Lovecraft Country: što misle kritičari

HBO-ova nadolazeća serija Lovecraft Country (Lovecraftova zemlja) temelji se na istoimenom romanu Matta Ruffa iz 2016. godine, te prati vojnog veterana Atticusa Freemana (Jonathan Majors), njegovu prijateljicu iz djetinjstva Leti Lewis (Jurnee Smollett-Bell) i ujaka Georgea (Courtney B. Vance) dok putuju nesigurnim američkim cestama 1950-ih u potrazi za nestalim Atticusom ocem – s dodatnim misterijem vezanim uz njegovo neobično obiteljsko nasljeđe… Serija će zakoračiti u žanrovski teritorij kako bi istražila demone rasističke prošlosti Amerike, dok gledatelju ujedno servira i klasične horor i SF trope. Rezultat je serija koja je jednako zastrašujuća i dramatična, kao i krvavo dobro zabavna za gledati.

Tvorci serije su Misha Green (Underground) i Jordan Peele (Get Out). Yann Demange (Top Boy) je režiser i izvršni producent prve epizode; Misha Green je napisala svih 10 epizoda, te je ujedno i showrunnerica i izvršna producentica zajedno s Benom Stephensonom. Daniel Sackheim (The Americans, Jack Ryan, True Detective) je također jedan od redatelja (režirao je drugu i treću epizodu) i izvršni producent. Ostali izvršni producenti su Peele, J.J. Abrams (Star Wars: The Rise of Skywalker) i David Knoller.

Lovecraft Country

“Lovecraft Country je sjajan već samo na osnovu premise i obećanja, i isporučuje miks horora i znanstvene fantastike s primjesom rasizma. No usprkos čudovištima koja se nad svim tim nadvijaju… vrlo je istinito da je nadmoć bijelaca ovdje najveći teror.” – Trey Mangum, Shadow and Act.

“Lovecraft Country je ukorijenjen u tradiciji horora i koristi alate tog žanra kako bi ustvrdio da za afroameričke građane Amerika nije problem kojeg treba riješiti, već čudovište koje treba nadvladati. To je vrlo dobra obzervacija, stilski i vrlo pametno izvedena. Ali tijekom prvih pet epizoda ove serije, ostaje nejasno kako će se Lovecraft Country nadići izvan šoka čudovišta, kako novih tako i onih poznatih.” – Daniel D’Addario, Variety.

“Lovecraft Country je u cjelini nesuptilni remiks mitova Lovecrafta koji dovodi do izražaja njegov široko poznat virulentni rasizam umjesto da dopušta da to bude samo fusnota. Spajajući povijesne činjenice poput segregacije s chthonic fikcijom, Lovecraft Country se odmah postavlja kao vrsta serije (pomalo slična Watchmenima) koja na kraju određene članove publike podučava ružnim istinama o prošlosti.” – Charles Pulliam-Moore, i09.com.

“Sljedeće epizode prelazile su u priče o duhovima koja uključujući metafore za urbanu segregaciju i bijeli egzodus, a zatim u pustolovnu punu cliffhangera koja proučava kolonijalističke korijene istraživanja na način kao što su to nisu radili National Treasure ili Goonies.” – Daniel Fienberg, The Hollywood Reporter.

“Lovecraft Country ima i osjećaj pravovremenosti. Kad policija stigne na mjesto nemira, crnačka gomila adaptira držanje “ruke gore, ne pucaj”; privedena u pritvor, Letitia je podvrgnuta vrsti policijske torture, koja je dovela do smrti Freddieja Greyja u Baltimoreu 2015. godine.” – Robert Lloyd, Los Angeles Times.

“Lovecraft Country nije serija za svakoga. Zna biti vrlo spora, a zloglasni kultisti su generalno vrlo mlaki… Ipak, ima puno pulpy zabave i nekih doista krvavih trenutaka (koje bi oni koji se lako plaše trebali izbjegavati).” – Ed Power, Daily Telegraph (UK).

“Lovecraft Country dolazi u specifično vrijeme i mjesto, oboje na način koji se čini univerzalan onoliko koliko se čini i zastrašujućim. To je jedna od najboljih serija koju je HBO napravio u jako dugo vremena.” – Alan Sepinwall, Rolling Stone.

Serija za sada nosi ocjenu kritičara od čak 100% na stranici Rotten Tomatoes. Lovecraft Country na HBO Max stiže 16. kolovoza, dok kod nas serija premijerno stiže na HBO GO već 17. kolovoza.

Check Also

Stranger Things: nove fotke iza kulisa 5. sezone!

Moram priznati da me ne drži hype za petu sezonu Netflixove popularne serije Stranger Things. …

Prvi teaser trailer za Maxovu seriju Dune: Prophecy!

Warner Bros. i Max objavili su prvi službeni teaser trailer za spin-off seriju Dune: Prophecy, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics