Izgled vara sa Short Trek: Ask Not

Short Treks, serija eksperimentalnog formata smještena u Star Trek: Discovery eru nastavlja nas iznenađivati svojim inovativnim pristupom. Nakon crnog humora s tribbleovima, najnovija epizoda Ask Not pokušava nas zavarati svojom naizgled jednostavnom pričom. Usprkos dobroj glumi, i solidnoj radnji, zbog kratkog trajanja (manje od 8 minuta), te pokušaja da bude pametnija nego što zapravo jest, je ipak najslabije ostvarenje ove sezone. No to ne znači da nije dobro Trek iskustvo.

Star Trek: Short Treks Ask Not

„Ask Not“ ima naizgled jednostavnu priču. Mlada kadetkinja Zvjezdane flote (smještena na nevažnoj poziciji) tijekom iznenadnog napada na postaju gdje služi, zadužena je za čuvanje zatvorenika optuženog za pobunu dok se ne osposobi zatvor. No kako kadetkinja Thira Sindhu (Amrit Khan) ubrzo otkriva, đavao je u detaljima, jer je njen zatvorenik ni više ni manje nego kapetan Christopher Pike (Anson Mount). I tu nastaje problem. Sindhu je pod izravnom naredbom admirala Zvjezdane flote, što samo pojačava tenzije između nje i sve ljućeg Pikea, koji na sve načine pokušava uvjeriti kadetkinju da ga oslobodi: od autoriteta odlikovanog kapetana, prijetnji krahom karijere za kadetkinju, pa do pozivanja na Flotine direktive. Iako je pritisak na Sindhu velik, kadetkinja ostaje ustrajna u svojoj odluci da Pike ostane u lisicama, te kapetan koristi možda i najdirektniji pristup – emocije. Starbase 28 je čini se pod napadom Tholiana, a Sindhu i njen muž već su preživjeli njihov napad.

Star Trek: Short Treks Ask Not

S tim na umu, Pike obavještava kadetkinju da je USS Bowman, brod na kojem služi njen muž, također pod napadom Tholiana, te da ga samo Sindhu može spasiti, ako dozvoli Pikeu da dođe do USS Enterprisea. Ne pomaže ni to da je upravo Enterprise brod na koji je Sindhu ranije aplicirala za premještaj. No, čak i pod ovako veliki pritiskom, koji uključuje osobni i profesionalni gubitak, mlada kadetkinja ne popušta. Djevojka čak ne preza od usmjeravanja phasera na kapetana. Srećom za Sindhu, i njeno psihološko stanje, ali i karijeru, na kraju se sve pokazuje kao test. Cijela situacija, napad Tholiana, pobuna kapetana, muž u opasnosti, sve je bila simulacija koju je zamislila Number One (Rebecca Romijn) upravo s ciljem da procjeni mladu kadetkinju kao potencijalnu članicu posade Enterprisea. Test koji je uspješno položila, te se na kraju ove mini epizode, Sindhu, kao zastavnica pridružuje Pikeu i ostatku posade na palubi Enterprisea.

Star Trek: Short Treks Ask Not

Iako “Ask Not” ne uspjeva iznenaditi gledatelje, ova sadržajem ispunjena mini epizoda ipak uspjeva dočarati Trek osjećaj. Situacija se čini uvjerljivom, a odluke mlade i neiskusne Sindhu, donesene su u skladu s njenom edukacijom za časnika Zvjezdane flote. Pikeovo ponašanje, čak i kao simulacija, moglo bi se nekima činiti kao preokrutno, pogotovo pozivanje na emocije kadetkinje. No ovo nije prvi put da smo vidjeli sličnu situaciju. Testiranje kandidata kompleksnim i nerijetko traumatičnim simulacijama trademark je Zvjezdane flote. Vjerojatno najpoznatiji takav scenarij je Kobayashi Maru – bezizlazna situacija koju je uspio riješiti jedino Kirk. A tu je i cijeli meta level, jer namjerno ili slučajno, „Ask Not“ je pomalo traumatična i za same gledatelje. Ne zbog radnje, već zbog toga da je ovo još jedna epizoda koja pokazuje ogromni potencijal Mounta i ostatka ekipe za Pike show. Seriju koju kao fanovi s nestrpljenjem očekujemo, ali za koju (barem za sad) još nema potvrde, službene ili neslužbene. U ovome trenutku „Ask Not“ je oproštaj s posadom USS Enterprisea, ali nadamo se da ćemo se opet sresti u budućnosti.

Short Treks Ask Not

A „Short Trek“ se nastavlja, i to s dvije animirane mini epizode. S pozdravom Pikeu i Enterpriseu, te s USS Discoveryjem i njegovom posadom izgubljenom u dalekoj budućnosti, mini epizode će se baviti nekim novim likovima. U “Ephraim and Dot,” vidjet ćemo susret tardigrada Ephraima i DOT-7 drona, dok će “The Girl Who Made the Stars,” prikazati afričku legendu opisanu u premijeri druge sezone „Discoveryja“. Obje epizode očekuju nas 12. prosinca.

Dodatne opservacije:

  • Hi-tech maska koja je skrivala identitet zatvorenika, bila je efektni, ali i nepotreban detalj. Svjesni smo da je „Discovery“ serijal rađen u današnje vrijeme, te da tehnologija budućnosti mora biti naprednija od one zamišljene u 60-ima. Ali, ponekad je minimalizam najbolje rješenje.
  • Slično bi rekli i za brodsku stojarnicu. Čini se da i „Ask Not“ nastavlja nepotrebni trend povećavanja prazne unutrašnjosti zvjezdanih brodova.
  • Ovo je prva pojava enigmatičnih Tholiana u Discovery eri. Prisjetimo se, Tholiane smo prvi put vidjeli u „Star Trek: Enterprise“.
  • Na ekranu u privremenom „zatvoru“ za Pikea, može se vidjeti prikaz Starbase 28, te dva zvjezdana broda klase Constitution.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics