FantaSTikon 2020. u virtualnom okruženju!

FantaSTikon 2020. održat će se u virtualnom okruženju, od 17. do 19. srpnja, na Discord serveru Udruge F&ST (https://discord.com/invite/AdQAwSp). Prema preporukama nadležnih, i ova hrvatska konvencija se prebacila iz fizičke u digitalni oblik, no, usprkos tome, program će biti bogat i izrazito interaktivan uz predavanja kako na hrvatskom tako i engleskom jeziku. Uz brojna predavanja očekuju vas predstavljanja, cosplay natjecanje, nagradni kvizovi, turniri, online društvene igre, digitalna izložba, kao i knjiženi kutak – tekstualna chat soba s izazovima za pisanje mini priča.

Prijava na kvizove nema nego tko se pojavi na vrijeme i klikne na link u chatu ide direktno u aplikaciju i rješava kviz. Prijave na turnire idu tako da će se u chatu staviti objava u vrijeme početka te prvi koji lajkaju objavu idu na turnir.

Konvencija je tematski obilježena, a ove godine su glavne teme Italija i „Pod morem“, dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem i 130. godišnjica smrti Carla Collodija, stvaratelja Pinokija.

Počasni gosti su:

Francesco Verso

FantaSTikonFrancesco Verso je višestruko nagrađivani talijanski SF pisac i urednik. Objavio je Antidoti umani, e-Doll, Livido, Bloodbusters i Icamminatori. Livido (kojeg je na engleski prevela Sally McCorry pod nazivom Nexhuman) i Bloodbusters su objavljeni i u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini. Kao urednik radi na multikulturalnom projektu Future Fiction u kojem objavljuje najbolje SF prijevode iz 20 zemalja svijeta s 8 različitih jezika.

Francesco će na FantaSTikonu ponuditi bogat program:

1.) Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future

Solarpunk je novi žanr koji se fokusira na političke prakse i eksperimentiranje s alternativnim tehnologijama. Solarpunk pokušava spojiti ekološki održiva rješenja s nadolazećim tehnologijama poput CRISPR-Cas9, 3D printanja, Big Dana, umjetne inteligencije i prostetike, kako bi se nadišli izazovi koje pred čovječanstvo postavljaju hiperkapitalizam i biolitičke struje. S porijeklom iz SF-a i radikalnog očuvanja okoliša, solarpunk promovira decentraliziranu infrastrukturu, uključivanje zajednice i učini-sam stavove.

2.) Anatomy of Future Bodies

U svojih pet objavljenih romana, Francesco Verso istražuje različite načine kako ostvariti neku vrstu transhumanizma koja bi mogla voditi do posthumanizma. Upotrebljavajući raznolike SF tehnologije poput kiberpankovskih umetaka, 3D printanih proteza, uploadanja uma, umjetnih tijela stvorenih po uzoru na biološke organizme te nanotehnologije, njegove priče propitkuju samu narav ljudskih bića i često dvosmislene odnose koje imaju s tehnologijom kao alatom za nadvladavanje svih bioloških granica.

3.) EuroCon 2021.

Razgovor o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi.

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku.

Luca Enoch

Majstor u dizajnu stripa i pisanju scenarija, crtač posvećen fantastičnim temama i svjetovima. Za vrijeme tridesetogodišnje karijere radeći za talijanske i francuske izdavače stripa, (su)kreirao je mnogo različitih likova, svjetova i priča. Najveći dio svoje kreativne energije posvetio je stvaranju „čistog fantasyja“ kroz svoj najpoznatiji serijal Dragonero, jednu od modernih perjanica strip kuće Bonelli, koji izlazi i u Hrvatskoj (u izdanju Libellusa). Uz Dragonero, poznat je i po likovima Spralyiz, Legs Weaver, Gea, Lilith i drugima. Održat će se intervju s autorom na engleskom jeziku.

Mateo Andrijanić – Lav Krstitelj

Mateo Andrijanić, umjetničkim imenom Lav Krstitelj, Concept Artist u filmskoj industriji iz Šibenika, sudjelovao je u više različitih projekata od TV emisija visoke produkcije, filmova do VR iskustava. Od projekata izdvajamo Carnival Row breakdown by Pixomondo i Midway, a skriva i pokoji trik u rukavu. Održat će edukativno predavanje na temu vizualnog storytellinga. Kako redatelji, slikari i umjetnici putem same namjere daju značenje najjednostavnijim geometrijskim oblicima te zašto ih mi čitamo tako.

Udruga F&ST: izdavačka djelatnost

1.) Pasta Italiana al’ mare

Predstavit će se druga fantastikonska zbirka kratkih žanrovskih priča i dodjelit će se nagrada FantaST.

2.) FantaSTine

Godinu dana se marljivo radilo na žanrovskom e-zineu za mlade koji je već doživio tri broja.

Filmski program:

1.) Slice of Life je originalni kratki znanstvenofantastični film koji je upravo dobio nagradu SFera za posebno ostvarenje. Cijeli je snimljen upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, u maloj garaži iznad Zagreba, bez upotrebe CGI metoda.

2.) Making of Slice of Life će pokazati kako je taj proces izgledao i na koje su se sve načine snalazili.

Iz programa po točkama izdvajamo:

Francesco Verso: Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future – 17. srpnja
Francesco Verso: Anatomy of Future Bodies – 18. srpnja
Josip Ćirić: Kako etično pokoriti čovječanstvo: od Asimova do robotske etike i četvrte industrijske revolucije – 18. srpnja
Aleksandar Žiljak: Morska čudovišta – od mašte do zbilje – 17. srpnja
Aleksandar Žiljak: Zvijezde u noći (Hangar 7) – promocija knjige – 18. srpnja
Predstavljanje druge fantastikonske zbirke kratkih priča i dodjela nagrade FantaST – 19. srpnja
Nagradni kvizovi: Geek Trivia Quiz, Lego videogames, Morski spisi – 18. srpnja
Cosplay natjecanje – 19. srpnja
Krešimir Ćurković i Damira Sisgoreo: Znanstvena fantastika u talijanskoj književnosti – 19. srpnja
Dalibor Perković: Anarhokomunistička space-opera Rakova djeca (Hangar 7) – 17. srpnja
Živko Kondić – Zhillustrator: Uvod u svet digitalnog crtanja i slikanja – 18. srpnja
Romana Jadrijević Lozančić: Bibliografija hrvatske spekulativne fikcije – 19. srpnja

FantaSTikon ne bi bio konvencija koju poznajemo i volimo bez društvenih i RP igara, tako treba baciti oko na turnire Race for the Galaxy, Tzolk’in: the Mayan Calendar i K2, koji se nude tijekom cijelog trajanja konvencije, kao i dobrotvorni DnD kojeg će voditi Davor Gašparević, poznat i kao MinMaxMunchking, Dungeons&Dragons 5e Dungeon Master i youtuber. Održat će dobrotvorni live prijenos dinamične potjere za kradljivcima Planarnog Pehara, doniranjem putem platforme PayPal možete izravno utjecati na tok prijenosa dok se pustolovi bore i preživljavaju pokušavajući uhvatiti zlikovce. Sve donacije prikupljene tijekom prijenosa, osim provizija koje uzimaju platforme za prikupljanje donacija, namijenjene su štićenicima Dječjeg doma Maestral. Sve donacije će biti transparentno obznanjene na kraju prijenosa i na YouTube kanalu “YouTube Super Chats“. Uz navedenu kampanju, održat će se još pen&paper kampanje Zmajeve Garaže (One-shot DnD5e) i Pathfinder Societyja (One-shot Pathfinder 2).

Detaljni program sa satnicom potražite na linku.

Check Also

Istrakon: 22. izdanje SF konvencije nosi naziv Pay to Win

Ovaj vikend, od 15. do 16. srpnja održava se 22. izdanje Istrakona, konvencije znanstvene fantastike …

Marsonikon 2022: postapokalipsa

Jedanaesta po redu konvencija Marsonikon održat će se tradicionalno u brodskoj tvrđavi, u subotu 11. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics