Kazuo Ishiguro je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Nobelovu nagradu za književnost 2017. godine osvojio je britanski pisac Kazuo Ishiguro. U obrazloženju Švedske akademije stoji kako je riječ o autoru koji u svojim “romanima velike emocionalne snage razotkriva praznine u našem prividnom osjećaju povezanosti sa svijetom.”

S obzirom da su na listi nominacija bili Margaret Atwood, Ngugi Wa Thiong’o i Haruki Murakami moramo priznati da je gotovo sve iznenadilo da je Nobela dobio upravo Ishiguro.

Kazuo Ishiguro, rođen je 1954. godine u Nagasakiju (Japan), ali od svoje pete godine živi u Velikoj Britaniji. Diplomirao je na Sveučilištu u Kentu 1978. godine, a magistrirao je na Sveučilištu East Anglia.

Već je njegov drugi roman “An Artist of the Floating World” godine 1986. nagrađen prestižnom nagradom “Whitbread” za knjigu godine. Ishiguro je također četiri puta bio nominiran za uglednu nagradu “Man Booker“, koju je i osvojio 1989. za roman “Na kraju dana” (The Remains of the Day). Priča je to o pravom engleskom batleru koji razmišlja o svome životu dok putuje (doslovno i figurativno) te dolazi do spoznaje da je njegova požrtvovnost i odanost išla u krivom smjeru. Prema knjizi je snimljen istoimeni film s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson u glavnim ulogama, koji je bio nominiran za čak osam Oscara, uključujući i one najznačajnije, za najbolji film, režiju, scenarij i obje glavne uloge. Film je režirao James Ivory, a scenarij je napisala Ruth Prawer Jhabvala.

Distopijski roman “Nikad me ne ostavljaj” iz 2005. godine je priča o ljubavi, gubitku i skrivenim istinama. U njemu se postavlja ključno pitanje – šta nas čini ljudima? Roman je osim za nagradu Man Booker bio nominiran i za nagradu “Arthur C. Clarke” i “National Book Critics Circle“, a književni kritičari magazina “Time” su ga uvrstili u stotinu najboljih romana na engleskom jeziku izdanih između 1923. i 2005. godine. Roman je doživio i filmsku adaptaciju 2010. godine, pod istoimenim nazivom “Never Let Me Go“. Film je režirao Mark Romanek, za scenarij se pobrinuo Alex Garland, a glavne uloge su ostvarili Carey Mulligan, Andrew Garfield i Keira Knightley.

Njegov za sada posljednji roman “The Buried Giant” objavljen je 2015. godine kojeg je nakladnička kuća Mitopeja najavila za izlazak na hrvatskom jeziku za kraj ove godine. Riječ je o priči koja prati stariji par na putovanju kroz neobične Engleske krajolike. Sam autor je izjavio da roman istražuje kako se pamćenje povezuje sa zaboravom, povijest sa sadašnjošću i fantastika sa stvarnošću. Zanimljivost je da je upravo The Buried Giant roman koji je uzrokovao pristojnu količinu polemika oko toga koliko je to djelo, i ako jest u kojoj mjeri fantasy. Rasprava je krenula nakon recenzije romana koju je napisao Neil Gaiman za “New York Times”, te se proširila na stigmu koju nosi fantasy, i postavila pitanje da li je u konačnici uopće bitno u koju kategoriju svrstavamo roman. Ako vas zanima više o ovoj temi, tada prilažemo link koji će vas odvesti u fantastičan razgovor o žanru između Neila Gaimana i Kazuoa Ishiguroa.

Ishiguro je napisao i romane “A pale view of hills“, “The unconsoled” i “When we were orphans“. Autor je i više kratkih priča, kao i nekoliko scenarija.

Kod nas su objavljene njegove knjige: “Na kraju dana” (prijevod: Nada Šoljan, Targa, 1995.), “Kad smo bili siročad” (prijevod: Vesna Valenčić, Leo-commerce, 2000.), “Nikada me ne ostavljaj” (prijevod: Vesna Valenčić, Leo-commerce, 2005.), “Nokturna : Pet priča o glazbi i sutonu” (prijevod: Miloš Ðurđević, Naklada Ljevak, 2010.) i “Bez utjehe” (prijevod: Ivana Šojat, Naklada Ljevak, 2013.).

Kazuo Ishiguro

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2023.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2023., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Dobitnici nagrade Locus za 2023. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom netom održanog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics