Liburnicon 2019: Alternativna povijest i Tad Williams

Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon već se tradicionalno održava trećeg vikenda u kolovozu (ove godine od 16. do 18. kolovoza) u Osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov te je razlog što Opatija u to vrijeme postaje meka za ljubitelje fantastičnih žanrova, mitologije i folklora, ali isto tako i naprednih znanosti i tehnologija. Tema ovogodišnjeg festivala je alternativna povijest.

I ove će godine posjetitelji uživati u nizu književnih i znanstvenih predavanja, prezentacija, panel diskusija, kvizova i radionica. Počasni gost ove godine je Tad Williams, mega popularni američki pisac fantastike koji će se ovom prilikom susresti sa svojim obožavateljima iz Hrvatske, ali i regije. Zajedno s G. G. Kayom i G. Martinom, autorom Igre prijestolja, Williams je jedan od najčitanijih i najprevođenijih nasljednika J. R. R. Tolkiena te je tako preveden na više od 25 jezika i objavljen u više od 17 milijuna primjeraka. U nakladi izdavačke kuće Algoritam objavljen je i na hrvatskom jeziku te spada u obavezan sastav svake knjižnice i velikog broja domova. Slavu je stekao trilogijom “Sjećanje, Tuga, Trn” u kojoj se mladi „momak od kuhinje“ promeće u junaka na zadatku spašavanja svijeta, a jednako je popularan i njegov kasniji serijal “Sjenovita međa” u kojoj, po običaju, inspiraciju crpi iz arturijanskih legendi te kršćanske, starogermanske i keltske mitologije. Također se bavi i stripom te je za popularnu izdavačku kuću DC Comics napisao scenarije za stripove “Aquaman: Sword of Atlantis” i “The Next”.

Od domaćih pak gostiju koji će s publikom podijeliti svoja najnovija istraživanja i radove, valja istaknuti fizičare i djelatnike koji se bave popularizacijom znanosti kao što su Ivica Puljak, Saša Ceci i Davor Horvatić. Ova predavanja namijenjena su kako mladoj geek populaciji, tako i svima željnima doznati nove tendencije i tehnologije s raznih znanstvenih područja. Međutim, uz predavanja, na Liburniconu se odvijaju i brojne druge točke: tematski kvizovi, kreativne i znanstvene radionice, nagradni turniri, promocije, a večer zaokružuju igre na otvorenom i koncerti domaćih rock bendova.

Za vrijeme trajanja festivala, posjetitelji u sklopu igraonice mogu isprobati moderne društvene igre koje su postale hit na obiteljskim i prijateljskim druženjima. U ponudi je preko stotinu naslova koji su osvojili svijet, a mladi volonteri iz udruge Kulturni front i drugih partnerskih udruga tu su da početnicima objasne pravila i mentoriraju igru.

Doživljaj upotpunjuju i atraktivni cosplayeri – kostimirani posjetitelji koji utjelovljuju likove iz popularne kulture te, izvodeći performanse i animirajući publiku, sudjeluju u cosplay natjecanju te tako čine atmosferu Liburnicona nestvarno bajkovitom.

Organizatori su posebno ponosni na prestižni program za djecu koji je od prvih godina festivala neslućeno narastao te je sada pravi mali “festival unutar festivala”, s vlastitom satnicom i programom koji uključuje predstave renomiranih kazališta, cjelodnevni niz kreativnih radionice, pa čak i iznimno posjećena popularno-znanstvena predavanja za djecu.

Šarenilo festivala upotpunjuje velik broj izlagača koji svoje kreativne rukotvorine i slikarska djela nadahnuta fantastikom, poviješću i folklorom predstavljaju na brojnim štandovima i izložbama. Također, ponuda hrane i pića organizirana u suradnji s mjesnim ugostiteljima, zaokružuje liburniconsku priču i festivalu daje upravo onaj spoj poučnog, zabavnog i opuštajućeg koji svatko može samo poželjeti tokom vrućih kolovoških večeri.

Organizator, Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front, koja čitavu organizaciju odrađuje na dobrovoljnoj osnovi uz pomoć vanjskih volontera, dobitnik je nagrade za kulturu Grada Opatije za 2012. godinu te je nositelj drugih uspješnih projekata i civilnih inicijativa na svom području. U priredbi ovog Liburnicona već se uspješno počela kaliti nova mlada postava organizatora, koja je od svojih iskusnih prethodnika preuzela korisne savjete, ali i entuzijazam prema fantastičnom, novom i neiskušannom, baš kao i ljubav prema gradu u kojem žive.

Liburnicon 2019.

Check Also

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

18. Liburnicon samo što nije počeo, odazovi se zovu dubine!

18. kolovoza prigodno počinje punoljetni iliti 18. po redu festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics