FZFF: Zadnja 2 dana festivala očekuju vas Zabranjeni planet i Posljednje putovanje!

Jučer je na programu Fantastic Zagreba, na open-air Ljetnoj pozornici Tuškanac bio kultni film Terminator 2: Sudnji dan Jamesa Camerona koji smo i najavili s našom retro recenzijom. Na projekciji je bilo više nego ugodno, fino smo se rashladili od vrućine i uživali u filmu, jedva da smo primjetili da smo ga gledali već xy puta da više ni ne znamo broj, jer film je i dalje tako dobar.

Današnji dan je trebao biti rezerviran za još jedan klasik Zabranjeni planet Freda M. Wilcoxa, no zaprijetila je kiša pa je projekcija pomaknuta na utorak, 13. srpnja. Scenarij nadahnut Shakespeareovom Olujom smjestio je radnju u 23. stoljeće kada istraživačka letjelica dolazi na daleki planet Altair IV kako bi istražila sudbinu bivših ljudskih kolonija. Poznat kao jedan od prvih holivudskih filmova koji je elektroničku glazbu koristio kao zvučni zapis Zabranjeni planet se smatra jednim od najutjecajnijih djela u znanstvenofantastičnom žanru, a svojom atmosferom, vizualnim prosedeom i fantastičnom imaginacijom i danas intrigira gledatelje širom svijeta.

Izdvajamo par zanimljivosti vezanih uz film:

Osim što je zvučna podloga bila nešto potpuno drugačije, bila je i vrlo kontroverzna.

Robert Kinoshita, dizajner legendarnog robota iliti Robby the Robota je prije rada na filmu dizajnirao mašine za rublje.

Robby je godinu nakon izlaska originalnog filma dobio svoj spin-off film The Invisible Boy koji je najblaže rečeno loš.

Robby je imao ‘bogatu karijeru’ nakon Zabranjenog planeta i svog spin-offa, pojavio se u nekoliko filmova i serija (The Thin Man, Lost In Space, The Twilight Zone, Wonder Woman, Mork and Mindy, Gremlins), ali i reklama (Charmin, AT&T, General Electric).

Specijalne efekte, a posebno čudovište koje napada posadu, dizajnirao je Joshua Meador, koji je za potrebe projekta bio na posudbi od Disneyja. Dvije godine ranije, Meador je bio dio Oscarom nagrađenog tima za vizualne efekte na filmu 20 000 milja pod morem.

Zabranjeni planet snimljen je na istoj pozornici kao i Čarobnjak iz Oza, s komadićima Munchkinlanda korištenim za Altairin vrt. U zanimljivom obratu, neki od kostima Zabranjenog planeta (uključujući uniforme članova posade i Altairinu odjeću) ponovno su korišteni u SF filmu Queen of Outer Space, u kojem je glavnu ulogu tumačila Zsa Zsa Gabor.

Projekcija francuskog SF spektakla Posljednje putovanje (Le Dernier Voyage) redatelja Romaina Quirota koja je trebala otvoriti festival je također radi lošeg vremena bila prebačena s četvrtka 01. srpnja na ponedjeljak 12. srpnja. Priča je smještena u postapokaliptičnoj budućnosti u kojoj oko Zemlje kruži novi crveni mjesec bogat energetskim resursima koji promijeni putanju i zaprijeti čovječanstvu, a spas planeta leži u rukama zagonetnog astronauta Paula W. R-a. Film obiluje snolikim scenama u kojima se retro stil sjajno isprepliće s futurističkim i prljavom vizualnom poetikom podsjećajući nas i na originalnu trilogiju Ratova zvijezda.

Fantastic Zagreb i dalje je jedini dog friendly festival: dozvolite svom psu da vas dovuče u prirodnu oazu Ljetne pozornice Tuškanac i zajedno besplatno uživajte u filmovima! Filmski program, cijene ulaznica i ostale informacije dostupne su na službenoj stranici festivala.

Check Also

Znanstvena fantastika na Animafestu 2023.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 05. do 10. …

Ovaj vikend održava se 25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con festival!

25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con festival stripa održat će se od 03. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics