Megalopolis: prvi, podijeljeni dojmovi o filmu!

Od premijere Megalopolisa koja se održala prije par dana u sklopu Filmskog festivala u Cannesu ne prestaje se pričati o filmu. Mišljenja su podijeljena, iako se kritika u svakom slučaju slaže da je riječ o vrlo neobičnom ostvarenju. No, to i nije neko iznenađenje, jer radi se o vrlo strastvenom i ambicioznom projektu legendarnog redatelja Francisa Forda Coppole (The Godfather, Apocalypse Now, Bram Stocker’s Dracula), na kojem se radilo gotovo 40 godina da bi postao stvarnost. Prvi isječak iz filma objavljen je početkom mjeseca, i on sam po sebi gotovo da nije otkrio ništa, ali trailer objavljen nešto kasnije u mjesecu potpuno je nestvaran, te jasno podcrtava redateljevu otkačenu viziju.

Film je u Cannesu prikazan u IMAX kinu, te je imao i kratak interludij uživo, koji je gledatelje ostavio s pitanjem da li će taj element biti sastavni dio svih regularnih prikazivanja.

Na stranici Rotten Tomatoes film trenutno nosi ocjenu kritike od 51% na ukupno 39 recenzija:

“Priča o umjetnosti, carstvima i kreativnim ambicijama, Megalopolis je, bilo to dobro ili loše, duboko osobna vizija, čije rječite metafore na kraju ustupaju mjesto zapanjujućim transformacijama.” – IGN, Siddhant Adlakha.

“Gomila ideja stuštila se zajedno u drečavo, zbunjujuće, blještavo, na neki način okrutno i potpuno drsko odbacivanje filmske forme. To nikada nije trebalo biti napravljeno. Pa ipak, sada kada postoji, trebali bismo biti toliko zahvalni što postoji.” – Inverse, Hoai-Tran Bui.

“Megalopolis nije samo transcendentalni užitak za osjetila, to je manifestacija Coppolinih snova o čovječanstvu i njegove predanosti kinematografiji.” – Screen Rant, Brittany Witherspoon.

“Što je ‘Megalopolis’? To je opsežni ep, luđački san, blistav uvid u um nemirnog kreativca. Također, sasvim je jasno da je riječ o radu redatelja kojeg ne sputavaju financijaši.” – The Playlist, Rafaela Sales Ross.

“Slično kao grad koji se gradi u filmu, sve je zanimljivije u teoriji nego što je ikada bilo u stvarnosti. Sada kada ćemo svi imati priliku to sami iskusiti, najveće je otkriće da se jednostavno nema toliko toga za vidjeti.” – Collider, Chase Hutchinson.

“Megalopolis je sve samo ne lijen, i iako se mnoge ideje ne razviju isplanirano, ovo je svojevrsna izjava data kasno u karijeri, koju su fanovi i željeli od maverika koji nikada nije izgubio vjeru u kinematografiju.” – Variety, Peter Debruge.

“Megalopolis se odvija kao frustrirajuća i paradoksalna afera. Film je znalački montiran i ujedno pospano režiran; oduševljava svojom maštom i erudicijom dok vas ostavlja više nego zbunjenima.” – The Wrap, Ben Croll.

“Divim se Coppolinoj ambiciji i iskreno cijenim što pokušava reći s Megalopolisom; čak i ako pokušava reći oko 100 različitih stvari u jednom filmu (a to rijetko kad uspije)… Volio bih da je proveo više vremena smišljajući koherentniji scenarij (i koherentniji film) kako bi iznio svoje stavove, kako bi bio siguran da će publika stvarno upiti njegove ideje. Možda ćemo se osvrnuti na ovaj film za 20 ili 50 ili 100 godina i pomisliti, da, stvarno ga je pogodio.” – FirstShowing, Alex Billington.

“Ne mogu reći da sam uvijek bio angažiran tijekom trajanja od dva plus sata, ali uvijek sam bio znatiželjan kamo ide dalje. Je li film dobar? Ni blizu. Ali nije ni takav da ga se može lako otpisati.” – Hollywood Reporter, David Rooney.

Megalopolis u francuska kina stiže u rujnu, dok za američko tržište film još nema distributera.

Check Also

Sunny: prvi trailer za Appleovu crnohumornu SF triler seriju

Apple TV Plus objavio je prvi, intrigantan trailer za njihovu nadolazeću crnohumornu SF triler seriju …

Watchmen: prvi teaser trailer za animirani film od dva dijela

Sat otkucava! Warner Bros. Entertainment objavio je prvi teaser trailer za DC-jev dvodijelni animirani film …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics