Kingdom: U kraljevstvu nemrtvih

Pogledali smo prvu sezonu zarazne zombi drame Kingdom i jedno je sigurno: Netflix je uspio uskrsnuti žanr koji je predugo bio na granici života i smrti.

Nekoć davno…

Nekoć davno, u udaljenom kraljevstvu, živio je tužni princ. Tužan je bio jer mu je otac umirao, a zli ministar i maćeha vrijedno su mu radili o glavi. Sve, naravno, kako bi preuzeli vlast nad kraljevstvom. Pomoću tajanstvenog lijeka uskrsnuli su kralja, pretvorili ga u krvožedno čudovište i zaključali u kraljevsku palaču. Princ je odlučio pomoći ocu i otkriti lijek jezivoj pošasti koja ljude pretvara u zombije. Ne zato što je plemenit, nego želi svoje pravo na prijestolje. Ako ga izgubi, umrijet će. A njega nitko ne misli dizati iz mrtvih.

Kingdom

Ovo je radnja serije Kingdom, originalne kombinacije korejske povijesne drame i horor žanra, amenovana od Netflixa. Legenda kaže da su tvorci serije ludu ideju dvije godine čuvali u srcima, ali ih je sabotirala korejska televizijska cenzura. Tada je Netflix stupio na scenu i oslobodio potlačeni narod željan horora. Iako premisa na prvu zvuči suludo (Britanski film Pride and Prejudice and Zombies je bio u konačnici ridikulozan), izvedba je iznimno kvalitetna. Priča za početak ima glavu i rep, a zombi epidemija konačno ima prihvatljivo objašnjenje.

Nerealno okruženje za likove od krvi i mesa

Krenimo od najvećeg plusa serije – karakterizacije likova. Likovi su realni, simpatični i možemo se s njima poistovjetiti. Paralelno s princem Changom (Ju Ji Hoon) i njegovim vjernim slugom Muyeongom (Kim Sang Ho) koji je svojevrsni comic relief serije, pratimo i njegovateljicu Seobi (Bae Doona) u samom žarištu epidemije, u želji da se riješe prokletih zombija. Iako cijela sezona ima brzi tempo i sve je poprilično nabijeno akcijom, gledatelj uspijeva rasti zajedno s protagonistima. Kako se oni bore sa svojim odlukama i postupcima, tako ih i mi pratimo i pokušavamo otkriti slabe točke nemrtvih. Storytelling Kingdoma je vrhunski, jer na originalan način prikazuje socio-politička previranja srednjovjekovne Koreje. Zombiji kao da su dodatno naglasili stanje arhaičnog društva, gađajući pritom u prave žice kucavice jednog veličanstvenog kraljevstva, a to su korupcija i međuklasni odnosi uvjetovani restriktivnim konfucijanizmom.

Kingdom

Raskošno odjevena produkcija

Drugi veliki plus serije je onaj vizualni – scenografija Kingdoma je hollywoodski raskošna, prikazujući realno vrijeme vladavine veličanstvene Joseon dinastije u Koreji u 15. stoljeću. Koga ne zaraze zombiji pa zadrži dušu, zaljubit će se u prekrasne vibrantne nošnje i gotovo slikarski vizualno posložene prizore života na kraljevskom dvoru. U savršenom kontrastu toj ljepoti, stoji nasilje koje je uvjerljivo i zastrašujuće (serviran nam je pravi horor, ne melodrama). Iako neki seriji zamjeraju dramatiziranje i preglumljavanje, ono je na mjestu. Kako ćete se, kvragu, nositi sa zombi apokalipsom ako ne s puno vikanja i obiljem nasilja? Situacija to jednostavno zahtijeva.

Kingdom

Ima li života nakon smrti?

Prva sezona Kingdoma ima samo šest epizoda i nekako svemu prerano dođe kraj, pa bismo mogli reći da joj je to glavna mana. Ipak je kumče Netflixa pa priča mora imati nastavke. Kraj je također nezadovoljavajuć jer smo očekivali nekakav grandiozni showdown. Usprkos tome, dobili smo jednu zaista kvalitetnu horor seriju i nadamo se da je tek prva u nizu mnogih s Dalekog Istoka. Kingdom je vraški ugodna šetnja kroz pakao i uživali smo u pogledu na njen krajolik.

Kingdom

Check Also

The Rig: ne odviše misteriozna i originalna Amazonova serija!

Amazon nikad nije previše ulagao u marketing svojih filmova i serija. Postoje naravno iznimke, poput …

The Peripheral: nesavršena, ali raskošna cyberpunk serija

SF serija The Peripheral ima fascinantnu, kompliciranu premisu i razočaravajuće jednostavnu priču. Nije savršena, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics