Kći dima i kosti: Turbulentni početak trilogije

Kći dima i kosti

Kći dima i kosti
Originalni naslov: Daughter of Smoke and Bone
Autor: Laini Taylor
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Vorto Palabra
Uvez: meki
Broja stranica: 340
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2011.
Prevoditelji: Martina Pranić i Vladimir Cvetković Sever
ISBN: 978-9-53-823024-0

Žanr fantastike, roman u nastavcima, komentari o Laini Taylor i njenom Sanjaru. Priznajem da mi nije bilo jednostavno otvoriti ovu knjigu. Kao prvo, imam neka svoja očekivanja od fantastike, želje koje nije uvijek jednostavno ispuniti. Za mene stilski mora biti bajkovito, lirsko i jezično bogato, s opisima zbog kojih ću htjeti uskočiti u same korice i pridružiti se likovima i njihovim avanturama. Kao drugo, roman u dijelovima uvijek je nešto čega se pomalo bojim. Hoće li me prvi dio dovoljno zaintrigirati da se veselim nastavku, hoće li me autor uspjeti osvojiti svime onime što i očekujem od takvog romana. I treće, izravno povezano s Taylor. Priča o Sanjaru Strangeu, jedna od onih o kojima sam mnogo slušala posljednjih godinu i malo više. Nisam ga čitala. Zašto? Iskreno, jer me bilo strah razočaranja. Opekla sam se na nekolicini hvaljenih romana fantastike i bojala sam se posegnuti za njime. Ali onda se pojavila trilogija Kći dima i kosti o kojoj se ipak malo manje pričalo. I odlučila sam preko nje upoznati taj magični svijet spisateljice o kojoj se toliko razglaba. I znate što? Opravdala je moja posebna i pomalo razmažena očekivanja.

“Tijelo se razrasta oko svoje duše poput sedefa oko zrna pijeska, tvoreći savršenu, sjedinjenu suštinu koju samo smrt može poništiti.”

Drago mi je da je ovo roman u nastavcima. Taylor me uspjela dovoljno privući da jedva čekam saznati što će se dalje događati s fascinantnom i tajnovitom Karou, sedamnaestogodišnjom ljepoticom plave kose i neobičnih, neobjašnjivih sposobnosti. Barem njoj. Cijelog života pokušava saznati odakle potječe i tko su sva ta čarobna bića oko nje. Jer ona je čovjek. Ali nimalo običan čovjek. I je li uopće? Karou upoznajemo kao umjetnicu, srednjoškolku, vjernu prijateljicu, ali i ratnicu koja ipak ne pripada u potpunosti ovome svijetu. Karou će nas odvesti u nezaboravne avanture, bitke koje ni sama nije mogla zamisliti, osvete i razočaranja koja će je pratiti u njenim pothvatima. Selit će nas iz Praga u Maroko, ali ne avionom, već portalom. Letjet ćemo s njome, suočavati se s likovima iz mašte, svjedočiti sudbini toliko teškoj i tužnoj da se nećemo moći prestati diviti toj djevojci. Mislim da će mnogima prirasti srcu.

Neću uopće pisati o samoj radnji romana, mislim da je najbolje da je sami otkrijete u detalje. Iako me zaista privukao i uvukao u svoje ralje, nisam se tako osjećala tijekom cijelog čitanja. Imali smo pomalo “volim – mrzim” odnos. Sam početak bio mi je izvrstan, uspjela sam se prebaciti u moderni Prag, koji je izvrsno poslužio za mjesto radnje ovakve priče. Jer, iako moderan, ipak je to grad neizmjerne povijesti, one koja izlazi iz svakog njegova kutka. Malo pomalo, radnja mi je postajala dosadnjikava, ali me i dalje vukla. Morala sam saznati što je toliko fascinantno oko Karou. I postepeno me opet uvukla u svoju mističnost i zapetljanost. I do kraja je samo rasla. A njen sam kraj, uvod u nastavak priče, i više je od onoga što sam očekivala. Preobrat je nezaboravan i nisam ga mogla naslutiti. Svakakvi su mi se osjećaji izmješali, oni ljutnje, razočaranja, ali posebno razdraganosti i nade da će sve dobro završiti. 

Ovo je također i jedna posebna ljubavna priča, zabranjena, naravno, ali tako duboka i ranjiva, toliko posebno i nevino opisana da jednostavno morate biti na strani naših nesretnih junaka i pokušati razumijeti njihove postupke. Jer oni su svakakvi, ali vi ćete ih opravdavati, ponekad bez ikakvog razloga. Jer ćete suosjećati sa sudbinom njihovih počinitelja. 

“Magija nas neće spasiti. Moć koja bi bila potrebna da se čara na toj razini, danas bi nas uništio. Jedina nada … jest nada.”

Check Also

Promocija romana Frina: Atera

Početkom godine održano je predstavljanje prvog urbanopovijesnog fantasy krimi romana o Frini, a sada slijedi …

Žanrovske preporuke za ovogodišnji Interliber

Ovogodišnji Interliber (07. – 12. studenoga) samo što nije počeo, pa je krajnji čas da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics