“Legends of Tomorrow” – legende se rađaju!

 

02022016_Legends_of_Tomorrow_post_1

Treća serija iz zajedničkog univerzuma Arrowa i Flasha konačno je stigla na male ekrane – DC-jeve legende sutrašnjice! Trailer smo vidjeli davno, prepoznali smo sve članove tima, kao i intrigantnog negativca koji je debitirao već u ovom zajedničkom univerzumu, i trebalo je samo čekati dobar dio godine kako bi konačno odgledali i pilot. Da se odmah razumijemo, nemojte se zavaravati, ako gledate spomenute serije – velika je vjerojatnost da ćete gledati i ovu. Ona odmah na početku uključuje poveću ekipu slabije poznatih junaka, no to ne bio trebao biti problem, s jakim pričama i zanimljivim te zabavnim likovima sve to lako padne u drugi plan. Arrow je mračan, i pomalo jeftin; The Flash je lepršav, pomalo infantilan, ali zabavan, dok je ova treća serija kombinacija svega toga, i vrlo zabavna za uštimane s dotičnim superherojskim univerzumom. Jesam li spominjao putovanje kroz vrijeme?

Što se događa u toj seriji? Naime, gospodar vremena Rip Hunter kreće iz budućnosti s misijom kako bi osvetio svoju ubijenu ženu i dijete, i spasio svoj svijet od devastacije ruke okrutnog besmrtnika Vandala Savagea iz 2166. Dolazi u prošlost, okuplja najbolju ekipa (anti)junaka, čak i osuđenih zločinaca iz našeg vremena i poziva ih na najveću pustolovinu njihovog života. Putovat će u prošlost prateći njihovog novog nemezisa Savagea i pokušat će izmijeniti vremenski tijek kako budućnost ne bi ispala devastirana od strane već spomenutog Savagea. No, on je tijekom vremena prikrivao svoje tragove, te neće biti lako pratiti sve njegove nezakonite aktivnosti. Na putu ispunjenja misije ispriječit će se i mnogi drugi neprijatelji, poput plaćenih ubojica Koncila gospodara vremena, Damiena Darkha pa čak i samog vremena koje se opire promjenama.

DC-jeve legende sutrašnjice, to je naslov koji bi mogao zavarati nepažljivog čitatelja, kao što je na samom početku i zavarao same njezine likove. Nadobudno se uključujući u prostor-vremenske pustolovine, naši junaci pomislili su da su oni odabrani iz razloga jer su oni pravi junaci DC univerzuma, prave legende! No, istina im dolazi poput pljuske u lice, oni su odabrani samo zato jer su nepoznati i jer u slučaju njihovog nenadanog usmrćenja vremenski će kontinuum izgubiti minimalno. Šok! Oni su zapravo zanemarivi i kao takvi potrošna roba bez koje svemir u svakom slučaju može. No, što je nekima depresivno otkrivenje, to je drugima poticaj kako bi postali bolji i aktivniji, kako bi univerzum na njih obratio pozornost, kako bi budućnost bila sjajna upravo zahvaljujući njihovoj intervenciji. S praktične scenarističke strane mogli bismo reći da su scenaristi napravili dobar trik kako držati na strani jače DC-jeve ikone koje drže preostale dvije serije ili čine Ligu pravde u filmovima. Netko bi se mogao pitati, a kako to da nisu ubacili unutra Batmana, Supermana ili Green Lanterna? E pa zato jer bi njihova intervencija u dotični prostorno-vremenski kontinuum izazvala ozbiljne posljedice, budući da oni igraju veliku ulogu.

Pitate se koje DC-jeve legende su u pitanju? Atom (Ray Palmer), White canary (Sara Lance), Firestorm (Professor Martin Stein i Jefferson “Jax” Jackson), Hawkgirk i Hawkman (Chay-Ara i Khufu), te bolja polovica Roguesa – Captain Cold (Leonard Snart) i Heat Wave (Mick Rory). I kao vođa tima je Rip Hunter, time lord, ups, mislio sam zapravo – time master. Uvijek se bunim pa ga miješam s jednim drugim poznatim vremeplovcem Doktorom You Know Whoom! Ripa Huntera glumi Arthur Darvill, koji je u najpoznatijoj seriji o vremenskom putniku glumio njegovog vjernog pratitelja Roryja Williamsa čak sezonu, dvije!

02022016_Legends_of_Tomorrow_post_2

U prve dvije epizoda ukrstiti će svoje moći s moćnim besmrtnikom Vandalom Savageom, novim nemezisom koje se pojavio u nedavnom team-upu Arrowa i Flasha. On će biti centralni neprijatelj prve sezone, tzv. Veliki Zloćko. Hawkgirl i Hawkman usko su vezani uz Savagea i polagano ćemo otkrivati njihovu prošlost i kako su povezani s njim. Oni su zapravo uzrok njegove besmrtnosti, a očito je ključ za uništenje Savagea povezan s njima.

Rip Hunter je istoimeni DC-jev lik vremenskog putnika. Pojavio se 1959. godine u antologijskom strip serijalu Showcase #20, da bi kasnije dobio svoju vlastitu seriju i pojavljivao se povremeno u raznim serijalima. Udruživao se u različite timove, kao s Challengers of the Unknown, The forgotten heroes ili timu svog oca Boostera Golda. S vremenom mijenjao se i lik Ripa Huntera, njegove karakteristike i njegov background, no uvijek bi ostajao u osnovi vremenski putnik, ili dramatičnim jezikom rečeno, gospodar vremena.

Prve dvije epizode služe kao pilot epizoda i vjerujem da se već prema njima može konkretno reći kakav je i ostatak sezone. Prva epizoda služi nam kako bi se povezao trenutni univerzum Arrowa i Flasha sa serijom i ustanovio temeljni razlog odnosno pokretač glavnog zapleta. Stalni neprijatelj Vandal Savage, vremenska putovanja, mijene vremenskog tijeka, akcija i stvarno sveprisutni humor, vjerojatno najzabavniji od svih prijašnjih spomenutih serija. Povremena patetika je integralni dio ovakvih serija, nju se ne može izbjeći, no drago mi je što je ona uglavnom minimizirana. Rip pati od ‘stripovske’ tuge za svojom obitelji, gdje je ista samo jedan od važnih motiva, pokretača radnje koji stoje u pozadini. Nekako je po meni eksploatacijski započinjati svaku epizodu: “Besmrtni tiran ubio mi je ženu i dijete, a ja krećem u prošlost s legendama promijeniti tijek vremena!” No, ipak odabire ljude koji su najmanje utjecali na dotičnu godinu, i pokušava što manje promijeniti vrijeme. Što se ispostavlja da će uz ovakvu ekipu, biti jedna vrlo teška misija…

Ekipa je sačinjena uglavnom od bahatih, ambivalentnih tipova punih sebe koji će se polagano morati navikavati na timski rad. Ili jednostavno neće preživjeti. Jedino se Rip Hunter, vođa ekspedicije, i duo Hakwman – Hawkgirl razlikuju od ostale ekipe. Serija ne sadrži neke specijalne dramske momente s elaboriranim dijalozima ili real-life karakterizacijama likova. Svi likovi potpuno su stripovski i gledatelju neće biti problem uroniti u također podjednaku stripovsku priču. Niti je ona napravljena da konkurira Shakespearovim dramskim uratcima. Seriji nije lako odoljeti, tko zapravo ne voli vremenska putovanja začinjena superherojima i humorom?

Krilatica serija: “In the future, my friends may not be heroes, but if we succeed, they will be remembered as legends!”

Check Also

Wolfwalkers: čarobna dječja bajka za odrasle

Nakon što pogledate dovoljno puno filmova, razvijete osjećaj za to kakav bi film mogao otprilike …

Godzilla vs. Kong: kolosalno rasturanje koje zahtijeva doživljaj na velikom ekranu!

Godzilla vs. Kong, četvrti film unutar MonsterVerse franšize dolazi s etiketom kino-spektakla za kojeg mozak …

Web Statistics