Ovaj vikend očekuje nas 20. konvencija fantastike Rikon

Od 06. do 08. listopada 2017. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike Rikon u organizaciji udruge 3. zmaj. Ovogodišnji Rikon ponudit će 60-ak točki programa i 16 štandova izlagača.

Program počinje u petak, 06. listopada u 18:00 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, kreativne radionice, nagradne igre, kvizove te izložbe.

RikonPočasna gošća je ove godine Emma Newman, višestruko nagrađivana spisateljica, podcasterica i naratorica audioknjiga. Na Rikonu će predstaviti svoj rad, te održati i književnu radionicu koja će sigurno biti od pomoći svima koji žele napisati tu priču ili roman koja im se mota po glavi ali nikako da iz iste pređe na papir. Svoja iskustva s čitanjem priča i romana za audioknjige ali i savjete o čitanju u javnosti Emma će podijeliti s publikom na prezentaciji o naraciji audioknjiga koju će otvoriti čitanjem ulomka iz svog romana After Atlas. Također će sudjelovati i na tribini na kojoj će podijeliti svoja iskustva o LARP-u i njegovom utjecaju na osobni razvoj, nošenje s tjeskobom i sličnim poteškoćama te pomoći koju LARP može pružiti pri samoostvarenju. Sa svojim suprugom Peterom Newmanom održat će predavanje o njihovom nagrađenom podcastu “Tea & Jeopardy” te savjetovati sve zainteresirane kako pokrenuti vlastiti podcast.

Kad smo već kod počasne gošće na štandu Inverzije će u subotu biti dostupan i najnoviji 35. broj Siriusa B u kojem će vas dočekati i SF priča Ženino mjesto (A Woman’s Place) Emme Newman. Za tu priču je autorica 2015. godine osvojila nagradu Britanskog društva za fantastiku (BFS). Također na štandu Inverzije potražite i njezine romane na engleskom jeziku: “Brother’s Ruin” – 90,00 kn, “Planetfall” – 120,00 kn i “After Atlas” – 120,00 kn, koji je upravo ove godine bio nominiran za nagradu Arthur C. Clarke.

Rikon

Budućnost donosi razne izazove pa će nam tako Damir Medved predstaviti niz izazova razvoja robota i umjetne inteligencije s kojima bismo se u bližoj budućnosti trebali sresti a o potencijalnom poboljšanju samih ljudi pričat će nam Sanjin Blažinić, čije predavanje sagledava moguća ostvarenja (barem nekih) snova o supermoćima.

Tomislav Terzić odgovoriti će nam na pitanja o izvedivosti raznih pogona koji su (za sad) domena znanstvene fantastike, a ako nas neki od njih zaista i odvede među zvijezde postavlja se pitanje hoćemo li među njima naći novi dom – pitanje o kojem će vam pričati Vanesa Ujčić Ožbolt na svom predavanju o ekstrasolarnim planetima.

Zvijezde kao odredište vjerojatno ne bi bile san mnogih da nije SF filmova, a o bitnoj i neizostavnoj ulozi koju u filmskoj umjetnosti imaju kadriranje, kamera i montaža slike i zvuka pričat će vam Ingeborg Fulepp.

Obožavatelji Harry Pottera će i ove godine doći na svoje jer će Udruga Ministarstvo Magije Hrvatska održati predavanje o prikazu ženskih likova u Harry Potter serijalu te predstaviti ovogodišnji iznimno uspješni projekt škole za čarobnjake i vještice. Također će održati i kviz te nagradnu tražilicu i popularno natjecanje u metloboju.

Za ljubitelje horora Danijel Štriga će održati predavanje o čudovištima iz filmova studija Universal čiji status filmskih ikona do današnjeg dana odolijeva zubu vremena a Ivana Delač će se osvrnuti na nedavno oživljavanje kultne serije Dosje X i upitati – je li to baš bilo potrebno?

Pregled distopija u književnosti i šire dat će vam Igor Milković, a o utopiji u sovjetskoj književnosti (i razlozima njenog zabranjivanja) pričat će vam Rafaela Božić.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” koja će se održati u subotu 07. listopada u 19:30 sati, a koju dodjeljuje udruga “3. zmaj” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2016. godini. U kratkoj kategoriji nagrađena je priča Srce agencije Jelene Crnjaković, u srednjoj kategoriji priča …i tada je nestao svijet Ivana Lutza, a u dugoj kategoriji roman Zmajska zora Milene Benini. Po izboru djece i mladih iz čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka nagrađeni su: u kategoriji romana za djecu roman Mrak ili strah Nives Madunić Barišić, a u kategoriji romana za mlade Izgnani Ivane Delač.

Glasovanjem upravo na portalu Inverzija nagrada publike je otišla romanu Peta Dimenzija Tomislava Beronića, a nagradu Artefakt za poseban doprinos fandomu je osvojio kolektiv Terrible Creations.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 07. listopada u 18:00 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 23:00 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih autora. Posjetitelji će također moći isprobati nekoliko igara koje će im prezentirati predstavnici tvrtke Czech Games Edition a koji će održati i nagradni turnir. Room escape je i ove godine dio rikonskog doživljaja, tako da nemojte zaboraviti na Murder! Tent.

Nedjelja je dan posvećen najmlađima pa će djeca i njihovi roditelji moći, između 11:00 i 14:00 sati potpuno besplatno sudjelovati na nizu radionica i zabavnih sadržaja, uključujući radionicu origami zmajeva i radionicu vilinskih krila te D&D partije namijenjene mlađem uzrastu.

Vikend ulaznica (petak i subota) iznosi 70 kuna, za kostimirane posjetitelje 40 kuna, a u nedjelju je ulaz besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Detaljan raspored programa konvencije potražite na linku.

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics