Mars Express: otkrijte francuski animirani SF noir

Predstavljamo vam još jedan animirani žanrovski film iz rubrike ‘prošlo nam je ispod radara, ali po svemu sudeći zaslužuje da vam na njega skrenemo pozornost.’ Film smo konačno otkrili zahvaljujući 76. Filmskom festivalu u Cannesu, odnosno točnije kroz osvrt koji je nastao na osnovu te festivalske projekcije. Prema osvrtu, riječ je o vrlo unikatnom uradku, koji se jasno razlikuje od konkurencije. U našu obranu, o filmu se zapravo jako malo i pisalo, pa ne čudi previše što ga do sada nismo otkrili. Sigurno bi bilo drugačije da nam je glavni fokus na animaciji, ili da smo na francuskom govornom području. Za prvo bi bio razlog jer je Mars Express, film o kojem pričamo, u animatorskim krugovima bio vrlo iščekivan, dok je za drugo razlog jer se radi o francuskom filmu.

Radnja prati Aline Ruby, tvrdoglavu privatnu detektivku, i Carlosa Riveru, androidnu repliku njezinog preminulog partnera, koji se bacaju u utrku s vremenom na Marsu. Njihova inicijalna misija je pronaći Jun Chow, studenticu kibernetike koja je u bijegu, prije nego što je uhvate ubojice koje ju prate u stopu.

Redatelj filma i koscenrist je Jérémie Périn (Lastman). Drugi scenarist je Laurent Sarfati, umjetnički direktor je Mikael Robert, dok je glavna animatorica Hanne Galvez. Za produkciju animacije je bio zadužen francuski studio Je Suis Bien Content (Persepolis, April and the Extraordinary World). Svjetska premijera filma je upravo bila na ranije spomenutom Filmskom festivalu u Cannesu, dok će u lipnju biti prikazan i u konkurenciji u sklopu Annecy Film Festivala. U francuska kina film stiže u studenom ove godine.

Glasove su glavnim likovima posudili Léa Drucker kao Aline, Daniel Njo Lobé kao Carlos, te Mathieu Amalric, Marie Bouvet, Sébastien Chassagne i Geneviève Doang kao Jun. Skladatelji glazbe su Fred Avril i Philippe Monthaye.

Na filmu se radilo pet godina, i njegov put nastajanja nije uvijek bio lagan. “Trebala je jedna godina da se napiše scenarij, još jedna godina tijekom koje sam tražio financiranje, a Jérémie je radio na scenariju, nakon čega su uslijedile tri godine produkcije, postprodukcije i rada na zvuku i glazbi.” – izjavio je producent Didier Creste (Lastman, Raymond).

Redatelj je svojedobno izjavio da je jedan od najvećih izazova projekta bio stvoriti jasan i uvjerljiv futuristički svijet bez potrebe da se sve objašnjava riječima. “Naš film sadrži mnogo svakodnevnih ili tehničkih predmeta koje ne želimo objašnjavati publici. Trajalo bi predugo i usporilo ritam filma. Također sam želio opisati uvjerljivo, futurističko životno okruženje i koristiti što manje tehnologije koja bi izgledala kao magija. Naravno, ja nisam ni inženjer ni znanstvenik. Za to smo koristili stvarne astronome, znanstvenike, programere i dizajnere automobila kako bismo vizualno uspostavili naše narativne ideje.”

Mars Express

Check Also

Sunny: prvi trailer za Appleovu crnohumornu SF triler seriju

Apple TV Plus objavio je prvi, intrigantan trailer za njihovu nadolazeću crnohumornu SF triler seriju …

MGM Plus naručio je tv adaptaciju Kingovog romana The Institute

MGM Plus naručio je seriju The Institute (Institut), adaptaciju romana Stephena Kinga. Iako se o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics