbenih tehnika. Na sve spomenute programe ulaz je besplatan.

Završetak Mjeseca fantastike obilježava 18. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 09. do 11. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Konvencija kao i uvijek nudi zanimljiva i poučna predavanja domaćih književnika i znastvenika, kao i tribine, predstavljanja, radionice, igre, koncerte te izložbe.
Ovogodišnja konvencija posvećena je filmskom serijalu Zvjezdani ratovi (Star Wars) čiji je dugo očekivani 7. nastavak najavljen za prosinac 2015. stoga ćemo se kroz program prisjetiti prethodnih nastavaka, a u sklopu cosplay natjecanja za najbolji kostim ove godine imamo i posebnu Star Wars kategoriju.
Dok su program petka i subote prikladniji za stariji uzrast, nedjeljni je program posvećen djeci.
Cijena vikend ulaznice iznosi 60kn, maskirani posjetitelji ostvaruju popust, a za djecu do 14 godina ulaz je besplatan. Ulaz na nedjeljni dječji program je besplatan za svih.
Detaljne informacije i program festivala dostupni su na web stranici: mjesecfantastike.com

11092015_mjesec_fantastike_Rijeka_poster

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics