Godzilla vs. Kong: kolosalno rasturanje koje zahtijeva doživljaj na velikom ekranu!

Godzilla vs. Kong, četvrti film unutar MonsterVerse franšize dolazi s etiketom kino-spektakla za kojeg mozak slobodno možete ostaviti kod kuće. Bez imalo zadrške mogu reći da smo točno to i dobili. Već pri samom pogledu na naslov filma nitko pri zdravoj pameti ne može očekivati ozbiljan dramski zaplet i oštroumne dijaloge. Zbog realno postavljenih dosega režisera Adama Wingarda, ovaj efektima krcati spektakl uspijeva biti ono što jest i nimalo se toga ne sramiti. Wingard je prilikom jednog od mnogobrojnih intervjua izjavio kako smatra da će mu ovakav film, određen okvirima franšize i zahtjevima studija i publike, biti pogonsko gorivo za njegove buduće projekte u kojima će moći biti znatno neovisniji.

Nisam siguran koliko je zaplet ikome važan pa ću probati biti što koncizniji. Kong je u staništu na Skull Islandu koje mu postaje sve tjesnije te je on zbog toga sve frustriraniji. On komunicira s gluhonijemom djevojčicom Jia (Kaylee Hottle) koja je posljednja preživjela iz svog Iwi plemena. Nju je usvojila znanstvenica Ilene Andrews (Rebecca Hall) koja je poznata i kao “Kongova šaptačica”. Walter Simmons (Demián Bichir) šef je korporacije Apex Cybernetics i silno želi iskoristiti energiju koja se nalazi unutar Zemlje. Naime, teorija “Šuplje Zemlje” nalaže kako su svi Titanski predatori nastali unutar zemlje, a tamo se nalazi veliki izvor energije. Jedan od pobornika te teorije marginalizirani je geolog Nathan Lind (Alexander Skarsgård) kojeg Simmons regrutira kako bi pokušao doprijeti do Šuplje Zemlje.

Godzilla vs. Kong

Lind potom odlazi do stare prijateljice Ilene Andrews te ju uvjerava kako sve nezadovoljnijeg Konga trebaju prevesti u njegovo izvorno stanište u Šuplju Zemlju. Inače, teorija je to koja je zapravo postojala i uzela maha u 17. stoljeću, ali je do sredine 19. stoljeća znanstveno odbačena i diskreditirana. Kao i u filmu, teoretiziralo se kako se dva ulaza nalaze na Sjevernom i Južnom polu. Teško sedatiranog i okovanog, Konga znanstvenici uz potporu vojne mornarice, do Južnog pola tj. Antarktike prevoze na jednom od brodova. Godzilla, kojeg su Ilene i Nathan pod svaku cijenu htjeli izbjeći, osjeti da je njegov ljuti rival u pokretu oceanom pa ih pokušava što prije presresti. Dva titana tada počinju svoju borbu za prevlast, a to znači da jedan od njih mora umrijeti.

Unatoč dubioznim “znanstvenim” objašnjenjima događaja u filmu, unatoč komično lošim dijalozima i nekonzistentnostima, svejedno sam pronašao način da u cijelom iskustvu uživam. Vjerujem da je velik dio toga i prilika da ovakav glasan, eksplozivan, nabrijan i dinamičan film gledam na velikom platnu. Onoga trenutka kada napadi na vaša osjetila počnu, rijetki su trenutci posustajanja. Tempo je visok i ujednačen, a to je obećanje koje su nakon foršpana i najava kreatori filma ispunili. Junkie XL, oduševljen prilikom da upotpuni doživljaj svojim skladbama, naveo je kako planira ukomponirati najveći i najjači bas koji može pronaći. Mogu reći kako je glazbena podloga komplementarna s događajima na ekranu, a u ključnim trenucima, zaista podiže čitavo iskustvo.

Godzilla vs. Kong

O glumačkoj postavi ne mogu puno toga reći. Imao sam osjećaj kako su Skarsgård, Hall i ostatak ekipe ispred kamera znali da fokus neće biti na njima već na velikim čudovištima koja pokušavaju razoriti što više okoline i jedno drugog. Millie Bobby Brown kao Madison Russell tumači sličnu ulogu kao u nekim svojim prethodnim filmovima i serijama. Iako je očito da ju čeka zvjezdana karijera, ovdje su njeni talenti zanemareni. Brian Tyree Henry kao teoretičar zavjere i podcaster Bernie Hayes, neurotičan je i komičan lik koji udružuje snage s Madison i njenim prijateljem Joshom (Julian Dennison) kako bi stali na kraj opakoj korporaciji koja iza kulisa nešto čudnovato muti.

Godzilla i Kong nisu jedina gigantska čudovišta u filmu što je bilo i za očekivati. Borbe su dobro osmišljene i što je još važnije, izvedene jako dobro. Rijetki su bili trenuci kada sam ostao zatečen pokušavajući dokučiti gdje se tko nalazi i tko što radi. To je osvježavajuća činjenica s obzirom na to da postoji čitava kasta filmova koji kod gledatelja nastoje izazvati mučnine, vrtoglavicu i dezorijentiranost. Ovo je film koji bih preporučio isključivo željnima komično-bombastične akcije. Nema dugo da sam napisao kako je Greenland primjer filma za koji ne treba uključiti previše mozga, ali za Godzilla vs. Kong takvu bi izjavu valjalo podebljati i podvući.

Check Also

The Rig: ne odviše misteriozna i originalna Amazonova serija!

Amazon nikad nije previše ulagao u marketing svojih filmova i serija. Postoje naravno iznimke, poput …

The Peripheral: nesavršena, ali raskošna cyberpunk serija

SF serija The Peripheral ima fascinantnu, kompliciranu premisu i razočaravajuće jednostavnu priču. Nije savršena, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics