Gospodari Sitha: Roman o Mračnoj strani zvijezda Zvjezdanih ratova


Gospodari Sitha
Originalni naslov: Lords of the Sith
Autor: Paul S. Kemp
Godina izdanja: 2016.
Nakladnik: Znanje
Uvez: meki
Broja stranica: 332
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2015.
Prevoditelj: Vinko Zgaga
ISBN: 978-953-343-446-9

I dok se nalazimo u iščekivanju Epizode VIII. najdužeg i najpopularnijeg filmskog SF serijala svih vremena – Star Wars iliti po naški Ratovi zvijezda, vrijeme možemo kratiti gledanjem novih nadražnjaka i sličica iz nadolazećeg filma, te čitati sulude teorije fanova Star Wars serijala. Vjerujem da je u prosjeku posljednja opcija da se u ruke uzme neka od novih knjižica iz Star Wars (u daljnjem tekstu SW) serijala, no ne i za knjiške crve u koje se ubraja i recenzent ovog romana. Steći uvid u Mračnu stranu, susresti se s tajnim zakučcima najvećih umova zla SW univerzuma, je samo po sebi već dovoljan razlog da se ovaj roman stavi na listu čitanja. Naravno, ako ste fan dotičnog.

Gospodari Sitha” jedna je od pet knjiga koje je izdalo Znanje, a bave se novokanonskim SW univerzumom. Vrijeme radnje je 14 BBY, a nalazi se negdje između “Epizode III. Osveta Sitha” i romana “Tarkin” (klikom na ime romana dospjet ćete na njegovu recenziju). Vjerujem da mnogi sad uoči novog nastavka nagađaju što je Prvi red i koji je pravi identitet vrhovnog poglavara Snokea, te kako će se dalje priča odvijati s našim bjeguncem Lukeom Skywalkerom, Mračnom stranom zavedenog Bena Skywalkera aka Kyla Rena, te kakva sudba očekuje novu šegrticu Rey koja bi mogla postati nova generacija Jedija… No nećemo se baviti nagađanjima, već ćemo se osvrnuti na roman koji je pred nama.

Kratki sadržaj: Pobunjenički pokret Slobodni Ryloth tijekom jedne od svojih pobunjeničkih akcija izazovu Imperatora i Dartha Vadera, te se Imperator odluči osobno krenuti u istraživanje pokreta otpora na Rylothu. Kako je ovo vjerojatno najbolja prilika da se eliminiraju dvojica najmoćnijih likova Carstva, Cham Syndulla i njegovi  Twi’leki pokreću najopsežniju akciju atentata u povijesti Slobodnog Rylotha. Nakon što im se njihova letjelica sruši unutar džungle Rylotha, Imperator i Darth Vader od lovaca postat će lovina. A na kušnju će također biti stavljena i Vaderova odanost Mračnoj strani, svome učitelju i Imperatoru. Tko pobjeđuje, lovac ili lovina?

Pravilo dvojice

Kako i sam naziv romana govori, ovo je priča o dvojici gospodara Sitha, Anakinu Skywalkeru i imperatoru Palpatineu, odnosno njihovim pseudonimima s njihove mračne strane slijedom – Darthu Vaderu i Darthu Sidiousu. Anakin Skywalker postade mračni Sith mračnog gospodara s namjerom stjecanja ultimativne moći, moći vječnog života i upravljanja samom životnom silom koje su poznavali neki od mračnih Sithova, a sve to iz ljubavi prema svojoj ženi Padmi Amidali. Inicijalno zaveden imperatorovim pričama, Anakin je pao u bezdan i nemilost mračne strane i postao mu slijepo odan. Iako je Anakin na prvu krenuo slijediti Mračnu stranu kako bi pomogao ženi koju voli, polagano je vjerojatno počeo uviđati snagu Mračne strane i red koji nameće Sila i strah kroz tiraniju. Cilj je postati što moćniji kako bi se anulirao kaos. Možda se pitate zašto je Anakin i dandanas u imperatorovoj službi i radi grozne stvari u njegovo ime. Nije to isti onaj znatiželjni i drski mali Anakin iz “Fantomske prijetnje”. Anakin je uoči pada bio razočaran Jedijima, slabom Republikom i pokvarenim političarima, te opsjednut silom Mračne strane. Njegova “dobra” prošlost samo su kratki bljeskovi sjećanja koji samo potpiruju njegovu mržnju zbog slabosti njegovog staro ja. Darth Vader bi vam rekao: “Ne poznajete vi mračnu stranu…

S obzirom da ni danas nismo u potpunosti svjesni što zapravo Mračna strana jest i da nemamo neki pisani zakonik prema kojem se štićenici Mračne strane ponašaju, ne možemo u potpunosti shvatiti Vaderovo stanje uma nakon pada. Kad pogledamo posljednji okršaj između Lukea Skywalkera, Vadera i Sidiousa, ne mora značiti da je Vader ubio Sidiousa zbog toga što ubija njegovog sina. Sithovo Pravilo dvojice uvijek nalaže da budu dvojica, učitelj i učenik, a prošlost Sitha obilježena je krvavim obračunom između te dvojice. Vjerojatno je Vaderova želja oduvijek bila da privuče svog sina na Mračnu stranu, kao što je to bila namjera Palpatinea s Anakinom; a da bi to ostvario trebalo se riješiti svog učitelja, kako bi drugi mogao živjeti. Možda je ipak neki bljesak sjećanja iz ljubavi potaknuo Vadera da se okrene protiv svog gospodara, no siguran sam da scena nije bila tako intenzivna, vratio bi se on u njegovo staro mračno ja.

Zakonom jačeg protiv kaosa

Darth Vader: “Egzistencija bez prave vladavine je kaos, nered, manje od savršenstva. Sila – nevidljiva ali sveprisutna – teži prema redu, te predstavlja oruđe pomoću kojega se red može nametnuti, ali ne kroz harmoniju, ne kroz mirnu egzistenciju. To je bio pristup Jedija, naivan, neuspješan pristup koji je samo poticao još veći nered.

Problem s romanima koji se bavi negativcima nekog serijala je taj što negativce pokušavaju s jedne strane opravdati, humanizirati ih, a s druge strane pozitivci serijala ponekad ispadnu podjednako loši, pa čak i gori od samih negativaca. Ono što sam ja očekivao od ovog romana su razmišljanja dvojice najvećih monstruma Star Wars univerzuma, te produbljivanje njihovog odnosa, budući da su jedan i drugi podosta relativizirani u originalnoj trilogiji. Trilogija prequela bavila se Anakinom prije pada i Imperatorom prije nego je postao Imperator. Vader i Sidious su u romanu prikazani kao zaista omnipotentni likovi čija moć Sile nadmašuje čak i najzahtjevnije poteze Jedija u filmovima. Vader pomoću Sile leti zrakopraznim prostorom, a njih dvojica doslovno masakriraju horde najopasnijih grabežljivaca na planetu. Znali smo da su opaki, ali Sila ovakovih razmjera?!

Glavna opozicija naših dragih negativaca pokret Slobodni Ryloth, odnosno antagonisti ovog romana ako se izrazim suprotnom terminologijom. Na čelu pokreta je lider Cham Syndulla, lik kojeg smo dosad mogli susresti u animiranoj seriji “Star Wars: Clone wars“. Njegova desna ruka je ekstremistica Isval. Naši “teroristi” iliti borci za slobodu su Twi’leki, poznati po svojim lelujavim izraslinama na glavi zvanim lekku. Od ostalih likova tu je guvernerica Ryotha, suradnik Imperije i pretila hedonistica moffica Delian Mors. Njezin imperijalni pobočnik, zapravo špijun pokreta otpora jest Belkor. Pokret otpora u određenim momentima dvoji što je ispravno što nije, preispituju svoje odluke, no ponekad zaista gledaju ultimativni cilj koji žele postići gazeći kroz žrtve, što ih približava karakteru negativaca, onih protiv kojih se bore. Ali ipak, prevladava ljudskost, slično kao što kod Vadera prevladava Mračna strana. Oprostit ćete mi što pozitivcima dajem tako malo prostora u osvrtu, no ne mogu si pomoći jer su negativci ovdje ipak glavni likovi.

Darth Sidious: “Svi mi, cijelo vrijeme, prolazimo kroz iskušenja prijatelju. Iskušavanje nas čini snažnijima, snaga je moć, a moć je cilj svega. Moramo preći sva ta iskušenja s kojima se suočimo. Ili umrijeti u tom nastojanju.

Gospodari Mračne strane

Gospodari Sitha je fanovski orijentiran roman, što je vidljivo odmah na prvu. Također je izrazito akcijski usmjeren roman, te većinom slijedi furiozni ritam akcijskih sekvenci koje se na identičan način izmjenjuju i u filmovima. Osobno bih odabrao manje akcije, no što je tu je. Kritičari nisu baš naklonjeni ovom romanu, što oni službeni, što oni fanovi koji ocjenjuju pročitane knjige na Goodreads portalu, no za jedno džepno izdanje pruža sasvim solidnu zabavu. Roman ne produbljuje znatno karaktere nego potvrđuje sve ono što smo pretpostavljali o ovoj dvojici najvećih negativaca SW univerzuma. Problem je možda i taj što su oni nadmoćniji zapravo zanimljiviji od ostale ekipe likova. Nećete previše novog saznati o njima, ali otkrit ćete detalj ili dva o Mračnoj strani koju možemo reklamirati sloganom – “Zakonom jačeg protiv kaosa.”

Darth Vader: “Strah je oruđe kojim jaki podčinjavaju slabe. Mržnja je izvor istinske snage. Samim svojim postojanjem, Sila daje snažnima za pravo da vladaju nad slabima; Sila nalaže red.

Check Also

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics