Legendarni japanski autor animiranih filmova, Hayao Miyazaki, odlazi u mirovinu

Suosnivač studija Ghibli i legendarni japanski autor animiranih filmova, Hayao Miyazaki, odlazi u mirovinu. Sa svojih 72 godine odlučio je da njegov film The Wind Rises koji je svoju premijeru doživo na venecijanskom filmskom festivalu, bude i posljednji dugometražni u njegovoj bogatoj karijeri.

Hayao Miyazaki se rodio 1941. godine i u svojih pedesetak godina rada ostavio je neizbrisiv pečat u svijetu animacije, usporediv s onim Walta Disneya i birtanskog animatora Nicka Parka. Režirao je jedanest dugometražnih filmova, nekoliko kratkih, a većinu kroz Studio Ghibli koji je osnovao s Isaom Takahatom, još jednim talentiranim autorom animiranih filmova. Premda su filmovi koje je radio, vizualno dio japanske anima tradicije, sadržajno su puno bliže europskoj tradiciji. Primjerice, Howl’s Moving Castle, je i nastao prema romanu britanske spisateljice Diane Wynne Jones.

Ako još niste pogledali niti jedan Miyazakijev film, pomalo vam zavidimo na otkrivanju svjetova koje je ovaj japanski autor kreirao. Izdvojili smo nekoliko trailera kako bi vas zaintrigirali, a one kojima je Mjyazaki već odavno ‘pod kožom’, pravo je vrijeme da se podsjete na njegovo majstorstvo još jednom.

Check Also

Wednesday ruši rekorde gledanosti, ali koliko je serija zapravo dobra?

Burtonova nadnaravna serija Wednesday, o titularnoj kćeri obitelji Addams s Jennom Ortegom u glavnoj ulozi, …

Novi pogled na Spider-Man: Across the Spider-Verse

Kad je Spider-Man: Into The Spider-Verse iliti Spider-Man: Novi svijet stigao u kina 2018. godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics