Liburnicon 2019. – more, plaža, cosplay, znanost i fantastika

Opatijska konvencija znanstvene fantastike Liburnicon održana je po 14. put. Kao i prošlih godina, bilo je to u kolovozu u osnovnoj školi R. K. Jeretov niti par sto metara (ali i par stotina stepenica) od najbliže plaže. Beskrupulozni organizator bi vrlo lako mogao zloupotrijebiti ovu idealnu kombinaciju sunca, mora i opatijske rivijere: dogovoriš nastup par lokalnih bendova, dodaš tri-četiri predavanja, štand s pićem i nazoveš to ZF konvencijom.

Ali to nije ono što Liburnicon radi.

Organizatori – opatijska udruga Kulturni front – svom poslu pristupaju iznimno posvećeno. Iako sam na Liburniconu bio već četiri puta, i dalje sam oduševljen njegovim bogatim i kvalitetnim programom. Pratiti program Liburnicona je popriličan izazov – na najbolji mogući način! Dok pišem ovo, pred sobom imam ovogodišnju programsku knjižicu u kojoj sam podcrtao masu zbivanja koja sam htio poslušati ili sudjelovati u njima.

Evo recimo, predavanja. Uz SFerakon, Liburnicon mi ima daleko najviše predavanja koje bih volio poslušati. Teme u podjednakoj mjeri uključuju i znanost i fantastiku. Ovo ljeto nažalost nije bilo astronoma Korade Korlevića ali je zato tu ponovo bio uvijek raspoloženi Davor Horvatić koji je održao predavanje o neriješenim misterijama velikog praska te predavanje za djecu (i sve one koji se tako osjećaju) o spoznavanju svijeta kroz znanost. Ivica Puljak je sa Zdeslavom Benzonom pak održao predavanje “Priče iz budućnosti”. I Puljak i Horvatić imaju fantastičan talent da slušateljima ne samo približe znanstvene teme već i pobude entuzijazam za sudjelovanjem – ma koliko skromnim – u rješavanju izazova i problema koje svemir, svijet i budućnost postavljaju pred sve nas. Za razliku od njih, Zvonimir Barač je, uz obilje rekvizita, održao ležerno i simpatično predavanje o gravitaciji i slanju ljudi u svemir. Pritom je bio nemalo inspiriran višegodišnjim igranjem kompjuterske simulacije Kerbal Space Program koja ima zasluženi kultni status među svojim igračima, pa je tako eto nedavno najavljen i njezin nastavak.

Fantastika je bila podjednako zastupljena. Davorin Horak predstavio je niz naslova koje će izdavačka kuća Hangar 7 objaviti u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost i budućnost” koji je sufinancirala Europska unija. Prvi od tih naslova je već tu: ZF drama R. U. R. češkog klasika Karela Čapeka. Prvi put izvedena 1920. godine, Čapekova nam je kazališna drama podarila danas sveprisutnu riječ robot i sve njezine dobre i loše konotacije. U nizu naslova koje Hangar 7 planira objaviti u sklopu ovog projekta vrijedi izdvojiti Bajki robotov poljskog ZF klasika Stanislawa Lema, roman The City and the City Britanca Chine Mievilla te francuski ZF roman Oms en série Stefana Wula koji je 1973. godine adaptiran u kultni animirani film Fantastic Planet.

U sklopu ovog predstavljanja, o izazovima prevođenja Čapeka, Mievilla i drugih stranih autora pričali su nam Milena Benini i Marko Fančović koji oboje surađuju s Hangarom 7. Milena Benini je u sklopu Liburnicona održala i predavanje “Steampunk između alternativne povijesti i alternativne budućnosti”. U svom odličnom predavanju, Benini – koja je ove godine objavila ZF roman Mletački sokol – je demonstrirala širinu svog znanja kao autorica i prevoditeljica pričajući o pop kulturnom fenomenu steampunka i njegovim književnim korijenima. Animator Božidar Trkulja predstavio je publici svoje fenomenalne animirane filmove Priča s početka vremena i Posljednji izazov. Oba su filma napravljena iznimno zahtjevnom stop motion metodom koja koristi lutke i stvarnu scenografiju. Svima poznati primjer takve animacije je (čeho)slovački crtić A je to uz koji su odrasle generacije. Trkuljini su animirani filmovi iznimno simpatični i duhoviti. Priču s početka vremena možete pogledati ovdje a Trkulja trenutno planira dugometražni stop motion animirani film. Na koncu, bit ću toliko neskroman da spomenem i svoje vlastito predavanje. Tema ovogodišnjeg Liburnicona bila je alternativna povijest te je upravo ovaj podžanr znanstvene fantastike bio moja tema. Publika je djelovala zadovoljno pa ću iskoristiti priliku da nabacim poveznicu na Youtube kanal Liburnicona gdje možete pogledati snimku mog predavanja. Pa kad ćete peglati veš ili vam zatreba nešto za spavanje, možete baciti uho u mom smjeru.

Nakon što sam spomenuo samog sebe, baš bi mogao nešto napisati i o počasnim gostima! Ove su godine to bili talijanska cosplayjerica Sweet Angel te američki pisac Tad Williams. Williams je svjetskoj a i domaćoj publici poznat po svom vrlo uspješnom fantasy serijalu Memory, Sorrow and Thorn kojeg je u prekrasnom tvrdo ukoričenom izdanju s ilustracijama Michaela Whelana objavio pokojni Algoritam. Williamsovi su romani prevedeni na 25 jezika i prodani u preko 17 milijuna primjeraka zbog čega je bilo neopisivo šarmantno gledati ga kako u predvorju opatijske osnovne škole drži nagradni kviz na temu svojih djela. Williams je bio entuzijastični sudionik programa i čini se da mu je bilo prilično zabavno.

A kad smo već kod zabave, ni nje nije nedostajalo! Želite društvene igre? Udruge Mordele iz Poreča i Zaigrana koza iz Pule donijeli su svoje kolekcije dok je Bastion testirao svoju novu društvenu igru Neon Limbo: Redemption. Želite li tabletop RPG-ove? Igralo se Dungeons & Dragons. Želite larp? Terrible Creations iz Zagreba i ovo su ljeto bili ovdje, održavajući dva mini larpa kao i radionicu izrade vlastite igre. Sven Nemet je pak održao svoj dugogodišnji steampunk larp “Para pokreće svijet”. Želite kvizove? Imali smo Harry Potter kviz, HBO kviz, književni kviz, dva soundtrack kviza, anime kviz i animirani kviz u kojem smo pobijedili kolega Davor Krznarić i ja, demonstrirajući time kako 20 godina gledanja dječje zabave u odrasloj dobi nije žalostan gubitak vremena već vrlo očiti trijumf treninga i karaktera. A iako sam propustio većinu radionica, ulovio sam vrlo zabavnu radionicu “Kako napisati svoj prvi roman” koji nam je održala Vesna Kurilić, autorica romana Izazov krvi.

Na koncu, spomenut ću i neizbježne cosplayjere koji su se natjecali što međusobno što za naklonost publike. Moj apsolutni favorit u tome bio je odlično pogođeni – da ne spominjem hrabri – cosplay glavnog junaka kultnog ZF filma Zardoz redatelja Johna Boormana (Deliverance, Excalibur). Ukucajte u Google “Sean Connery Zardoz”. Bit ćete mi zahvalni.

Riječ po riječ sam napisao skoro 1000 riječi o ovogodišnjem Liburniconu a mogao bi napisati još toliko. 14. Liburnicon bio je fantastičan. Slušao sam predavanja, larpao i tamo sam bio, dobro jeo i pio i u more se bacio. Jedva čekam sljedeći kolovoz!

[ngg src=”galleries” ids=”21″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics