FantaSTikon ponovno uživo u Splitu!

Ovog vikenda, od 17. do 19. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će se novi FantaSTikon, deveta po redu konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike u organizaciji Udruge F&ST.

Ivana Roguljić održat će kviz o vampirima u popularnoj kulturi, Mira Morović održat će popularno-znanstveno predavanje o tome kako nastaju potresi i možemo li se od njih zaštititi, a skladatelj Nenad Vilović će ispričati zašto je njegov album instrumentalne ambijentalne space glazbe „Prizma“ objavljen tek nakon četiri desetljeća.

Zdeslav Benzon govorit će o berlinskoj školi elektronske glazbe, krautrocku i povezanosti sa znanstvenom fantastikom.

Antea Benzon održat će predavanje o retrofuturizmu, odnosno o pogledu u budućnost iz prošlosti.

Matej Šalinović će u predavanju Robotika KUD Marjan prezentirati rad i uspjehe udruge te dati uvid u programiranje na raznim platformama koje se danas koriste u obrazovanju mladih.

Također, na ovogodišnjem FantaSTikonu splitskoj publici predstavit će se i brojni autori. Srebrenka Peregrin, spisateljica dobro poznata u SF i fantasy krugovima predstavit će svoj roman Frina: Ordio koji spaja fantasy s krimićem i erotikom u povijesno-urbanom okruženju. Spisateljica Tanja Radman predstavit će svoj fantasy serijal Lex Legis, a Andrea Krikšić svoj dark adventure horror fantasy serijal u nastanku. Andrea će također objasniti poveznicu između Dungeons and Dragons i vampira, a da se o Dungeons and Dragons ne bi samo razgovaralo, Jere Veža održat će D&D sesiju za posjetitelje konvencije.

Luka Palac održat će playtest Rošade, Battle of the Heroes, koja donosi čari i inovacije društvenih igara 21. stoljeća u vječni klasik – šah.

Lucija Klarić predstavit će A Town by the Sea, online igru u kojoj se izgrađuju mapa i likovi priobalnog gradića koji je u opasnosti zbog klimatskih promjena. Igra je dio projekta Playful Futures koji se na inovativne i interaktivne načine bavi konceptom građanske znanosti i pronalasku rješenja za probleme koji će u budućnosti zadesiti čovječanstvo.

Toni Lozančić održat će okrugli stol na temu stolnih igara uloga (TTRPG) u kojem sudjeluju Game Masteri različitih profila i nivoa iskustva.

Branislav Petković predstavit će društvenu igru Vitezovi zdravlja i održati turnir.

Od aktivnosti za djecu, izdvajamo Miševe u dvorcu – RPG boardgame za djecu kojeg vodi Marko Mlinar. Kup u građenju dvoraca u društvenim igrama otvoren je za svu zainteresiranu publiku.

Marko Jevtić održat će FantaSTikviz, u kojem posjetitelji mogu okušati svoje znanje u tri kruga FantaSTičnog kviza i proživjeti multimedijalno iskustvo prepuno vizuala, zvukova i video isječaka. Najbolji će kući otići s nagradama.

Milivoj Popović i Ben Huckabee predstavit će proces rada kojim se od digitalne skulpture dolazi do maske koja se može koristiti u filmskoj produkciji najviše kvalitete.

U sklopu FantaSTikona održat će se i radionice pisanja. Jedna od njih je radionica drabblea, odnosno kratke priče od točno stotinu riječi, a druga radionica kratke priče fantasy tematike. Radionice pisanja vodit će Romana Jadrijević, Tea Juretić i Sara Kopeczky.

Da je kreativno pisanje značajno za FantaSTikon svjedoči i činjenica da se ove godine predstavlja peta zbirka kratkih žanrovskih priča. U zbirci su se ove godine našli Ed Barol, Antea Benzon, Željka Franov, Aleksa Jadžić, Dubravko Jakovljević, Tanja Jocić Stamatović, Vedran Mavrović, Nenad Mitrović, Srebrenka Peregrin, Miloš Petrik, Marko Visković i Alma Zornić.

Od dodatnih zanimljivosti izdvaja se radionica plesa kojeg vode Aljoša, Marin i Tanja, voditelji plesnog kluba West Coast Swing Split, koji osim plesa, vole društvene i računalne igre, kao i SF i fantasy. Konvenciju će tradicionalno zaokružiti završna svečanost.

Check Also

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics