Kronike Međuzemlja: Legenda zvana Númenor

Nakon postavljanja figura i temelja narativa u prve dvije epizode, The Rings of Power je konačno pokrenuo radnju, i to istovremeno, na svim stranama Međuzemlja. To je ujedno dalo priliku za akciju, ali i rasvijetlilo nekoliko misterija. Možda i najvažnije, konačno smo posjetili mitsku lokaciju, jedan od najbitnijih elemenata radnje serijala i jednu od najfascinantnijih Tolkienovih kreacija – otočno kraljevstvo Númenor.

Mračni zaokret

Treća epizoda s pomalo čudnim naslovom – Adar (o tom, potom) – stavlja naše heroje u težak položaj. To posebno vrijedi za elfa Arondira, čija je avantura u Južnim zemljama dobila neslavan zaokret, budući da se elf našao u zarobljeništvu orka. Zajedno s njegovim donedavnim kolegama. Ovaj prijatelj zelenila sada živi svoju najgoru noćnu moru. Osim što njega i suborce teroriziraju okrutni orci, Arondir je prisiljen da protiv svoje volje počini ekocid. A stvari će čini se postati još i gore nakon što Arondirov plan bijega u slobodu propadne na najtragičniji mogući način (razočaravajući CGI warga neću komentirati). Ipak, Arondirova noćna mora nije najmračniji dio radnje.

Ta „čast“ pripada Harfootima. Sjećate se, mali, simpatični protohobiti, koji također žive u skladu s prirodom, i uživaju u bezbrižnom životu, skriveni od drama koje prate glavne frakcije u Međuzemlju. E pa, bili smo u krivu. Jer nakon proslave i govora poglavara Harfoota, Saddoca (Lenny Henry); koji ujedno jako podsjeća na Bilbov govor, saznali smo da Harfooti ostavljaju starije i nemoćne da se brinu sami o sebi. Odnosno osuđuju najslabije na skoro pa sigurnu smrt! Pomalo je nelagodno gledati kako ovi veseljaci slave, dok Nori i njena obitelj shvaćaju da su ostavljeni na cjedilu. Srećom za njih, misteriozni Stranac, iako i dalje pod amnezijom, spreman je pomoći. Za razliku od sadističkih Harfoota, koje će, nadam se, uskoro posjetiti Sauron.

The Rings of Power

Tolkienova Atlantida

No, ostavimo po strani Arondirove nevolje, i male nomade sadiste. Jer fokus epizode je neupitno Tolkienova Atlantida, i najspektakularnija lokacija u cijeloj Ardi – legendarno otočno kraljevstvo Númenor. Ovaj mitski otok, poklon je Valara ljudima za njihovu pomoć u borbi protiv Morgotha. I očekivano, to je veličanstven poklon. Jer Númenor je jednostavno predivno mjesto, ispunjeno monumentalnom, ali elegantnom arhitekturom, gigantskim statuama i sveopćom raskoši. Minas Tirith i Gondor samo su blijeda sjena Númenora, što ne treba čuditi ako uzmemo u obzir da su (spoiler) Grad kraljeva osnovali upravo bjegunci s otoka. Zato je reakcija Halbranda lako razumljiva. Teško nam je vjerovati da ovim otokom vladaju ljudi.

Galadriel, ne dijeli mišljenje njenog novostečenog kompanjona. I ne samo to. Iako je spašena od sigurne smrti, Galadriel umjesto zahvale i dalje prkosi svima oko sebe. Svjestan sam da scenaristi žele progurati ideju elfa osvetnika i ratnika, ali nakon tri epizode, teško mi je vjerovati da je Galadriel tako nezrela, pogotovo ako uzmemo u obzir njene godine i iskustvo – ona je jedan od najstarijih elfova u Međuzemlju. To ne vrijedi za nepovjerenje Númenorana prema elfovima. Kako kraljica regent Tar Miriel (Cynthia Addai-Robinson) govori Galadriel, ono što elfovi vide kao poklon, Númenorani vide kao cijenu plaćenu u krvi. Ovo je zanimljiv koncept i biti će zanimljivo pratiti kako će se ova situacija razvijati, pogotovo odnos između Tar Miriel i njenog ambicioznog savjetnika Pharazona (Trystan Gravelle).

The Rings of Power

Elendil i ekipa

Jedan od glavnih problema „The Rings of Power“ je da unatoč ogromnom novcu iskeširanom za seriju, odličnim vizualima, i pristojnoj glumi, jednostavno nemamo osjećaj da je ovo Drugo doba. Većina lokacija, van konteksta, normalno bi se uklopili u filmsku trilogiju Petera Jacksona. To je velikim dijelom rezultat odluke kreativnog tima da komprimiraju tisućljeća u nekoliko dekada radnje. Ipak, ovo ne vrijedi za Númenor. Iako prikazan kao veličanstveno kraljevstvo, očito je da nešto nije u redu. Sukob s elfovima, i odmak od Valara doveo je do moralnog propadanja i ksenofobije. Tako je Halbrand izložen verbalnim uvredama, a kasnije i fizičkom napadu, dok Tar Miriel pred svima opominje plemenitog spasioca Galadriel.

The Rings of Power

Riječ je naravno o nikom drugom nego Elendilu (Lloyd Owen), čovjeku koji će kasnije odigrati veliku ulogu u porazu Saurona, gdje će ujedno izgubiti život. Kao jedan od rijetkih koji su ostali vjerni Valarima, upravo Elendil pomaže otkriti Galadriel značenje Sauronova misterioznog simbola. Koji je ni više ni manje nego geografska lokacija – po svemu sudeći planina u Južnim zemljama (pogodite koja?). Elendil nije jedini stari- novi lik kojeg susrećemo u Númenoru. Njegov sin Isildur (Maxim Baldry), kasnije žrtva Prstena, tu je mladi i nadobudni pomorac, koji prkosi željama svoga oca. A trio zaokružuje Isildurova sestra Eärien (Emma Horvath), koja je dokaz da ženski lik može biti uspješan i bez mača u ruci. Iako, nešto mi kaže da ovu mladu i pametnu djevojku čeka tragični kraj.

Cliffhanger Adar

I dok je Númenor highlight serijala, na drugo veliko kraljevstvo – Khazad-Dum – kao i nit radnje vezanu uz kovanje prstenova moći, trebat ćemo pričekati narednu epizodu. Doduše, Elronda smo imali prilike vidjeti nakratko, kao lika s tapiserije, koja je prikazala njega i njegovog brata Elrosa – prvog kralja Númenora. Detalji su elementi koji uvelike pomažu worldbuildingu i imerziji, i veseli me vidjeti kako „The Rings of Power“ polagano gradi svoj svijet. Kao i odlični praktični efekti, poput prostetike orka. Iako i dalje ne znamo tko je zapravo njihov vođa.

Njegovo ime znamo: Adar – iliti „otac“ na jeziku elfa. Nažalost osim zadnjih par sekundi u kojima smo vidjeli njegovo zamagljeno lice, Adarov identitet ostao je skriven. A tu je i misterij porijekla Halbranda, za kojeg smo saznali da je bio vladar Južnih zemalja, ali koji ujedno pokazuje velik interes prema kovanju malih stvari. Za doznati više trebat ćemo sačekati narednu epizodu. Kao i za rasvjetljavanje misterija Tar Palantira, kralja Numenora i oca Tar Miriel, zarobljenog (zatvorenog?) u kuli. Ovaj trend s čak nekoliko cliffhangera u jednoj epizodi ne veseli.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics