Inverzijinih top 25 sf filmova

 

Za kraj godine smo vam pripremili Inverzijinu top listu od 25 najboljih znanstveno fantastičnih filmova. Zadatak odabira nije bio nimalo lak, dapače radili smo na njemu gotovo 25 sati. Zaista nije lagano jer si nismo odredili specifičnu nišu, nije riječ o opskurnim ili nezavisnim filmovima, nije riječ samo o starim filmovima, niti onima u određenoj godini, nego smo pokušali generalizirati, koji bi to bili filmovi i njihov eventualni poredak, a da se jedino vodimo po tome da moraju između ostalog biti i sf. Dakle, na ovoj listi nema fantasyja, nema horora, nema superheroja, da nema čak ni Batmana. Borili smo se s listom onako junački, umetali smo naslove pa ih onda nevoljko križali, prepirali se, pa opet korigirali, čak smo listali i sf enciklopediju da budemo sigurni da nešto nismo zaboravili. Prilično smo sigurni da ćete imati zamjerke barem na poredak ovih filmova, jer i mi smo se upravo s njim najviše mučili, te samo za prvi red možemo reći da smo sigurni, za ostale bi možda da smo se nastavili boriti i promjenili pokoje mjesto, ali tako bi to moglo unedogled. Treba uzeti u obzir da je lista subjektivna stvar i da će svatko imati svoga konja za trku kojeg mi možda nismu uspijeli ugurati u ovih top 25, zato nemamo ništa protiv da vi postate svoje liste, ili svoj poredak, kako vam drago. Možda samo žalimo što si u zadatak nismo uzeli da postamo top 50 sf filmova, jer onda bi vjerojatno stavili sve te filmove koje nam već sada zamjerate što nisu na listi, ali bilo je premalo mjesta, i previše opcija. Rezolucija je pala, iduće godine pucamo visoko pa ćemo se mučiti barem 50 sati i napraviti tu fantastičnu listu s 50 naslova, pa nam pomozite, krenimo prvo s tim što bi vi eventualno mjenjali na ovoj listi. I da, sretna vam Nova, želimo vam da sila bude s vama u 2015. godini.

31122014_top25_inverzija

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

60 komentari

 1. kst za provjeru
  Upute

  Evo da se javim po prvi puta na ovaj forum. Naravno povod je lista. Evo mojih top 10 i to ne možda bas najboljih nego vise filmovi koji su me odredili.

  1. Blade runner – Treba li objašnjavati. Kada bi sastavljao listu najboljih filmove ne samo SF-a bio bi na samom vrhu. Favorites. Umiranje na vrhu zgrade i nenadmašni monolog: All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die. Suze ili kiša. Uhhh.

  2. Alien i to kao trilogija- Alien je odredio poseban žanr. Kao što je Dr. Who rekao u posljednjoj epizodi: Alien is a horror? That’s really offensive. No wonder everyone keeps invading you! Zašto trilogija kad je onaj treći iz 1992. godine puno lošiji od prva dva? Pa zato što i dalje djeluju kao cjelina. Četvrti je već franšiza – jbga. Ripley je hrabro umrla.

  3. Terminator – i to prva dva. Sjajni filmovi a tu valjda i neki sentimenti. Švarci s onim svojim – I will be back… Sad bih nekako tu ubacio i Predatora ali nema mjesta.

  4. Bliski susreti treće vrste – Prvi dojam godinama nakon filma bio je da ako ikad inteligentni i miroljubivi alieni dodju do nas da bi se upravo moglo odigrati kao u tom filmu. Doduše bez onog brda od krumpira odnosno pirea, ali tako nekako.

  5. Rat zvijezda – Naravno prva trilogija. Moja prva ljubav (hoće ikada biti u modi ona frizura princeze Lee) , moje prve nesane noći (astmatični Darth Wader u crnom) i moj prvi šok ( I am your father). Fala ti Lucas na Skywalkeru i Indiani Jonesu. Bez tebe bi moje djetinjstvo bilo bi siromašnije.

  6. Matrix – Trilogija. Naravno. Zaokružena cjelina iako nisam siguran što se kvragu dogadja u onoj sobi s likom u fotelji :-). No dovoljno je da se zamisliš s konceptom Ziona te s onim pilulama. Sanjati ili budan sanjati.

  7. Metropolis – tu je valjda sve počelo. Jedan od najbitnijih filmova uopće. Odredio je nekako i moje političko uvjerenje. Do kuda ide kapitalizam, izrabljivanje, ona scena s robovima…

  9. Odiseja u svemiru – Još jedan klasik. Kojeg gledaš jednom, pa se vratiš. Pa ga odvrtiš još jednom. Pa se opet u jednom trenutku svog života vratiš pa ga drugačije shvatiš. To je valjda ta osobina remek-dijela. Uvijek je drugačije i s vremenom bolji. Sjajna glazba, atmosfera, poruka. Hajlajt su naravno one koske na početku i crni mobitel 🙂

  10 Solaris – I to je film za određenje. Tko smo, što smo. I sva ona zeznuta pitanja koja je bolje ne postavljati prije spavanja. Uostalom postavljanje pitanje o svemiru kada smo najveći svemir mi sami, je ono što je Solaris. Pa kad kaže u jednom trenu da ne trebaju druge svjetove nego – ogledalo. Nema veze s ovim al pada mi na pamet neka druga lista. Tu bi sad ubacio Trierovu Melankoliju…

  • Davorin Horak

   Dobra lista. Ali mi smo se odlučili uvijek za jedan film a ne isticati franšizu. Znam teško je 🙂

  • “Matrix – Trilogija. Naravno. Zaokružena cjelina iako nisam siguran što se kvragu dogadja u onoj sobi s likom u fotelji.” Ne brini, ni Wachowski jos nisu skuzili 🙂

 2. Izgleda da nitko nije pročitao naslov: Inverzijinih top 25 sf filmova, Inverzijinih (ovdje ubaci jeku)
  Ako netko ima drugačiju viziju liste, gdje bi stavio Monstrume čupavce ili što ja znam, pa podijeli svoju listu pobogu 🙂
  A što LOTR radi na SF listi?
  I slažem se sa navodom da Prometej i Insterstellar treba držati u istoj zoni, ne preblizu doduše ali svejedno daleko od vrha. Well I can always take my shirt off

  Čekam top listu SF knjiga, to će tek biti makljaža 🙂

  • Joj, joj. Danas, dijeliti SF od fantasyja je otprilike kao što je nekada bilo dijeliti npr. punk od metala. Čitaj: besmisleno, prevaziđeno, toga više nema. Kako to ikom više uopće padne na pamet? Dijeliti valja samo dobro od lošeg, a “ideologiju” treba ostaviti onima sa želučanim tegobama 🙂

   • Davorin Horak

    Podijela postoji svidjelo se to tebi ili ne i to nema nikakve veze s ideologijom. Složio bih se da valja dijeliti dobra djela od loših, ali ta podjela bi bila isto djelomično subjektivna jer tko bi bio vrhovni autoritet i arbitar u toj podjeli? Žanrovi i podžanrovi postoje radi želje ljudi za klasifikacijom i spada u legitiman pristup umjetničkom djelu upravo zbog faktora koji se primjenju za valorizaciju.

   • Dijeliti punk od metala? What is this devilry!?Kako očekuješ da te se shvati ozbiljno a strpao bi punk i metal u isti koš. Na osnovu čega, jer koriste iste instrumente?
    Ti se samo ljutiš što smo se složili da se Jackson nema što pojavljivati na SF listi 🙂

    • Sori, možda nisam bio jasan. Naravno da razlika postoji, ali mislio sam na *ideološku* podjelu, koja je bezvezna, stvar prošlosti. Dakle, ako slažeš neku SF listu, onda na njoj naravno i normalno neće biti Tolkiena, ali… čemu se ograničavati? “Civili” izvan našeg fandomskog kruga jedva da uopće imaju predodžbu o razlici između SF-a i fantasyja, na sličan način kao što prosječni glazbeni konzumenti jedva kuže razliku između punka i metala – to je za njih sve buka.

     • Davorin Horak

      Pa između ostalog zato jer je to ispravno i služi educiranju i prikupljanju znanja. Pišemo za sve one koji žele čitati, bili oni fanovi ili ‘civili’.

     • “Ispravno?” 🙂 Kako izbacivanje fantasyja može služiti “educiranju i prikupljanju znanja”? Tolkien je danas neizbježan dio globalne, opće pop kulture… ali prije Jacksona, to ni izdaleka nije bilo tako.

 3. Činjenica je da je meni Omega man u 25, ali priznajem da sam tu vrlo subjektivan, kao što bih stavio i Dan Trifida (ali ne ide) i još poneki od gušta, ali ne na žalost od kvalitete.
  Inače, Xyz ti malo voliš cimati,a ? Ipak je u naslovu jasno naznačeno SF a ne F filmovi, iako da su F, s ponekim s tvoje liste bih se i složio. Ali daj barem malo ozbiljnosti. ST i SW franšize su općeprihvaćeno mariginalni SF (u globalnoj razini, da se razumijemo), iako ih i ja volim i poštujem njihov utjecaj, ali kao čisti SF ne prolaze. Alieni su vać stvar osobnog odabira, ali jedinica mi je ipak top, a ostatak žvače premisu.

  • Naravno da volim “cimati”, kad je tu “učmalo” 🙂 …ali SF-a nema bez fantasyja, izbaciti fantasy je bila pogreška. Što se tiče SW i ST, ne bih se složio – nisu “marginalno SF”, nego space opere. Tko ne voli dobru space operu? Alien3 mi je prirastao srcu, jer je scenario najbolji, terminalan, surov, okrutan do krajnosti, kakav stvarni život nažalost bude. Jedinica je nedostižan SF horror, temelj, početak kojeg su kasnije kopirali svi, i njihove mame. Dvojka je odlična Rambolina, a četvorka, eh, život na staroj slavi.

   • Davorin Horak

    Sf je postojao debelo prije nego što je ‘marketing’ stvorio fantasy. Dakle, može se bez problema izbaciti.

    • “Sf je postojao debelo prije nego što je ‘marketing’ stvorio fantasy. Dakle, može se bez problema izbaciti.”

     E, ovo valja ponoviti: “marketing stvorio fantasy”. I to javno kaže urednik jednog navodno SF/F/H portala… i ostane živ 🙂 Naime, djeco, fantasy je postojao prije negoli je začeta i sama znanost, a Horaku ćemo ipak oprostiti, jer ga pere teški gastritis. Pogledajte samo onu “recenziju” Hobbita 🙂

     • Davorin Horak

      Je, fantasy je začet prije znanosti, baš. To o čemu ti pričaš nije fantasy o kojem ovdje raspravljamo. Možda da nam prezentiraš svoje referentni okvir pa da izbjegnemo zamke u raspravi.

     • A da ti, molim lijepo, prije toga prezentiraš svoj “referentni okvir” za bisernu tvrdnju da je “Sf postojao debelo prije nego što je ‘marketing’ stvorio fantasy.”? 🙂

      • Davorin Horak

       Znanja treba prikupljati s raznih strana. Dobroj književnosti se uči čitajući izvan granica žanra. Pretpostavljam da čitaš i nešto drugo osim Tolkinea? Dakle, kada ovdje govorimo o fantasyju, nadao sam se da ne trebam spominjatida je riječ o inačici koja je narasla na Tolkienu. Mislim da je jasno da ne treba posebno naglašavati da nećemo govoriti o mitološkim pričama, bajlama i dogodovištinama koje su si pričali pećinski ljudi zbog straha od grmljavine. Nadam se da sam jasan. Dakle fantasy koji se danas kupuje s polica knjižara se izdvojio iz korpusa znanstvene fantastike po liniji marketinga i ‘gurua prodaje’. Očigledno ne bi bilo lošeda otomenešto i pišemo jer mi se čini da fanovi čitaju jako malo teorije, čak i u vezi onoga što tvrde da obožavaju. Mislim da ima jedan dobar esej Ursule Le Guin na tu temu. Probat ću vidjti ima li ga online.

     • A iz čega je “narastao” Tolkien? Pao s neba? 🙂

 4. Komentari zanimljiviji od liste. ‘Ajmo mi stavit’ svatko svojih ne 25, nego 10, može? Da vidimo:

  01. Jacksonove ekranizacije Tolkiena (amen)
  02. Blade Runner (originalna inačica, nikakvi director’s cutovi, vrludanja i izmišljanja)
  03. Odiseja 2001. (priznajte, koliko ste puta zaspali? ja nijednom, vjerovali ili ne :-))
  04. Conan (naravno samo prvi, Miliusov)
  05. Alieni (svi, osobito volim najbolji treći, a vi šizite)
  06. Star Wars (svi, da, svi)
  07. Star Trek Nemesis (nažalost nije imao sreće, jer se u to vrijeme pojavio Jackson s Tolkienom, a s tim se jednostavno nemoguće natjecati)
  08. Terminator (samo prvi i drugi)
  09. Finding Nemo/The Incredibles/Wall-E (redom genijalni, i prenisko sam ih stavio)
  10. The Abyss/Contact

  Uh… dobro, priznajem, malo je 10 🙂

 5. Omega man s CH sigurno, Planeta majmuna, a čak mi i naš Izbavitelj ide na listu 50, da ne spominjem već spomenute filmove.

  • Davorin Horak

   Omega Man je CH-ov najslabiji od tih žanrovskih, ali Planeta majmuna bi trebala biti. Izbavitelj jest dobar, ali ipak bi ga stavio među horore.

 6. Nisam primjetio da je itko spomenuo District 9. A i Looper je dobar film.

  • Davorin Horak

   Pa District 9 jest dobar i ide na listu od 50, no Looper ima problematičan kraj i eto tko ga se danas sjeća?

 7. Oke, to su filmovi, aj sad SF romane… dakle 25 najjačih ikada igdje..

 8. Ja bih možda dodao još filmove kao The Moon,The Abyss,Terminator 1,Contact pa čak i Robocop (1987) 😉

 9. Sretna Nova svima za početak.
  Mislim, činjenica je da svi mi imamo svoj ukus i neke favorite, ali meni ovdje ne idu Predator, Terminator 2 (prvi mi je bolji, nova premisa, kasnije je žvakanje jednog te istog), Wall E je malo ipak više za djecu (da se krivo ne razumijemo, ja sam pobornik ideje da “čovjek koji odraste a da nije dijete nije čovjek”), a The Fountain mi sigurno ide u 50, ali ne u top 25.

  • Davorin Horak

   Pa napomenuo sam u nekoliko navrata da lista ne može bi cijepljena od određenih subjektivnih faktora. Meni je T2 bolji od T1 kao film, u razradi likova i dubini radnje bez obzira što ponavlja premisu. T1 pak ponavlja neku premisu Metropolisa, zar ne? Zašto dobar film ne bi upao na listu ako je za djecu. Wall-E dotiče neke vrlo sofisticirane teme i tabue koje možda promiču djeci, ali svakako se poručuju odraslima. No, sve pet, nego što bi dodao umjesto ovih koje bi izbacio?

 10. Goran Gluščić

  Odlična i promišljena lista. Naravno da svatko ima osobne preferencije i da bi neke stvari drugačije posložio, ali da je ovo realno – svakako.

  Komentar: “Interstellar može doći na listu zato što je sf, ali samo u slučaju da radimo listu od 1.000 filmova, tada bi Interstellar i Prometej dijelili 1.001. mjesto.” ulazi u konkurenciju za najbolje izjave 2015. godine. Baš sam se odvalio.

  • I meni je fascinanto kako netko radi top listu sf filmova, a ne razlikuje žanrove.

   • Davorin Horak

    Meni je pak fascinantno da netko ne razlikuje podžanrove. Alien je prvenstveno sf koji ima horor atmosferu. Niti jedan film se ne može strogo ograničiti na krutu podjelu jer su granice siva zona i jer film nije šablona već umjetničko djelo. Dakle, kokodiks, očekujemo tvoju listu.

    • Bojim se da ćeš se načekat :D,…neke od gore navedenih filmova sam gledao prilično davno tak da ih se baš ne sjećam, detaljno. (možda mi nisu bili dovoljno zanimljivi, možda sam bio premlad da ih dovoljno cjenim,…). Morao bih obnovit gradivo prije slaganja bilo kakve liste. Uglavnom, vjerojatno bih dodao i oduzeo, već spomenute naslove, ali o tom potom.

 11. Hrvoje Gažo

  Nema Metropolisa?!

  OK, pravit ću se da nisam vidio ovu listu.

  Loganov bijeg isto zaslužuje top25.

  Neki filmovi su prenisko, neki previsoko, al ajde, to je valjd do sastavljača.

  Evo, još jednom da provjerim… Nema Metropolisa?! To je ko top-lista najboljih nogometaša svijeta bez Pelea ili najboljih književnih djela bez Hamleta…

  Ajte vi to editirajte, a onda slobodno zbrišite ovaj moj post. 🙂

  • Davorin Horak

   Loganov bijeg je meni jako drag film, ali ne u 25 (hej, nisam stavio ni Rollerball ni Vremenski stroj kako sam već napomenuo). Dakle Logan ide u 50. E sad Metropolis je možda trebao biti, ali nismo ubacili ni Mélièsov Put na Mjesec jer isključivo ‘povijesni’ faktor nije dovoljan. Dakle Metropolis je tu negdje ali kada bi radili neku histografijsku listu a ne opću. E sad, što se tiče točne pozicije filmova to je predmet rasprave, pa ajde da čujemo koji su prenisko, a koji previsoko?

 12. Film ZARDOZ je po meni nezaobilazan u bilo kojoj listi sf filmova

  • Davorin Horak

   Zardoz svakako zaslužuje mjesto na listi ali nismo baš sigurni među 25, među 50 svakako.

 13. Prvo,…Sretna nova,….kakva je to lista, a na njoj nije Contact? Fountain je više F nego SF, također i Ratovi zvijezda. Children of men, iako nije loš, nekak mi tu ne spada. Starship troopers i Interstellar zaslužuju mjesto na listi.

  • Davorin Horak

   Hvala, također Sretna 2015. Pa Contact i Starship Troopers svakako zaslužuju mjesto i skloni smo raspravljati što bi izbacili. U svakom slučaju oba filma idu na listu od 50. Da su Fountain i SW fantasy je za raspravu, ali se ne slažemo da Children of Men tu ne spada. Riječ je itekako o znanstvenoj fantastici. Interstellar može doći na listu zato što je sf, ali samo u slučaju da radimo listu od 1.000 filmova, tada bi Interstellar i Prometej dijelili 1.001. mjesto.

   • SW je SF kolko i LOTR povijesni :D. Uz dužno poštovanje, ali trpati Prometej i Interstellar u isti koš je….ostat ću pristojan :D. I da, da ponovim pitanje jednog gore,…gdje je Metropolis?

    • Davorin Horak

     Ta odrednica je prilično kruta i promašena. Činjenica je da LOTR baštini povijesnu (srednjevjekovnu) strukturu s nadgradnjom natprirodnog što mi danas proglašavamo tzv. visokim fantasyjem ili epskim fantasyjem. Tolkien nikada nije svoje romane takvima smatrao (niti je takava kategorizacija tada korištena). Dakle, kao što je Tolkien danas fantasy tako je i ono što nazivamo urban fantasy (sve je fantasy). S druge strane SW su proizvod pop-kulture rane filmske znanstvene-fantastike i itekako baštine znanstveno-fantastične elemente. Dakle jesu znanstvena-fantastika, ali ne na način kako je to, recimo Odiseja ili Dan nezavisnosti ili Enderova igra ili Zabranjena planeta.
     O da, Prometej i Interstellar itekao idu u isti koš – onaj za smeće i namjenjen lošim filmovima.
     E, oko Metropolisa smo se dvojili, ali u komentaru iznad sam to pojasnio pa nema potrebe da pišem ponovo.

     • naravno da je ono gore malo nategnuta usporedba, mislio sam da to ne treba naglašavati (smajli), ali poanata je jasna. Da, baštini elemente, kao što i LOTR baštini elemente, ali ne spada u ovo društvo.

    • Mene su se u Interstellaru jako dojmili odisejicni kadrovi u svemiru-cista poezija a i prica je logicna i lijepo slozena, likovi dobro razradjeni, slojeviti i emocionalno duboki i ne bih ga trpala u isti kos sa Prometheus-om…definitivno a mislim kad bi se napravila neka anketa mislim da bi vecina citatelja inverzije odlucila da je Interstellar bolji mada nekima se mozda ne svidja sto je trenutno inn i sto ima veliku posjecenost i zaradu u kinima diljem svijeta pa daju prednost nekim starim, manje spominjanim filmovima-alternativnim filmovima.

     • Davorin Horak

      Teško da nam je lista sastavljena od nekih alternativnih (i manje spominjanih) filmova. Možda bi doista trebali složiti anketu, ali i mi vjerujemo da bi većina čitatelja Inverzije jasno rekla da je Interstellar bolji od Prometeja. Nažalost ne možemo se složiti da je Interstellar dobar film. Poetični kadrovi Interstellara nisu dovoljni da nadomjeste nelogičnu priču, loše i nikako dobro razrađene likove i s jako malo dubokih emocija, osim ako se u to ne računa plačljiva ljubavna patetika. No to sam već rekao u recenziji, i to je moje mišljenje. No ako vam je Interstellar dobar, slobodno uživajte u filmu, dapače.

 14. Bladerunner zasluzuje prvo mjesto ali sam pomalo razocarana jer na listi nema ni jednog jedinog Star Trek filma-Nemesis ima jako dobru pricu i potamnu atmosferu ako vam u ovim novim ima previse akcije onda jedan od starijih Star Trek filmova zasluzuje biti medju prvih 25-oni su jedni od prvih SF filmova, pioniri usudila bih se reci 😉

  • Davorin Horak

   Koliko god mi bili fanovi Star Treka, nažalost niti jedan od filmova nam ne prolazi na listi od 25. Možda bi na listu od 50 uglavili Star Trek First Contact ili Wrath of Khan.

 15. Ne loše!

 16. Hm, pa zar u zadnjih 10-15 godina nisu snimili ni jedan film vrijedan ove liste? (baš niti jedan?)

 17. Gotovo se slažem s prvih pet osim što bih umjesto Aliena stavio Stalkera, no, šokiran sam činjenicom da nema They Live!? Mutim šećer u vodi u smirujem se 🙂

  • Davorin Horak

   Pa They Live bi se našao na produljenoj listi, ali primjetit ćeš da recimo nema ni Rollerballa niti The Time Machine koji bi meni osobno bili ispred They Live koliko god mi taj Carpenterov film bio drag. Oko Stalkera i Aliena bi mogli raspravljati, ali znaš i sam da top liste koliko god pokušavale biti objektivne nisu savršene i naginju biti djelomično osobne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics