Liburnicon 2019. starta danas: upoznajte Tada Williamsa i zaronite u svijet alternativne povijesti

LiburniconOvaj vikend, od 16. do 18. kolovoza održava se još jedno izdanje Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon, u Osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je alternativna povijest, pa će ona prevladavati na brojnim književnim i znanstvenim predavanjima, prezentacijama, panel diskusijama, kvizovima i radionicama. Opatija tako zaranja u fantastičnu povijest pa nemojte propustiti priliku da se pridružite festivalu koji će podsjećati na nešto iz romana legendarnog Julesa Vernea!

Glavni počasni gost ove godine je Tad Williams, iznimno popularni američki pisac fantastike. Zajedno s G. G. Kayom i G. Martinom, autorom Igre prijestolja, Williams je jedan od najčitanijih i najprevođenijih nasljednika J. R. R. Tolkiena te je tako preveden na više od 25 jezika i objavljen u više od 17 milijuna primjeraka. U nakladi izdavačke kuće Algoritam objavljen je i na hrvatskom jeziku te spada u obavezan sastav svake knjižnice i velikog broja domova. Slavu je stekao trilogijom “Sjećanje, Tuga, Trn” u kojoj se mladi „momak od kuhinje“ promeće u junaka na zadatku spašavanja svijeta, a jednako je popularan i njegov kasniji serijal “Sjenovita međa” u kojoj, po običaju, inspiraciju crpi iz arturijanskih legendi te kršćanske, starogermanske i keltske mitologije. Također se bavi i stripom te je za popularnu izdavačku kuću DC Comics napisao scenarije za stripove “Aquaman: Sword of Atlantis” i “The Next”. Williams će u sklopu programa imati predstavljana svojih djela i najavu budućih planova, također će zajedno s docentom srednjovjekovne povijesti i velikim zaljubljenikom u epsku fantastiku dr. sc. Robertom Kurelićem održat panel diskusiji o visokoj fantastici, te će se naravno i družiti s fanovima i potpisivat knjige (koje ćete u subotu moći kupiti na Inverzijinom štandu!)

Drugi počasni gost je Sweet Angel, talijanska cosplayjerica i brand ambasadorica za Janome Italija, svjetski poznati brend šivaćih strojeva. Sweet Angel se cosplayjom bavi još od 2008. te je tokom karijere osvojila brojne nagrade u raznim kategorijama na Lucca comics, Mestre comics, Rimini comics, Comicsland i drugim uglednim talijnskim konvencijama. Ona će u subotu predstaviti svoj rad, i održati predavanje “How to start with cosplay”.

Od domaćih pak gostiju koji će s publikom podijeliti svoja najnovija istraživanja i radove, valja istaknuti fizičare i djelatnike koji se bave popularizacijom znanosti kao što su Ivica Puljak, Saša Ceci i Davor Horvatić. Ova predavanja namijenjena su kako mladoj geek populaciji, tako i svima željnima doznati nove tendencije i tehnologije s raznih znanstvenih područja.

Doživljaj će kao i obično upotpuniti atraktivni cosplayeri – kostimirani posjetitelji koji utjelovljuju likove iz popularne kulture te, izvodeći performanse i animirajući publiku, sudjeluju u cosplay natjecanju te tako čine atmosferu Liburnicona nestvarno bajkovitom.

Moramo ponovo istaknuti i program za djecu koji je od prvih godina festivala neslućeno narastao te je sada pravi mali “festival unutar festivala”, s vlastitom satnicom i programom koji uključuje predstave renomiranih kazališta, cjelodnevni niz kreativnih radionice, pa čak i iznimno posjećena popularno-znanstvena predavanja za djecu.

Od ostalih predavanja i predstavljanja izdvajamo:

Milena Benini: Steampunk između alternativne prošlosti i alternativne budućnosti
Zamišljanje “kako bi izgledala sadašnjost da se budućnost dogodila ranije”, besmislena mješavina magije i nemoguće tehnologije, podvrsta alternativne povijesti ili politički nabijen podžanr – steampunk mnogi doživljavaju vrlo različito. I to s razlogom: iako je započeo kao varijacija na alternativnu povijest, steampunk pruža prostor za brojne podteme, a danas kao da zamire pred navalom distopija. Zašto je tako i što se (još) može sa steampunkom doznajte na ovom predavanju.

Danijel Štriga: Kratka povijest alternativne povijesti
Što bi se desilo da su nacisti dobili Drugi svjetski rat? Kako bi izgledala Amerika da su ju otkrili Kinezi a ne Kolumbo? Da li je Rimsko carstvo moglo opstati do danas? Ovim i sličnim pitanjima bavi se alternativna povijest – podžanr fantastike koji se javlja još u srednjem vijeku. Na predavnju će biti riječi i o nekim klasicima alternativne povijesti koji otkrivaju kako nam njihovi autori nerijetko pričaju ne samo o povijesti već i o svom vremenu.

Ivica Puljak & Zdeslav Benzon: Priče iz budućnosti
Predavanje će predstaviti neke od mogućih scenarija za budućnost, uglavnom optimističnih o kratkoročnoj budućnosti ljudskog roda, ali i ne baš tako optimističnih oko budućnosti cijelog svemira. U svakom slučaju, budućnost će biti zanimljiva, a poruka je da u njoj ne smijemo samo sudjelovati, nego je i stvarati.

Liburnicon
Kliknite za uvećenje naslovnice!

Hangar 7: R.U.R. Karela Čapeka i projekt “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”
Premijerno predstavljanje prve knjige sabranih žanrovskih djela Karela Čapeka – R. U. R. u izdanju Hangara 7, ujedno i prve knjige koja spada u projekt “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” koji je sufinanciran sredstvima Kreativne Europe. Tko je bio Karel Čapek i kakvo je značenje R. U. R.- a danas, drame koja je svijetu dala pojam robot. O tome te o samom projektu govorit će voditelj i glavni urednik Hangara 7, Davorin Horak te urednica Milena Benini.

Marko Fančović: Gdje smo skrenuli krivo? Divergentne točke povijesti u znanstvenoj fantastici
Povijest je prepuna slučajnosti koje su usmjerile njen tijek u određenom pravcu, a mnoge od njih bile su ishodišta za alternativne povijesti brojnih autora. Od Punskih ratova do 20. stoljeća, koje su sve točke korištene za alternativne povijesti u znanstvenoj fantastici? Ovo predavanje spomenut će najvažnije od njih i pokazati kakve su ideje o povijesti imali autori koji su ih koristili.

Liburnicon
Kliknite za uvećanje plakata!

Guest of Honour Tad Williams: Q&A s Milenom Benini
U razgovoru s uglednom književnicom i prevoditeljicom Milenom Benini, Tad Williams prezentirat će svoj dugogodišnji rad i razgovarati o izgradnji karijere, načinu na koji stvara fantastične svjetove i priče, o iskustvu s objavljivanjem djela, recepcijom čitatelja te planovima za nove književne pothvate i projekte.

Davor Horvatić: Kako spoznajemo svijet?
Što nam je omogućilo da spoznamo toliko toga o svemiru da danas više nalikuje na Star Trek utopiju nego na svijet od prije stotinu godina? U predavanju ćemo dati pregled tehnika i metoda kojima se bavi suvremena znanost.

Ostale detalje poput cijene ulaznica i satnicu Liburnicona potražite na službenoj stranici festivala.

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics