Malo novih sf naslova, a puno rasprodaja – prvi dan Interlibera

Malo novih naslova, a brdo rasprodaja – rezime je to prvog pogleda na Interliber. Javna je tajna da naslovi za ovaj sajam znaju dan ili čak dva kasniti u tisku, ali opći je dojam da je manje naslova nego prošle godine, ali i da ih izdavači više ne pripremaju posebno za sajam. No, veselite se ljubitelji sf-a jer ima zato puno starih knjiga za smiješne pare – puna vreća riječi za šaku kredita.

Zagrebačka naklada ima desetak naslova za 20-ak kuna pa to svakako nemojte propustiti – Dick, Heinlein i jučer spomenuti Moorcock. Ako ste propustili tekst, ovo je link: Vodič kroz Interliber za sve ljubitelje sf-a, fantasyja i horora (1).

U paviljonu šest nalazi se štand Marijan tiska na kojem ćete naći nekoliko Pratchettovih romana iz Discworld serije za manje od 20 kuna – Čudesno svjetlo, Piramide, Jednakost rituala, Mort i još čak tri naslova, a ako ste za raspoloženi za novijeg Pratchetta, roman  Tiffany protiv vilinske kraljice (kako su u Lumenu preveli  The Wee Free Men, o čemu ćemo nekom drugom zgodom) je snižen 20 posto.

Provlačeći se kroz štandove – volio bih reći i kroz gužvu, ali to bi bila laž – naletio sam i na nešto opskurnije: dva Kinga u izdanju Sare 93 – Potrebne stvari 2. i treći dio Četiri iza ponoći na štandu Duševića i Keršovnika. King je sveprisutan, pa tako na štandu Sysprinta, u dućanskim se kolicima nalazi Zelena milja za cijenu paketa žvakaća.

Štand Znanja je pretrpan s tko zna koliko dijelova Bratstva crnog bodeža – zašto nam je to točno upalo u oko, ne znamo, valjda zbog vampira. Pa ako netko voli nek’ zna ih može kupiti jeftinije da popuni police.

Ljubitelji Tolkiena mogu naći na štandu Superknjižare nešto starije izdanje (na engleskom doduše) Gospodara prstenova, i to ne bilo koje već hardcover 50th anniversary edition, a fanovi Star Treka nekoliko cool naslova – enciklopediju i kuharicu, između ostalog. Dobro dođe kao poklon ako znate nekog nabrijanog na Zvjezdane staze. U objektiv aparata nam je upalo i nešto za one druge – Star Wars Origami – isti štand.

Najveće razočarenje su nam naši dragi Izvori – ništa novo od SF-a, i to od tradicionalnog izdavača žanra. Činjenica je da kriza uzima danak, pa osim izvrsnih starih naslova Franka Herberta, Ursule LeGuin, Zelaznyja, Asimova, jedino što još izdvajamo je četvrti dio Rame – Razotkriveni Rama Clarkea i Leeja.

Najveće veselje smo doživjeli na štandu Mentora – Ubiq za 10 kuna! Nemojte to nikako propustiti jer kako saznajemo, Mentoru je ovo zadnja godina na Interliberu. Obavezno popunite police s kompletom Ubiqa i ostalim poslasticama s njihovog štanda.

I za kraj ovog prvog pregleda, izdvajamo dva stripa – Prvo, V for Vendetta Alana Moorea u kompletu s Fawkesovom maskom – cijena na Interliberu 128 kuna – što je prava sitnica samo za vrhunski strip, a drugo zaista izvrsno izdanje – komplet od osam albuma u boxu jednog od najvećih majstora devete umjetnosti – Moebiusa. Komplet je izašao u izdanju Fibre i sajamska cijena mu je 500 kuna. Vjerujemo da to nije malo, ali radi se dosita o vrhunskim kratkim stvarima koje je Moebisu napravio u svojoj bogatoj karijeri. Kad primite to u ruke, vjerujem da vam neće biti žao (ili će vam se zalijepiti za prste)…

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics