Indiana Jones i posljednji križarski pohod: 9 zanimljivosti vezanih uz film

Večeras je na programu Indiana Jones i posljednji križarski pohod, ali možete ga pogledati i kad vam je već zgodnije bilo na našem Netflixu ili pak na Amazonu. Zašto se ponovo prisjetiti ovog filma, pa razloga je puno, ali mi ga danas izdvajamo radi još jednog prisjećanja na legendarnog Seana Conneryja. No ovaj puta fokus je na manje poznatim zanimljivostima vezanima uz film.

1. Spielberg je treći film napravio između ostalog da bi se ispričao za prethodni, odnosno za Indiana Jones i ukleti hram
Nakon fantastične avanture Otimači izgubljenog kovčega, neki kritičari ali i dio publike su bili razočarani koliko je nastavak bio mračan i jeziv. Redatelj Steven Spielberg nije ga previše ni branio, te je 1989. izjavio: “Uopće nisam bio zadovoljan drugim filmom. Bio je premračan, previše podzeman i previše užasan. Mislio sam da je više “Polter” nego što je to bio Poltergeist.”

2. Smrtonosna partija šaha
Spielberg je incijalno doveo Chrisa Columbusa kao scenarista, s kojim je prethodno radio na kultnom filmu The Goonies. U njegovom prvom pristupu scenariju priče naslovljene Indiana Jones and the Monkey King, Columbus je Fontanu mladosti zamijenio breskvama besmrtnosti, konstruktom iz kineske mitologije. Drugi pristup scenarija uključivao je glavnu sekvencu u kojoj titualrni Kralj majmuna izaziva Indyja na partiju šaha, koristeći stvarne ljude kao figure.

3. Ugledni dramatičar je tajno pridonio stvaranju kultnog odnosa Indyja i njegovog oca
Budući da je odnos između Indyja i njegovog otuđenog oca dr. Henryja Jonesa, bio jedan od glavnih veziva priče, Spielberg i Lucas su unajmili ghostwritera kako bi pojačao interakciju likova. Proslavljeni dramatičar Tom Stoppard je tako značajno pridonio filmu jer je napisao gotovo svaku liniju njihovog dijaloga, ali nije bio potpisan za to na špici.

4. Film je prvi imao cjeloviti digitalni kadar
Brza degradacija zlikovaca Waltera Donovana nakon gutljaja iz krivo odabranog “grala” smatra se prvim cjelovitim digitalnim kadrom u povijesti Hollywooda. Nema šanse da je se ne sjećate. Efekti su bili doista složeni. Iako su prva tri filma o Indiani Jonesu imala redom zavidne specijalne efekte, Donovanova smrtna scena je definitvno najimpresivnija.

5. Četiri konja na kraju filma pripadala su jordanskom kralju
Veliki dio filma je snimljen u Petri u Jordanu, tijekom vladivine kralja Hussein bin Talala i kraljice Noor. Kraljevska obitelj je bila čest gost na setu, i razvili su dobar odnos sa Spielbergom. Kralj je čak posudio Paramountu svoja četiri konja za finalnu scenu filma.

6. Amanda Redman je odbila glavnu žensku ulogu radi štakora
Svi znamo da je Elsu u filmu tumačila Alison Doody, ali ona nije bila prvi odabir. Originalno je uloga Else ponuđena Amandi Redman, ali ona ju je odbila. Razlog su bili ni manje ni više nego štakori, kojih se Radman ekstremno bojala. Kako je za ulogu bilo potrebno snimiti scenu s tisućama štakora to je jednostavno bio dealbraker. Vezano uz famoznu scenu postoji još jedna zanimljivost. Sklapanje neobične police osiguranja. Nakon dugih pregovora, osiguravajuće društvo Fireman’s Fund doista je dodijelilo tvrtki Paramount Pictures prvu (i više nego vjerojatno posljednju) “policu osiguranja za tisuću štakora”. Polica bi se isplatila da je produkcija izgubila više od tisuću glodavaca koji su bili posebno uzgojeni za potrebe filma (jer bi regularni štakori prenosili razne bolesti).

Indiana Jones And The Last Crusade

7. Sean Connery, Bond
Connery je bio Spielbergov prvi izbor za Indyjevog oca, kao svojevrsna insajderska šala da je James Bond otac Indiane Jonesa. Da Connery nije prihvatio ulogu ona bi bila ponuđena Gregoryju Pecku i Jonu Pertweeju. Spielberg je uvijek htio napraviti film s Bondom, pa je na kraju Indiana Jones dijelom realiziran kao Bondovski lik.

8. Sean Connery je improvizirao famoznu rečenicu “She talks in her sleep.”
Prema glumcu Julianu Gloveru, Connery je izbacio tu rečenicu na licu mjesta, tijekom snimanja scene. “Moja omiljena uspomena je Sean kada izmišlja tu rečenicu: “Ona govori u snu.” Bilo je na licu mjesta. Harrison je rekao: “Kako ste znali da je nacistica?” i on je to rekao, pa su morali prestati snimati. Svi su samo pali na pod a Steven je rekao, “Pa to je unutra.””

9. Dizajner zvuka je skoro upucao Georgea Lucasa
Dizajner zvuka Ben Burtt veteran je Lucasfilma, i poznat je po tome što se jako trudio da dobije prave zvukove za svoje filmove. Za scenu u kojoj Walter Donovan puca u prsa Henryja Jonesa starijeg, Burtt je želio snažan odjek pucnja. Za tu potrebu, zabilježio je kako ispaljuje iz .357 magnuma, u garaži ispod Skywalker ranča. Burtt je iz revolvera ispalio hitac baš u trenutku kad je George Lucas ušao u garažu kako bi se parkirao, što je zaprepaštenog Lucasa dovelo do vrlo neugodnog momenta, koji mu zasigurno nije ostao u dragom sjećanju.

Check Also

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

Sweet Tooth: trailer za 2. sezonu Netflixove distopijske serije

Netflix je objavio novi teaser trailer za drugu sezonu serije Sweet Tooth, adaptaciju DC-jevog strip …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics