Kronike Međuzemlja: Kataklizma

Od samog početka, Amazonova basnoslovno skupa serija, adaptacija Tolkienova Legendarija – The Rings of Power – bori se s nekoliko problema. Jedan od važnijih, bio je veliki broj likova razbacan na raznim stranama Međuzemlja (i Númenora). To je spriječavalo scenariste da se posvete pojedinim nitima radnje kako spada, a nije pomagao ni nespretan editing. Srećom, nova epizoda – Udûn – konačno je fokusirala radnju na jedno mjesto, te nam pružila solidnu priču u vjerojatno najboljoj epizodi do sad. I da, došlo je do duogoočekivane eksplozije, tj. erupcije.

The Rings of Power

Primicanje tame

Ako ne računamo kratku scenu na palubi númenorskog broda, kompletna radnja šeste epizode odvija se u Južnim predjelima, mjestu koje će u bliskoj budućnosti postati Mordor. Veoma bliskoj budućnosti. Iako najavljen kao rat, teško je napraviti dobru usporedbu između kultne opsade Helm’s Deepa i napada orka na Ostirith. Za početak, izgladnjeli seljaci ne mogu se mjeriti sa Rohirrimima. Srećom, scenaristi su se ipak odlučili da ne emuliraju kultne scene, te je Ostirith šaptom pao. Ali ne prije nego što je elf Arondir srušio toranj na nesretne orke. Jer to je i bio plan. Ne braniti ovu utvrdu, već namamiti orke u zasjedu.

Štošta bi se moglo reći o ovom planu, jer koliko god mislili da je Ostirith loša lokacija za borbu, mislim da je to i dalje bolje mjesto nego selo bez ikakvih zidina ili bar palisada. Jer Bronwyn je upravo tamo odvela ljude. Ovo nam je dalo priliku za emocionalne scene između elfa i čovjeka, mada mi je i dalje teško povjerovati u romansu Arondira i Bronywn, a kamoli je usporediti sa sličnim ljubavnim pričama Beren i Luthien ili Tuor i Idril. Mada ovo nije problem epizode, već cijelog serijala kao takvog. Jer jednostavno nismo imali vremena da bolje upoznamo ijednog lika, a kamoli da vidimo odnose između njih. Upravo zato ovaj konflikt više liči na „specijalnu vojnu operaciju,“ limitiranu u skoro svim aspektima, nego na sudbonosni rat.

Uzaludna bitka

Unatoč ovim zamjerkama, moram priznati da je noćna bitka jedna od boljih scena, ne samo u epizodi, već i u cijelom serijalu. Ideja da se pobjeda ljudi nad prvim valom napada orka razotkrije kao tragedija, je odlični moment, budući da produbljuje emotivno značenje ovog sukoba, kad je već sam sukob malih razmjera. Također, i brutalnost same bitke iznenađuje, a dobili smo čak i par napetih trenutaka, gdje su se naši heroji suočili sa smrti. Ovaj osjećaj nemoći pojačan je nakon što orci (očekivano) savladaju branitelje, te upadnu u tavernu koja je zadnje mjesto obrane. Osjećaju nemoći pomaže i to da je Bronwyn teško ranjena, a nakon što nekoliko civila plati glavom, Theo žrtvuje drevni artefakt/mač da spasi život majci.

The Rings of Power

Upravo u tom trenu, stiže konjica. I to doslovno. Efekt bi bio bolji da nije bilo nepotrebne scene postrojavanja na livadi, no juriš konjice Númenora nepobitno je snažan trenutak. Užitak je gledati kako konjanici u galopu doslovno „kose“ orke (iako bi poznavaoci srednjovjekovne strategije mogli čupati kosu). No opasnost još nije gotova, te gledamo potjeru Galadriel za Adarom, koji s artefaktom jaše prema ostacima Ostiritha. Spas u zadnji čas stiže upravo od Halbranda, koji očito ima nerazjašnjene probleme s „ocem“ orka. Nažalost, nakon što Galadriel (ispravno) spasi Adara, dolazimo do još jednog momenta koji šteti radnji, a to je genocidna prijetnja junakinje koja Galadriel stavlja na razinu orka, ako ne i niže. Čini se da će ovaj elf još trebati učiti prije nego što postane mudri lik kojeg se sjećamo. Upravo u ovim trenucima, Joseph Mawle briljira kao Adar, i nadam se da ćemo vidjeti više o njegovoj prošlosti i motivima. Jer njegova briga za orke je stvarna.

The Rings of Power

U Mordoru, gdje sjenke traju..

Dok gledamo kako ratnici Númenora slave pobjedu, i dok gledamo „krunjenje“ Halbranda, postaje jasno da ovo ne može biti kraj. Da, Adar je zarobljen, ali nije pretjerano zabrinut svojom situacijom. I ne treba dugo da i sami vidimo zašto. Mada sumnjam da mnogi to nisu već naslutili ranije. Jer, naposljetku, svi događaji iz Južnih predjela i Númenora su vodili ovome. Kataklizmi koja će zauvijek promijeniti ovaj krajolik. Ali i Međuzemlje. Nakon što razgovor Isildura i njegovog oca Elendila biva prekinut tutnjavom iz daljine, postaje očito što se dogodilo. Svežanj koji je Galadriel otela Adaru bio je mamac. Varka. Pravi artefakt je u rukama Waldrega, koji je svoju lojalnost Sauronu dokazao ultimativnim aktom.

Jer Chekhova planina, iliti Orodruin, koja je kroz cijelu sezonu bila vidljiva na horizontu i bila spomenuta nemali broj puta, konačno se pojavila na sceni, i to u grandioznom stilu. Naši heroji mogu samo sa zaprepaštenjem gledati kako probuđeni vulkan sije kaos, smrt i plamene kugle po svojoj okolini. Tir Harad, Južni predjeli više ne postoje. Umjesto njih, nastupilo je vrijeme za Mordor, gdje sjenke traju…

The Rings of Power

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics