Metro 2033. konačno seli na velike ekrane!

Već pomalo kultni postapokaliptični serijal knjiga i franšiza igara Metro 2033. konačno stiže na velike ekrane! Film će kao i popularne igre biti baziran na trilogiji Metro koju potpisuje Dmitry Glukhovsky. Radnja je smještena u Moskvu nakon nuklearnog rata, gdje su preživjeli prisiljeni živjeti u tunelima podzemne željeznice…

Nakon što je Hollywood nekoliko puta pokušao adaptirati Metro 2033. sada je prava kupio ruski studio Gazprom Media. 2012. je prava na prvu knjigu serijala držao MGM koji je tada najavio da će scenarij napisati F. Scott Frazier (xXx: Return of Xander Cage). No ubrzo je projekt otkazan, navodno jer je Glukhovsky inzistirao na tome da film bude smješten u Moskvu i da ne bude amerikaniziran.

Već je najavljeno kako snimanje započinje početkom iduće godine i da se film barem u Rusiji očekuje 2022. godine. Glukhovsky će također biti involviran u projekt kao kreativni savjetnik: “Metro 2033. je moj prvi roman. On je odigrao vrlo posebnu ulogu u mom životu, i unatoč brojnim ponudama za adaptaciju, sve sam ih odbio tijekom posljednjih 10 godina. No sada sam konačno pronašao ekipu kojoj mogu povjeriti Metro. Naše ambicije su ispale slične: stvoriti svjetski blockbuster i iznenaditi čak i one koji su pročitali trilogiju i znaju je gotovo napamet.”

Jedan od producenta filma Valery Fedorovich je dodao da su knjige i igre postale “dio kulturnog koda SF fanova i gejmera cijelog planeta. Za nas i Gazprom Media Holding ovo je projekt snova, najambiciozniji film koji ćemo lansirati. Planiramo uložiti ogromnu sumu novaca… kako u produkciju tako i promociju filma, ovdje u Rusiji i u inozemstvu.”

Nastao kao internetski eksperiment Dmitrija Gluhovskog, Metro 2033. brzo je privukao čak dva milijuna ruskih čitatelja, a kad je izdan kao knjiga, samo u Rusiji je prodan u gotovo pola milijuna primjeraka. Ovaj SF roman u kojem izraženo mjesto imaju društvena kritika i politička satira postao je svjetski hit zahvaljujući prijevodima na više od dvadeset jezika. Kod nas je prvi roman serijala objavila Fraktura 2011. godine. Naš osvrt na Metro 2033. možete pronaći ovdje.

Metro 2033.

Check Also

Prvi teaser za specijal Wynonna Earp: Vengeance!

Dobrodošli u Čistilište! Wynonna Earp se vraća na male ekrane s tv specijalom od 90 …

Novi trailer i poster za film Beetlejuice Beetlejuice!

Warner Bros. je nedavno objavio novi trailer i poster za Beetlejuice Beetlejuice (Bubimir Bubimir), originalno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics