Kingdom 2.0. – zlo ima mnogo lica

Znamo već da Netflixov Kingdom nije samo još jedna u nizu tipičnih zombie serija. Da, djelomično je za to odgovoran stvarni povijesni kontekst Joseon Koreje, no kvalitetni i originalni likovi su najveći dragulji Kingdoma. Koliko se to promijenilo u novoj sezoni?

Nažalost, dugo očekivani nastavak djeluje zbrzano

Da se razumijemo, ovo je i dalje sjajna serija, no Kingdom u svojoj drugoj sezoni pati od mnogih tehničkih problema. Zanimljeva priča je i dalje tu, te sezona zatvara mnoga otvorena pitanja, ali imamo dojam da je riječ o nabrzinu napisanoj domaćoj zadaći. Bilo zbog nedostatka budžeta ili vremena, neki nastavci su podosta kraći u trajanju, što seriji oduzima mjesta za razvoj priče. Likovi na momente djeluju šablonizirano, oduzet im je prostor za rast, a sezona pati i od problema s identitetom. Umjesto onog dobrog miksa horora, akcije i drame s početka, Kingdom sad prelijeva žanrove jedne preko drugih. Tako ćete dva nastavka gledati samo dramu, kako bi vas onda podsjetiti da je ipak riječ o hororu, pa će kraj dogovorno završiti na snažnoj akcijskoj noti. To je radila i Igra prijestolja, ali na nešto kvalitetniji način.

No, nije sve crno, osim za stanovnike Joseon Koreje, jer i dalje možete očekivati divne vizuale, solidne akcijske scene i snažan pacing bez filera i redundancije, što je zaista na čast tvorcima serije. Krenimo mi sad na našu priču.

Snažan kraj za snažan početak

Druga sezona Kingdoma nadovezana je direktno na prvu, čiji je klimaks nagovijestio da je horda nemrtvih još veća opasnost, kako im promjena u temperaturi sada dopušta da se kreću i po danu. Naš tragični princ Chang pokušava u saveznicima dobiti dovoljno jaku potporu kako bi eliminirao katastrofu koja uništava Koreju, ali i zauzeo mjesto na prijestolju koje mu pripada. Otac mu je već dugo tehnički mrtav, preostaje mu eliminirati zlog ministra Cho-Hak-jua. Shvatili smo nekako kroz prvu sezonu kako to nije nimalo lak posao, jer ministar iza sebe ima dobar broj plemića na dvoru koji ga podupiru. Uz to, Cho-Hak-ju je i dalje uvijek tri koraka ispred naših junaka pa se otvara staro pitanje: tko je krtica u našoj družini?

Kingdom

Velika otkrića i veliki planovi

Liječnica Seo Bi je otkrila da je za ustajanje mrtvih odgovorna tzv. Biljka uskrsnuća. Otkriva i da to neobično stanje uzrokuju paraziti koji žive na toj biljci. Kad dospijevaju u organizam uništavaju moždano tkivo domaćina. Mozak za to mora biti razvijen (bebe su dakle imune na parazite) ali ne smije ni dugo biti mrtav, jer je ključan za suradnju s malim crvima. Crvi se na sreću boje vode jer ih ona ubija, pa je s ovim otkrićem mnogo lakše nastaviti sukob s nadolazećom zombie apokalipsom. Princ Chang morat će dobro iskoristiti ovu slabost i to brzo jer zombiji su pred glavnim gradom.

Kakav otac, takva kćer

Još jedna snažna žena nalazi način da si pomogne u borbi sa svijetom, jer je svima jasno da kraljevstvu ne može podariti novog kralja. Kad već ne može sama roditi sina, netko drugi će to za nju morati učiniti. Trudnicama u kraljevstvu se očito smrklo, jer kraljica Cho ubrzo rađa zdravog dječaka. Živio kralj! Dvor je sad podijeljen između pristaša povratka princa Changa i onih koji stoje uz ministra i novog kralja.

Kingdom

Kako bi dodatno učvrstila svoj položaj na prijestolju, kraljica Cho ima i vlastitu zalihu zombija u palači, shvaćajući potencijal vojne nadmoći u ovim stvorenjima. Poput oca Cho-Hak-jua, Cho očito ne namjerava dopustiti da joj princ Chang pokvari njene kraljevske želje i planove. Čini se da prije zombie rata, slijedi sukob živih na kraljevskom dvoru. No je li to moguće uz ovakvu prijetnju pred pragom?

Karma je karma na Istoku, pa naši urotnici dobivaju što su i zaslužili. Nažalost, zombiji su se previše proširili u unutrašnjosti kraljevskog dvora i živima su dani odbrojani – jedva ih ima za pružanje poštenog otpora. Strategija je sada kralj.

Spašavajmo što se može

Palača je pala bez puno muke, pa broj zombija i dalje raste. Seo Bi spašava lažnog novog kralja, ipak je ona liječnica zakleta na pomaganje ljudima, no kojeg to ima smisla ako će zombiji ionako progristi kroz naše preostale žive junake?

Kingdom

U zadnjem očajničkom pokušaju, Chang i ostatak vjerne pratnje planiraju samoubilačku misiju; potrebno je namamiti preostalu hordu zombija u unutarnje dvorište palače gdje ih čeka zamrznuto jezero. Nije ovo baš jednostavno za izvesti. Plan ipak uspijeva u zadnjem trenu i naši junaci spašavaju svoje živote. Nakon malo odmora, trupla svih zombija potrebno je spaliti kako bi se kuga istrijebila, no tu nije kraj teškim odlukama. Bio on lažnjak ili ne, princ Chang mora ubiti dječaka u rukama Seo Bi kako bi konačno mogao na zasluženo prijestolje.

Svijetla budućnost?

Kraj sezone vodi nas sedam godina u budućnost gdje gledamo Joseon kraljevstvo u fazi oporavka od velike tragedije. Neki događaji promijenjeni su i izbrisani iz povijesti kako bi se narod mogao ponovno uzdignuti (ah, sad znamo zašto to rade u udžbenicima), no neke rane ne mogu tako jednostavno zacijeliti. Neke će se vjerojatno ponovno i otvoriti.

Našu biljku koja voli apokalipsu nalazimo u ulozi orkestratora kaosa u Kini. Opet, iza svega stoje ljudi željni moći koji pošast šire s točno određenim namjerama. Ljudska priroda bila je i ostala pokretač svog zla u Kingdomu.

Pogađate, ovo nije kraj serije, jer su naši junaci pred novom prijetnjom koja sad ima globalno lice. Treću sezonu mislimo da će vrijediti pogledati (priča obećava nove zanimljive pustolovine i likove), no samo ako se riješe spomenuti tehnički problemi druge sezone Kingdoma.

Check Also

Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. …

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics