Krypton – saga o Supermanovoj obitelji u burnim vremenima

Ako se ikada nađete u situaciji da se nalazite na posljednjem pitanju u Milijunašu, i usprkos svome opsežnom stripovskom i filmofilskom znanju imate problema s pitanjem – „Koja je bila prva televizijska serija koja je sadržavala Supermana, kad se emitirala i tko je bio prvi televizijski Superman?“; trebali biste odgovorili ovim redom: Adventures of Supermanod 1952. do 1958.George Reeves! Naravno, da bi se to ostvarilo trebali biste putovati u prošlost poput određenih junaka iz serijala kojim se ovaj osvrt bavi, jer Milijunaš je završio svoju karijeru na hrvatskoj televiziji davne 2010. godine. Za današnje vrijeme drevna povijest. Mnogo je godina prošlo otada, i mnogi Supermani prohujali su televizijom, radijom ili velikim ekranima. Kaleidoskop vrti li se vrti, a mnogi crveni plaštevi vijore se pred očima gledatelja.

Sjetimo se legendarnog filmskog serijala „Superman“ s Christopherom Reeveom s kraja sedamdesetih i ostatka osamdesetih, „Novih pustolovina Lois i Clarka“ i Deana Caina iz devedesetih. U novom mileniju deset godina družili smo se s „your friendly neighborhood Superman“ u izvedbi Toma Wellinga u seriji „Smallville“, a 2016. na televizijske ekrane provukla se i ženska verzija Supermana – „Supergirl“. I tako dolazimo do najsvježije inkarnacije. Dugogodišnji scenarist, producent i showrunner David S. Goyer se nakon niza svojih ekranizacija stripovskih junaka odlučio vratiti posljednjem izviđaču, Supermanu, u ponešto drugačijem obliku. Naime, smjestio je vrijeme i mjesto događanja u Supermanovu prošlost, u prošlost njegove nestale planete zvane Krypton. Otuda i naziv serije, ukoliko ste se pitali.

Dakle, serija se odvija na Kryptonu nekih 200 godina u prošlosti prije rođenja našeg Supermana, Kal-Ela, sina Jor-Ela iz klana El. Svi znamo tko je Superman i kako je došao na naš svijet, u našu sadašnjost. No ponovit ću još jednom, nek se zna! U posljednjim danima planeta Krypton, otac i majka El u posljednji čas poslali su svog malog sina/bebu raketom u svemir. Planet je umirao, i bilo je vremena spasiti samo jednog. Više je teorija zašto i kako se odigrala destrukcija Kryptona, no nekoliko njih bavi se verzijom da ostatak Kryptona nije vjerovao teorijama sveopće destrukcije naučnika Jor-Ela sve dok nije bilo prekasno. Uništila ih je vlastita arogancija, sudbina mnogih naprednih civilizacija. Kruta podijeljenost na kaste i nemogućnost vladanja svojim razvojem i sudbinom, visoki tehnološki razvoj kojeg nije pratilo prosvjetljenje, pa recimo i arogancija u smislu stvaranja potomstva. Kryptonci se nisu razmnožavali reprodukcijom, nego kloniranjem. Uglavnom, mnogo je bilo znakova neumitne katastrofe i Krypton je ni znajuć niti hajuć već stigao do točke s koje nema povratka…

Krypton

Počasno mjesto glavnog junaka serijala nosi mladić Seg-El (Cameron Cuffe) – on je mladi i neukroćeni pripadnik osramoćene Kuće El, otac svog budućeg sina Jor-Ela i naposljetku Supermanov djed! No Elovima u njegovo vrijeme ne cvjetaju ruže, jer je rang njihove kuće svrgnut zbog zlodjela Seg-Elovog djeda Val-Ela, protjeranog u Fantomsku zonu. Seg-El nalazi se u zabranjenoj ljubavnoj vezi s Lytom-Zod od Kuće Zod, pripadnicom vojničke gilde. Obožavam ovakva dvostruka imena/prezimena s crticom! Uh! Primijetimo da su glavni likovi pripadnici kuća El i Zod, kuća koje očito imaju veliki utjecaj na budućnost planeta. Serija je inače bila najavljivana kao „priča o obitelji El“ i u osnovi to i jest. Glas Raoa i Daron-Vex čelnici su svjetovne i sakralne vlasti, i kao takvi igrat će veliku ulogu u budućim zapletima i budućnosti planeta. No otkrivajući više, srljamo u zonu spoilera. Pred sam dolazak Brainiaca i njegove misije buteljiranja Kandora iz budućnosti dolaze General Zod i Adam Strange koji će svaki na svoj način pripomoći u sprečavanju ili uzrokovanju armageddona.

Krypton

Serija je uzela skoro sve najeminentnije izvanzemaljske Supermanove neprijatelje – Brainiaca, Doomsdayja i generala Zoda. Iako su Brainiac i Doomsday puno stariji, možda i drevniji, generala Zoda trebalo je dovući iz budućnosti. General Zod neshvaćeni je Kryptonac, koji se jednostavno nije mogao prilagoditi običnom životu na Zemlji zbog svog porijekla iz obitelji vojničkog klana. Vrativši ga u prošlost, on bi bio klasični predstavnik vojničke klase kojima je sigurnost planete, odnosno vojna diktatura, na prvom mjestu. Kao takav, on spada u likove u sivoj zoni, ne potpuno zlih kao Brainiac ili Doomsday, a niti dobrica naivaca poput Seg-Ela.

Brainiac, poznat i kao Sakupljač svjetova, namjerio se na planet Krypton i želi buteljirati glavni grad Kandar. On je jednostavno omnipotentni kolekcionar u potrazi za znanjem i želi Kandar za sebe. Bez obzira što to znači destrukciju ostatka planeta. Takvim bogovima, mali životi mušica nisu važni, osim ako ima neke koristi od njih ili ga zabavljaju. U stripovskoj priči, barem onoj novijeg datum, Brainiac se bavi buteljiranjem gradova na planetama kojima je suđena destrukcija, odnosno planete koje su osuđene na propast. Ovdje on nema neku uzvišenu misiju, recimo da sačuva posljednje ostatke osuđenih civilizacija nego se jednostavno vodi metodama bespoštednih kolekcionara i znanstvenika, a usto je vođen beskonačnom arogancijom uma koji je premostio granice običnog bića. Ponekad ga scenaristi pokušavaju prikazati i kao biće s nekom drugom agendom, no na kraju se sve svodi na ekstravaganciju nadmoćnog uma koji želi dovršiti svoju misiju.

Krypton

Budući da se radnja događa u potpunosti fiktivnom i drugačijem planetu od Zemlje, interijer i eksterijer je potrebno kompletno reproducirati. No, kako sve ima svoj ograničeni budžet, posebno serije, tako se i broj lokacija neumitno sužava. Iako je Krypton na momente raskošne produkcije, s vremenom ćete primijetiti da se zapravo vrtite na nekoliko setova, a posebno na setu trga glavnog grada Kandora i u ledenoj pustoši Kryptona.

Serija se premijerno prikazivala na kanalu Syfy, nekad omiljenom i sigurnom utočištu fanova spekulativne fikcije. Prva sezona sadržavala je deset epizoda, da bi sljedeća sezona bila najavljena za 2019. godinu. Kvaliteta varira od epizode do epizode, ponekad se likovi izgube u svojim inicijalnim karakterima te postanu neke druge osobe. Što ponekad rezultira nekonzistentnošću, a ponekad preobratima. Uska je granica između to dvoje. Dobre stvari su svakako prošlost Supermanovog planeta kao mjesto i vrijeme radnje, superpoznati neprijatelji, relativno brzo napredovanje radnje (primjerice, mislio sam da Brainiaca nećemo ni vidjeti do početka druge sezone), relativno dobra kostimografija i scenografija. A budući da je u pitanju i priča koja uključuje i putovanja vremenom, ali i opservacijama različitih dimenzija, ovdje bi moglo biti svačega u budućnosti serije. A s druge strane tu su i neke stvari koje znaju nervirati, poput repetativnosti situacija, i djetinjastih akcija glavnih likova (usudio bih se reći samog Seg-Ela). Možda je to i normalno, prirodan razvoj lika u formativnoj sezoni tako da bude više ljudskiji, što ponekad znači i budalastiji. No, dopuštam si da je serija takva, budući da namjera serije zasigurno nije da bude Battlestar Galactica. Ali zasigurno bih želio da se drugom sezonom eliminiraju određeni nedostaci. Ono čega najviše nedostaje jest humor, i to dobar. A ako već scenaristi nemaju smisao za humor, mislim da je bolje da ga i ne koriste…

Ako volite tematiku sa stripovskim superjunacima, ovo bih vas moglo zadovoljiti do određene mjere. Do određene kažem, jer da je savršena, zvala bi se burek! A ako ste zahtjevni gledatelj serija s inteligentnim dijalozima, dovitljivim humorom i upečatljivim likovima, možda bolje da je zaobiđete. Tako je to u svijetu serija. Živi mi bili, dragi čitatelji, obožavatelji Supermana i ini koji briju na superjunake koji su zagospodarili medijskim prostorom televizija, streaminga i filma. A stripovi? Ma tko još čita stripova, uz pregršt ovakvog vizualnog sadržaja… (ovo je bilo s dozom ironije, ja sam taj čovjek kojeg spominjem). Budući da je serija etiketirana kao prequel za Supermanov trenutni filmski univerzum, očito je esencijalan materijal za one koji žele znati više. I koji vole i prate Supermanov univerzum…

U međuvremenu otkriven je ne samo teaser za drugu sezonu serije, nego i to da će glavni zlikovac nove sezone biti Lobo. Sada je poznato i da će se nadolazeća sezona baviti i s porijeklom Nightwinga i Flamebirda, moćnih bogova Kryptona. Druga sezona serije Krypton se na male ekrane vraća 2019. godine.

Check Also

Puni trailer za SF triler I.S.S.

Bleecker Street Films objavio je puni trailer za SF triler I.S.S., redateljice Gabriele Cowperthwaite (Blackfish, …

Epska bitka se nastavlja u prvom traileru za Godzilla x Kong: The New Empire

Warner Bros. Pictures i Legendary Pictures objavili su prvi službeni teaser trailer za Godzilla x …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics