Harry Dean Stanton: glumac, glazbenik, legenda

Harry Dean Stanton je bio američki glumac i glazbenik, čija se vrlo plodonosna karijera protezala na više od 60 godina. Nazivali su ga jednim od najvećih sporednih glumaca, te je poradi toga zaradio gotovo kultni status. Glumačka karijera ispunjena je ulogama u više od 70 filmova i 50 tv epizoda. Najčešće je igrao sporedne uloge u kojima bi neki puta rekao iznimno malo, no na specifičan i vrlo dojmljiv način.

”On je jedan od onih glumaca koji znaju da je njihovo lice priča”, izjavio je njegov prijatelj Sam Shepard, dramski pisac i glumac u dokumentarcu “Harry Dean Stanton: Djelomice fikcija”.

Naklonost kritičara stekao je svojim talentom za mračne, depresivne i kompleksne likove, a posebno ga je volio i cijenio jedan od najuglednijih kritičara današnjice Roger Ebert, koji je i izjavio da nijedan film u kojem glumi Harry Dean Stanton, ne može biti loš.

Stanton je radio s mnogim istaknutim holivudskim režiserima, među kojima su Frances Ford Coppola, John Carpenter, Martin Scorsese, Ridley Scott, David Lynch i dr.

S obzirom da je danas kišovita nedjelja najbolji način za odati počast ovom legendarnom glumcu je da pogledate jedan od njegovih filmova. Mi smo napravili listu žanrovskih filmova, pa odaberite jednog, uživajte i popijte čašicu u ime Harryja Deana Stantona koji je preminuo 15. rujna 2017. godine u 91. godini.

Alien, Ridley Scott (1979.)

Escape From New York, John Carpenter (1981.)

Christine, John Carpenter (1983.)

Repo Man, Alex Cox (1984.)

Twin Peaks: Fire Walk With Me, David Lynch (1992.)

The Green Mile, Frank Darabont (1999.)

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics